www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri OMS extinde cu inca 3 luni a USPII privind pericolul de raspandire a virusului polio salbatic (WPV) si/ sau derivat din vaccin (cVDPV)

OMS extinde cu inca 3 luni a USPII privind pericolul de raspandire a virusului polio salbatic (WPV) si/ sau derivat din vaccin (cVDPV)

Conform Comitetului de Urgenta a IHR, din data de 19 februarie 2019, OMS extinde cu inca 3 luni a USPII privind pericolul de raspandire  a virusului polio salbatic (WPV)  si/ sau derivat  din vaccin (cVDPV), datorita numarului crescut de cazuri cu WPV si a celor 8 tari cu focare de virus cVDPV din  anul 2018  si anul curent.  Situatia  actuala necesita eforturi neîngradite și utilizarea tuturor instrumentelor disponibile, pentru a atinge eradicarea, prin întărirea vaccinarii de rutina și prevenirea izbucnirii focarelor  prin  implementarea  unor campanii suplimentare  de vaccinare  de înalta calitate în zone cu risc crescut cunoscut.

Se vor mentine aceleasi masuri precizate anterior ( vaccinarea copiilor, intarirea supravegherii PAF, mentinerea supravegherea de mediu in judetele cu acest tip de supraveghere si extinderea acesteia, raportarea de laborator).

La aceasta data erau tari infectate cu WPV (Afganistan, Pakistan si Nigeria) si tari infectate cu cVDPV (cVDPV1:  lndonezia si  Papua Noua Guinee,  cVDPV2: Republica Democrata Congo, Kenia, Mozambique, Niger, Nigeria, Somalia, cVDPV3: Somalia).

Ca urmare a acestei decizii, masurile luate în ceea ce privește vaccinarea persoanelor care calatoresc  din/spre  tarile  afectate  de  circulatia virusurilor  polio  sunt:

  1. Vaccinarea  obligatorie  antipolio  pentru  persoanele  care  calatoresc  DIN si SPRE tarile mai sus mentionate infectate cu WPV, cVDPV1 si cVDPV3. Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati anti polio in ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia.
    Vaccinarea va fi consemnata in certificatul international  de  vaccinari si va insoti documentele de calatorie.
    Aceste  persoane  pot  sa  nu  aiba  dreptul  sa  paraseasca   teritoriul  acestor  tari indiferent de punctul de frontiera (rutier, naval, aerian) fara documentele prin care se atesta vaccinarea antipolio si autoritatile lor de granita au dreptul sa interzica plecarea. Pentru  evitarea  acestor  situatii,  cetatenilor  din  tarile  respective care solicita viza pentru Romania li se va cere certificatul de vaccinari international pe care este notificata vaccinarea antipolio.
  2. vaccinarea antipolio pentru persoanele care calatoresc DIN si SPRE tarile mai sus mentionate infectate cu cVDPV2 cu 4 saptamani inaintea calatoriei și care nu au fost vaccinate antipolio in ultimele 12 luni sau in cazuri de urgenta chiar inaintea plecarii.
    Vaccinarea va fi consemnata in certificatul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie.

OMS atrage atentia asupra vulnerabilitatii importului de virus polio. Exista state care nu  mai  sunt  infectate  cu  virusuri  polio  (salbatic  și  derivat),  dar  raman  vulnerabile   pentru raspandirea cu WPV/emergența cu cVDPV în special in sub-regiunea  lacului Ciad, cat si pentru tarile invecinate  cu cele amintite mai sus cum ar fi Republica Central Africana,  Djibouti, Etiopia, lndonezia, cat si Sudanul de sud, dar si Siria. Acestea trebuie sa intensifice eforturile de vaccinare a populațiilor mobile transfrontalier, refugiati și grupuri populationale Ia risc. Pentru aceste state se poate  mentine  recomandarea  de vaccinare  antipolio  cu 4 saptamani  inaintea calatoriei  pentru calatorii care nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni sau in cazuri de urgenta chiar inaintea plecarii.

Lista tarilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizeaza periodic de catre OMS dupa primirea rapoartelor din tarile respective.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.