www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri Ziua națională fără tutun – 17 Noiembrie 2016

Ziua națională fără tutun – 17 Noiembrie 2016

SLOGAN: „Învinge dependenţa de tutun! Recâştigă-ţi sănătatea!”

 

În scopul sensibilizării populaţiei României referitor la beneficiul   renunţării la fumat, Guvernul României,  în temeiul art. 107 alin. (2) din Constituţie şi al art. 8 din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, a adoptat Hotărârea 1270/2002, prin care, cea de-a 3-a zi de joi a lunii noiembrie se declară “Ziua Naţională fără Tutun”.

Ziua Naţională fără Tutun oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” – alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

Campania de informare – educare prilejuită de Ziua Naţională fără Tutun are ca obiective informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun; creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de  expunerea la fumul de tutun.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

        Printre numeroasele avantaje ale renunţării la fumat se numără:

· creşterea speranţei de viaţă

· scăderea riscului producerii unui infarct miocardic

· scăderea riscului formării unei tumori cancerigene

· un mod de viaţă mult mai sănătos

· mai mulţi bani în buzunar

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.