www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Epidemia de poliomielita din Tajikistan

Epidemia de poliomielita din Tajikistan

Informare de la ECDC asupra epidemiei de poliomielita din Tajikistan

Epidemia de poliomielita din Tajikistan

Informare de la MS-INSP C.P.C.B.T. asupra epidemiei de din Tajikistan

TAJIKISTAN

Conform informatiilor primate de la OMS Regional OMS, ECDC mentine acelasi grad de alerta pentru evenimentele ce evolueaza in Tajikistan.

In data de 21 aprilie 2010 Ministerul Sanatatii din Tajikistan a raportat 120 cazuri de PAF cu 10 decese, iar in 5 cazuri a fost confirmata prezenta virusului salbatic P1 de catre Laboratorul Regional de la Moscova.

In data de 17 mai, dupa informatiile de la OMS Regiunea Europa au fost communicate 393 cazuri de PAF din care 108 confirmate ca fiind cu virus salbatic P1. Majoritatea cazurilor sunt în partea de sud-vest a tarii si capital Dushanbe.

Ca raspuns la aceasta epidemie a fost condusa o prim runde de vaccinare cu vaccine oral monovalent P1 la tori copii sub 6 ani si a 2a runda este programata pentru data de 18 ani.

Situatia in alte tari din Europa

RUSIA

In data de 12 mai a fost confirmat un caz de polio cu virus salbatic P1 la un copil de 9 luni care a sosit din Tajikistan. Acesta a fost primul caz de polio confirmat dupa 1997 in Rusia. Un al 2 lea caz suspect a fost raportat in data de 14 mai la un copil de 9 luni care a sosit la Moscova venind din capital Dushambe (Tajikistan); autoritatile ruse au desfasurat actiunea de identificare a altor pasageri din acelasi zbor si au sistat importul de fructe uscate din Tajikistan.

BULGARIA

Autoritatile Nationale au investigat un caz de PAF care nu avea niciun istoric de calatorie in Tajikistan, dar cu antecedente vaccinale complete (5 doze VPO). Desi rezultatele de laborator sunt in asteptare, faptul ca deja copilul este complet refacut se presupune ca nu exista legatura cu epidemia din Tajikistan.

Riscul pentru calatoria in Tajikistan sau alte tari cu circiculatia viruslui polio salbatic

Se recomanda vaccinarea tuturor calatorilor in tarile afectate de polio, indiferent de antecedentele vaccinale. Pe lista OMS sunt 16 tari pentru care se recomanda vaccinarea sau “rapel” pentru polio:

Afganistan, Nigeria, Pakistan si India care sunt tari endemice precum si Angola, Burkina Faso, Ciad, Guineea, Liberia, Mauritania, Mali, Nepal, Senegal, Siera Leone, Sudan si Tajikistan.

Riscul de raspandire in UE

Se apreciaza ca riscul de raspandire in UE este limiata dar importarea cazurilor din Tajikistan sau alte tari endemic nu este exclusa.

De aceea, supravegherea este “standardul de aur” pentru mentinerea statutului de “tara libera de polio” si a detectarii precoce a viruslui polio in cazul importarii acestuia.

In cazul in care se suspecteaza un teoretic risc de transmitere a virusului prin mincare contaminata, acesta poate fi usor inactivat prin incalzire sau prin folosirea de produse chlorinate si raze ultraviolete, dar riscul de transmitere de la persoana la persoana prin maini nespalate ramine crescut.

In cazul in care se notifica un caz de polio intr-o tara fara transmitere a virusului, urmarirea contactilor reprezinta un mod important de investigare a nivelului de raspindire a virusului.

CONCLUZII

Evenimentul din Tajikistan reprezinta prima aparitie a re-introducerii poliomielitei in Regiunea Europa a OMS care a fost declarat “polio free” in 2002.

Riscul de raspandire in tarile UE si altor tari din Europa este limitat in cazul in care acoperirea vaccinala la nivel national este buna (minim 90%).

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.