www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni

Bibliografie și tematică pentru concursul de ocupare a postului de BIOLOG

Bibliografie 

  1. Tratat de microbiologie clinică, ediția I, II, III, Editura medicală, Dumitru Buiuc, Marian Neguț
  2. Toxiinfecțiile alimentare, Editura Diacon Coresi București, 1999, Dobre Bârzoi, Sergiu Meica, Marian Neguț
  3. SR EN ISO 7218:2009 Microbiologia alimentelor și furajelor. Cerințe generale și ghid pentru examenele microbiologice. 

Tematica 

  1. Sterilizarea, dezinfecţia şi spălarea în circuitul materialelor din laboratorul de microbiologie 
    • Sterilizarea prin căldură uscată
    • Sterilizarea prin căldură umedă
    • Controlul eficienţei sterilizării, prezervarea sterilizării materialelor
    • Dezinfectante uzuale în laboratorul de microbiologie
    • Colectarea materialelor contaminate, tratarea materialelor pentru reutilizare sau dezafectare 
  2. Izolarea bacteriilor şi studiul culturilor
    •  Alegerea mediilor de cultură pentru izolare
    •  Prelucrarea prelevatelor patologice şi tehnici de însămânţare pentru izolarea şi identificarea bacteriilor
    •  Incubarea culturilor
    •  Studiul culturilor
    •  Identificarea bacteriilor izolate 
  3. Diagnosticul de laborator al infecţiilor tractusului respirator superior şi cavităţilor conecte
    •  Prelevarea şi transportul probelor de exsudat faringian
    •  Diagnosticul de laborator al faringitelor streptococice
    •  Exsudatul nazal
    •  Sinuzite
    •  Otite 
  4. Diagnosticul de laborator în sindromul diareic infecţios
    • Prelevarea probelor
    • Examenul microscopic al materiilor fecale
    • Izolarea bacteriilor aerobe
    • Izolarea bacteriilor microaerofile
    • Izolarea bacteriilor anaerobe 
  5. Diagnosticul de laborator al toxiinfecţiilor alimentare
    • Consideraţii etiopatogenice şi clinice
    • Prelevarea probelor de alimente
    • Prelevarea probelor de la bolnavi şi personalul implicat în manipularea alimentelor
    • Prelevarea probelor din mediu de preparare şi conservare a alimentelor
    • Criterii de relevanţă clinică şi epidemiologică a testelor de laborator pentru diagnosticul toxiinfecţiilor alimentare 
  6. Elemente de standardizare a tehnicilor de laborator pentru orientarea şi monitorizarea terapiei antimicrobiene
    •  Antibiograma: mediu de cultură, inocul, incubare
    •  Selectarea substanţelor antimicrobiene pentru testare
    •  Controlul de calitate al testelor de sensibilitate, tulpini de referinţă
    •  Testarea difuzimetrică a antibioticelor asociate
    •  Testarea sensibilităţii fungilor 
  7. Identificarea cocilor gram- pozitivi aerobi şi facultativ anaerobi
    • Stafilococi: implicaţii în patologia infecţioasă, cultivare, caractere de cultură
    • Stafilococi: identificare
    • Streptococi: implicaţii în patologia infecţioasă, cultivare, caractere de cultură
    • Streptococi: identificarea streptococilor beta hemolitici
    • Streptococi: identificarea streptococilor non beta hemolitici 
  8. Identificarea cocilor gram-negativi aerobi, identificarea bacililor gram-pozitivi aerobi
    •  Neisseria: implicaţii în patologia infecţioasă, cultivare, caractere de cultură
    • Neisseria: identificare
    •  B.difteric: caractere de cultivare
    •  B.difteric: diagnosticul de laborator în difterie 
  9. Identificarea bacililor gram-negativi aerobi glucozofermentativi, identificarea spirochetelor
    • Shigella: izolare şi identificare din coproculturi
    • Salmonelle: izolare şi identificare din coproculturi
    • E.Coli: izolare şi identificare din coproculturi
    • Leptospirele: habitat şi implicaţii în patologia infecţioasă
    • Treponemele: depistarea şi identificarea treponemelor patogene 
  10. Identificarea bacililor gram-negativi aerobi glucozonefermentativi, identificarea bacililor gram-negativi aerobi sau facultativ anaerobi pretenţioşi nutritiv, identificarea fungilor
    • Pseudomonas aeruginosa: caractere de cultivare
    • Pseudomonas aeruginosa: izolare şi identificare
    • Genul Haemophilus: caractere de cultivare
    • Genul Haemophilus: identificare
    • Levurile de interes medical: caractere generale de cultivare şi caractere microscopice. 

Tematica pentru proba practică 

  1. Preparate microscopice colorate 
  2. Preparate microscopice umede 
  3. Coloraţia Gram 
  4. Testul oxidazei 
  5. Testul la bacitracină 
  6. Testul catalazei 
  7. Testul coagulazei 
  8. Mediul T.S.I. 
  9. Mediul M.I.L.F.
  10. Testul de filamentare în ser

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.