www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei

In 2006, un grup de cercetatori si profesionisti au format Alianta Mondiala pentru Controlul Rabiei. Acestia au creat Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Rabiei si au invitat parteneri sa adere la aceasta initiativa. Evenimentele derulate cu ocazia celebrarii Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Rabiei au contribuit la educarea a 150 de milioane de persoane si la vaccinarea a 4,6 milioane de animale in intreaga lume.

Cu un obiectiv initial de a implica 55.000 de persoane (o persoana pentru fiecare deces cauzat de rabie), la campania inaugurala din septembrie 2007 au participat aproximativ 400.000 de persoane din 74 de tari. Scopul acestei mobilizari a fost de a creste nivelul de constientizare si resursele pentru a sprijini controlul rabiei animale si preveni rabia umana. Raspunsul fara precedent a fost un pas important pentru controlul si prevenirea rabiei si a ilustrat recunoasterea pe scara larga a nevoii de actiune pentru aceasta boala, usor de prevenit.
De la campania inaugurala din 2007, evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Rabiei au avut loc in 135 de tari, au educat 150 de milioane de persoane si au dus la vaccinarea a 4,6 milioane de caini.

Chiar daca impactul major al rabiei apare in regiuni ale lumii unde exista multe dificultati, rabia nu mai trebuie neglijata.

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Rabiei implica acum fiecare partener major din sectoarele sanatatii umane si animale de la nivel international, national, regional si local, precum si profesionisti (medici, veterinari si alte specializari), organizatii studentesti, corporatii si organizatii non-profit.

Riscul de rabie umana este inca prezent in Europa. Majoritatea cazurilor sunt sporadice si de import, la turisti expusi la animale cu potential rabigen in exteriorul Europei, dar in ultimii ani, Romania s-a remarcat prin aparitia unor cazuri indigene, pe fondul cresterii rezervorului de rabie animala.

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.