www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Europeană Împotriva Obezităţii

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) obezitatea in Europa a atins proportii epidemice. In ultimele doua decenii, numarul persoanelor cu aceasta problema s-a triplat, iar daca nu se iau masuri urgente si eficiente, numarul estimativ in Europa va fi de 150 milioane de adulti obezi (aproape 20% din populatie), dintre care 15 milioane de copii si adolescenti obezi. In cele mai multe tari, in prezent, intre 30% si 80% dintre adulti sunt supraponderali. Obezitatea este responsabila pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inima si pentru 55% din cazurile de hipertensiune arteriala in randul adultilor din Regiunea Europeana.
OMS estimeaza ca excesul de greutate si bolile asociate cu obezitatea reprezinta 7% din totalul costurilor asistentei medicale in UE.

Aceste probleme sunt accentuate de o lipsa de intelegere in randul publicului, care trebuie constientizat ca o scadere a greutatii corporale cu doar 5-10% la cei supraponderali reduce substantial riscul de a dezvolta diabet zaharat, hipertensiune arteriala si niveluri ridicate ale colesterolul in sange.

Din aceste motive s-a hotarat ca din anul 2010 sa se celebreze Ziua Europeana impotriva Obezitatii (ZEIO), pe 22 mai. Publicul va fi constientizat cu privire la excesul ponderal si se va atrage atentia asupra recunoasterii obezitatii ca fiind o afectiune cronica. ZEIO a fost initiata de dr. David Haslam, presedintele si managerul medical al Forumului National de Obezitate (NOF) si Jean-Paul Allonsius, presedintele si fondatorul Asociatiei Pacientilor Obezi din Belgia (BOLD). A fost lansata de catre fostul deputat european Magor Csibi (din Romania) in Parlamentul European pe 15 aprilie 2009.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.