TEMATICA PENTRU EXAMENUL DE CHIMIST DEBUTANT
I. BIBLIOGRAFIE SELECTIVA
- Tratat de igiena, vol II- Sergiu Manescu, Ed. Medicala, Bucuresti, 1985.
- Controlul fizico-chimic al alimentelor- Horia Dumitrescu, Ctin. Milu, Ed. Medicala, Bucuresti, 1997.
- Analiza instrumentala. Partea a II-a. Tehnici si metode spectrometrice- Ion Gh. Tanase, Ed. Universitatii din Bucuresti, 2007.
- Bazele Chimiei Analitice- V. Dulman, Ed. Tehnopress, Iasi, 2004.
- Ordinul ministrului sănătății nr. 1078 din 27.07.2010, privind aprobarea regulamentului de organizare si functionare si a structurii organizatorice ale Directiilor de Sanatate Publica judetene si a municipiului Bucuresti.
II. PROBA SCRISA
- Lapte si produse lactate ( compozitie, valoare nutritiva, insalubrizare, control fizico-chimic)
- Carne si produse din carne ( compozitie, valoare nutritiva, insalubrizare, control fizico-chimic)
- Grasimi alimentare ( compozitie, valoare nutritiva, poluare, rancezire, control fizico-chimic)
- Legume si fructe ( compozitie, valoare nutritiva, insalubrizare, control fizico-chimic)
- Derivate de cereale ( compozitie, valoare nutritiva, insalubrizare, control fizico-chimic)
- Produse zaharoase, dulciuri ( compozitie, valoare nutritiva, insalubrizare, control fizico-chimic)
- Bauturi nealcoolice si alcoolice ( compozitie, valoare nutritiva, insalubrizare, control fizico-chimic)
- Conservanti alimentari ( clasificare, domenii de utilizare, actiune asupra alimentului si consumatorului, control fizico-chimic)
- Nitrati, nitriti, nitrozamine ( Surse si mecanisme de poluare, control fizico-chimic)
- Pesticide ( clasificare, mecanisme de poluare, control fizico-chimic)
- Intoxicatiile alimentare cu metale si metaloizi toxici ( Pb, Cu, St, Zn, Cd, Hg)
- Solutii
- Concentratia solutiilor.
- Legea Bouguer- Lambert- Beer
- Spectrometria de absorbtie moleculara in vizibil si ultraviolet- aspecte generale.
- Atributiile laboratorului de chimie sanitara.