Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Campania de informare, educare și comunicare „LUNA NAȚIONALĂ DE INFORMARE DESPRE VACCINARE”, aprilie 2024 COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare, educare și comunicare „LUNA NAȚIONALĂ DE INFORMARE DESPRE VACCINARE”, aprilie 2024

SLOGAN: „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!”

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Neamț desfășoară pe parcursul lunii aprilie 2024  activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei LUNA NAȚIONALĂ DE INFORMARE DESPRE VACCINARE.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele contaminate timp de până la 2 ore.

Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment dat în viață se poate infecta. Erupția cutanată reprezintă cel mai vizibil simptom, în timp ce complicațiile pot include orbire, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie. Pe termen lung, o persoană care a suferit de rujeolă poate dezvolta o complicație foarte severă, panencefalita sclerozantă subacută.

În plus, rujeola este o boală care slăbește sistemul imunitar și îl poate face „să uite” cum să se protejeze împotriva altor infecții comune. Sugarii, femeile însărcinate, persoanele cu boli care slăbesc sistemul imunitar sunt la risc de a dezvolta forme severe de rujeolă. Pentru a proteja inclusiv aceste persoane care nu pot fi vaccinate împotriva rujeolei, este importantă vaccinarea persoanelor din jurul lor cu atingerea unor acoperiri vaccinale înalte. Vaccinarea protejează atât persoana vaccinată, cât și persoanele din jur!

Deși rujeola este o boală propusă către eliminare în majoritatea regiunilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inclusiv în Regiunea Europeană, în prezent, Regiunea Europeană a OMS se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri și de decese prin rujeolă. În perioada ianuarie-decembrie 2023, au fost raportate 58.114 de cazuri de rujeolă de către 41 dintre cele 53 de State Membre ale regiunii (cu peste 60 de ori mai multe comparativ cu anul 2022). 10 țări, printre care se află și România au raportat 98% din numărul total de cazuri (57.111). Creșterea numărului de cazuri s-a accelerat în ultimele luni, iar această tendință este de așteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea în continuare.

În acest context, în perioada 21 – 27 aprilie 2024, în Regiunea Europeană a OMS se celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării. Scopul acestei campanii este de a crește acoperirea vaccinală prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța imunizării în rândul părinților și îngrijitorilor, al profesioniștilor din domeniul sănătății și factorilor de decizie politică și, nu în ultimul rând, al mass-media.

În România, în perioada 01.01.2023-05.03.2024, au fost notificate 7.243 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 8 decese. Cazurile confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de județe și în Municipiul București. Cea mai mare incidență este raportată în județele Brașov, Mureș, Covasna și Giurgiu.

În județul Neamț, în perioada 1 ianuarie – 27 martie 2024, s-au înregistrat 5 cazuri noi de rujeolă în luna ianuarie (4 în mediul urban și 1 în mediul rural), 37 de cazuri noi în luna februarie (23 în mediul urban și 14 în mediul rural), și 26 de cazuri noi în luna martie (19 în mediul urban și 7 în mediul rural). Pentru luna martie sunt în asteptare rezultatele pentru 9 cazuri cu suspiciune de rujeolă. În ceea ce privește evoluția cazurilor de rujeolă în perioada 2016-2023 situația se prezintă astfel:

4

123

302

469

118

0

Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă - ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare, și se poate efectua gratuit la medicul de familie.

În perioada 06.12.2023-03.03.2024, conform datelor extrase din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), au fost vaccinați împotriva rujeolei 89.478 de copii, dintre care 14.494 în cadrul campaniei suplimentare de vaccinare antirujeolică inițiată în context epidemic (adresată copiilor cu vârste între 9 și 11 luni).

În județul Neamț, acoperire vaccinală ROR (vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă), desfășurată în luna februarie 2022, 2023, 2024 se prezintă astfel:

AN

679 (39,89%)

133 (48,32%)

1191 (48,32%)

La nivel județean, sub sloganul: „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!” se vor derula activităţi de implicare a personalului medical și de informare a populației.

Personalul Compartimentului de Evaluare și Promovare a Sănătății împreună cu asistenții  medicali comunitari din județ au efectuat și continuă să efectueze activități de informare a părinților ”door to door”. Această modalitate de informare este mai eficientă pentru că în acest fel putem afla și clarifica toate temerile părinților legate de vaccinare; vom sublinia riscul de reapariție a unor boli infecțioase (de exemplu, poliomielita, difteria) și pericolul reprezentat de epidemia de rujeolă și vom încuraja dialogul dintre părinți și medicul de familie, pentru a răspunde întrebărilor sau preocupărilor legate de vaccinare.

Campania națională de informare educare comunicare LUNA NAȚIONALĂ DE INFORMARE DESPRE VACCINARE, este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.