www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Campania de informare, educare și comunicare „LUNA NAȚIONALĂ DE PREVENIRE A BOLILOR TRANSMISIBILE”, august 2024 COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare, educare și comunicare „LUNA NAȚIONALĂ DE PREVENIRE A BOLILOR TRANSMISIBILE”, august 2024

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare, educare și comunicare „LUNA NAȚIONALĂ DE PREVENIRE A BOLILOR TRANSMISIBILE”, august 2024

Slogan: „Vaccinarea salvează vieți!”

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului  Neamț desfășoară pe parcursul lunii august 2024  activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei LUNA NAȚIONALĂ DE PREVENIRE A BOLILOR TRANSMISIBILE.

În acest an, campania subliniază importanța vaccinării împotriva gripei și a tusei convulsive.

Vaccinarea oferă protecție față de îmbolnăvire și previne răspândirea acestor agenți patogeni între membrii familiei, prieteni, colegi de muncă, colegi de clasă și în comunitatea extinsă.

Gripa, deși de cele mai multe ori, este considerată o afecțiune banală, este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative. În fiecare an, gripa sezonieră este responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE) și 15.000-70.000 de cetățeni europeni mor din cauze asociate gripei. În ciuda duratei de obicei scurte a bolii, povara anuală economică și medicală a gripei este substanțială.

În România, în sezonul 2023-2024 au fost confirmate cu laboratorul 2.246 cazuri de gripă, activitatea gripală fiind similară cu cea înregistrată din Europa, observându-se un trend ascendent,  cu 4-5 săptămâni mai tardiv față de cel din sezonul precedent.

Chiar dacă vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei, în ultimele sezoane s-a observat o scădere a numărului de doze de vaccin gripal administrate. O acoperire vaccinală scăzută, va duce atât la acumularea de indivizi susceptibili, cât și la scăderea imunității populației. Astfel, ne vom putea confrunta cu o creștere a severității viitoarelor  sezoane de gripă.

Tusea convulsivă sau „tusea măgărească” este o boală acută infecțioasă, cu contagiozitate crescută, produsă de bacteria Bordetella pertussis.

Afecțiunea este deosebit de periculoasă pentru sugari și copii mici, deoarece poate determina complicații grave (pneumonie, encefalită etc.) și chiar deces.

Se estimează că imunitatea determinată de boală nu este permanentă, ceea ce explică reinfecția frecventă a unor pacienți.

În Europa, de la jumătatea anului 2023 a fost raportată o creștere a numărului de cazuri de tuse convulsivă. Creșterea a continuat în anul 2024, unele țări raportând decese cauzate de această boală. Creșterea cazurilor pare să afecteze toate grupele de vârstă, majoritatea cazurilor fiind diagnosticate în rândul copiilor de 15-19 ani și în rândul persoanelor vaccinate.

În primele 6 luni ale anului 2024, în România au fost înregistrate 417 cazuri de tuse convulsivă, majoritatea la copii, cei mai afectați fiind nou-născuții și copiii din grupa de vârstă 1-4 ani.  Au fost înregistrate două decese, ambele la sugari, în municipiul București și în județul Iași.

În județul Neamț, în perioada 1.01. – 25.07.2024, s-au înregistrat 39 cazuri de tuse convulsivă cu o incidență de 8,7 la 100.000 de locuitori ceea ce ne situează pe un nedorit loc 4 la nivel național, după județele Călărași, Brașov și Timiș.

Tusea convulsivă poate fi prevenită prin vaccinare. În România, schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive presupune vaccinarea cu trei doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la vârsta de 2, 4 și 11 luni, urmate de un prim rapel la vârsta de 5-6 ani și un al doilea rapel la 14 ani. Ulterior, este necesar un rapel din 10 în 10 ani.

Vaccinarea împotriva tusei convulsive se efectuează în cabinetele medicilor de familie.

Întârzierile în vaccinare și absența vaccinării îi expun pe cei vulnerabili la riscul de îmbolnăvire și , mai ales, de complicații ale bolii, inclusiv deces, și cresc șansele de răspândire în colectivități și în comunitate a agenților patogeni care le cauzează.

Mesaje cheie ale campaniei:

  • Fiți pregătiți, vaccinați-vă înaintea începerii sezonului de gripă!
  • Vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună modalitate prin care putem preveni gripa.
  • Oricine se poate îmbolnăvi de gripă și o poate transmite altora fără să știe.
  • Gripa apare în fiecare sezon rece.
  • Persoanele de toate vârstele se pot îmbolnăvi de tuse convulsivă și o pot transmite sugarilor și copiilor mici.
  • Vaccinurile de rapel pentru copii și adulți împiedică răspândirea tusei convulsive la nou-născuți și sugari.

La nivel județean, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății va desfășura următoarele activități:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua medicilor de familie, rețeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină  școlară prin intermediul poştei electronice;
  • activităţi de informare-educare în unitățile școlare derulate de asistenţii medicali comunitari;
  • tipărirea și distribuirea de postere și pliante în unități medicale și asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Campania națională de Informare Educare Comunicare (IEC) LUNA NAȚIONALĂ DE PREVENIRE A BOLILOR TRANSMISIBILE, este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.