www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Campanii Informare-Educare-Comunicare Arhiva Campania „Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân”, octombrie 2023 COMUNICAT DE PRESĂ - Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân, octombrie 2023

COMUNICAT DE PRESĂ - Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân, octombrie 2023

Sloganul campaniei: „Depistează. Tratează. Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”

Luna de conștientizare cu privire la cancerul de sân, celebrată în octombrie în fiecare an,  aduce în atenție  cancerul mamar, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au nici un factor se risc. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor în vârsta între 50 şi 69 ani. Conform statisticilor, aprox 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa, apar la femei cu vârsta sub 44 de ani;  54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.

Riscul de apariție a bolii este reprezentat de: gen (simplul fapt de a fi femeie), înaintarea în vârstă, obezitate, consum de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, antecedentele de expunere la radiații, vârsta la care a debutat menstruația și vârsta la prima sarcină, consumul de tutun și terapia hormonală postmenopauză. Incidența cancerului crește cu vârsta, odată cu creșterea  riscurilor pentru anumite tipuri de cancer, la care se adaugă mecanismele de reparare celulară care tind să fie mai puțin eficiente pe măsură ce o persoană îmbătrânește.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020. Cele mai frecvente cancere sunt cancerele de sân, plămân, colon și rect și prostată .

Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, în 2020, pentru prima dată, cancerul de sân cu peste 2.26 milioane de cazuri (11,7%) a devenit cel mai frecvent tip de cancer depăşind cancerul pulmonar (2,20 milioane, 11,4%). În 2020 s-au înregistrat 685.000 decese prin cancer de sân.

La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume. La nivel global, la femei, există mai mulți ani de viață pierduți, ajustați în funcție de dizabilitate (DALY) datorită cancerului de sân decât orice alt tip de cancer.

În Europa, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, în 2020,  cancerul de sân a reprezintat cel mai frecvent tip de cancer la femei din regiunea OMS Europa (531.086 cazuri noi, 12.1% din toate cazurile noi de cancer  diagnosticate în Europa. Conform Eurostat, numărul deceselor prin cancer de sân a crescut în perioada 2012-2020 cu 6.14%. România a înregistrat în această perioadă o creștere de 10.75% a cazurilor de cancer de sân. În 2020, în UE, cancerul de sân a dus la un număr de decese de aprox.  91826, cu o mortalitate standardizată în funcție de vârstă de 14.8‰oo.

În România, în 2020, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, s-au înregistrat:

 • 12085 cazuri noi de cancer de sân, cu o incidență standardizată pe grupe de vârstă de 65.8‰oo
 • 3918 decese prin cancer de sân, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 17.4‰oo.

În perioada 2011‐2020, incidenţa cancerului de sân a scăzut de la 57,5‰00 femei în 2011, la 54,1‰00 femei în 2020 . Incidența prin cancer mamar la femei, în anul 2020, pe medii, a fost mult mai mare în urban (63,3‰00 femei) decât în rural (42,6‰00 femei) și față de media pe total țară (54,1‰00 femei).

În județul Neamț, în anul 2022, au fost înregistrate 154 de cazuri noi de cancer de sân la femei, iar în primele 8 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 105 cazuri noi de cancer de sân la femei. În anul 2022, numărul de cazuri de cancer de sân la femei rămase în evidența Cabinetelor de oncologie din județ a fost de 2173, iar în primele 8 luni ale anului 2023,  2103 de cazuri.

Organizaţia Mondială  a Sănătăţii recomandă screeningul organizat populational, prin mamografie, adresat populației feminine cu vârste între 50 și 69 ani, pentru că în acest interval de vârstă incidența este cea mai mare

Campania încurajează femeile cu vârste peste 40 de ani, să discute cu medicii despre factorii de risc proprii faţă de cancerul mamar.

Aproximativ 1/3 din decesele cauzate de cancer se datorează consumului de tutun, indicelui de masă corporală ridicat, consumului de alcool, consumului scăzut de fructe și legume și lipsei de activitate fizică. Prin adoptarea măsurilor Codului European de Luptă Contra Cancerului, se poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional, peste 40% dintre cancere ar putea fi evitate.

 • Nu fumați! Evitați fumatul acasă.
 • Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.
 • Limitați consumul de alcool.
 • Alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.
 • Fiți activ fizic în viața de zi cu zi.
 • Evitați expunerea la radiații.
 • Participați la programele de screening organizat pentru : cancerul mamar (femei între 50 si 69 de ani), cancerul de col uterin (femei între 24 si 64 de ani) si cancerul colorectal (femei și bărbați intre 50 si 75 ani).

Grupurile țintă ale campaniei sunt: femeile cu vârsta 50-69 de ani, profesioniștii din sistemul de sănătate și populația generală.

La nivel județean se vor organiza activități de informare privind depistarea precoce a cancerului de sân:

 • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către rețeaua medicilor de familie și rețeaua de mediatori sanitari/asistenți medicali comunitari din judeţ prin intermediul poştei electronice;
 • derularea proiectului ONCOFEM - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași și asistenții medicali comunitari din județ: 
  • 16, 17 octombrie 2023 - mamografii digitale, gratuit – TÂRGU NEAMȚ, locație Primăria Tg. Neamt; 
  • 18, 19, 20 octombrie 2023 - mamografii digitale, gratuit – ROMAN, locație - Casa Bunicilor, str. Ogoarelor, nr. 12, Roman; 
  • 23, 24 octombrie 2023 -  mamografii digitale, gratuit,  – CRĂCĂOANI; 
  • 25 octombrie 2023 -  mamografii digitale,  gratuit,  – BORLEȘTI; 
  • 26 octombrie 2023 - mamografii digitale, gratuit- ROZNOV; 
  • 31 octombrie și 1, 2 noiembrie 2023 -  mamografii digitale, gratuit  – PIATRA NEAMȚ, parcare Hotel Central.
 • tipărirea și distribuirea de pliante și postere asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
 • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materiale lor primite de la I.N.S.P. București.

 

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.