www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Proiecte „Alcoolul îţi distruge şansele” - ediţia a II-a

„Alcoolul îţi distruge şansele” - ediţia a II-a

„Alcoolul îţi distruge şansele” - ediţia a II-a

Proiect local de prevenire a consumului de alcool, produse „ etnobotanice ” şi droguri ilegale

I. Scopul:

Sensibilizarea şi informarea elevilor din clasa a X-a cu privire la riscurile abuzului de alcool, consumului de alcool la volan şi a produselor „ etnobotanice ” din cadrul Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamţ şi Liceului de Artă „Victor Brauner ” Piatra Neamţ.

II. Grupul ţintă:

Grupul ţintă: elevii din clasele a X-a din cadrul liceu Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamţ şi Liceului de Artă „Victor Brauner ” Piatra Neamţ.

Beneficiari direcţi:  140 de elevi.

Beneficiari indirecţi: 5 profesori diriginţi şi 140 de familii.

III. Participanţi la proiect

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ

Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamţ

Liceului de Artă  „Victor Brauner ” Piatra Neamţ

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ

IPJ Neamţ - Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

IV. Rezumat

Proiectul îşi propune sensibilizarea şi informarea a 82 de elevi ( 3 clase de a X-a ) din cadrul Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamţ şi 58 de elevi ( 2 clase de a X-a ) din cadrul Liceului de Artă „ Victor Brauner ” Piatra Neamţ, cu privire la riscurile abuzului de alcool, consumului de alcool la volan, a noilor produse cu efect psihoactiv ( denumite generic „ etnobotanice ” ) , a medicamentelor şi a drogurilor ilegale pe parcursul a 4 ore de informare cu fiecare clasă de elevi.

În cadrul activităţilor cu elevii vor fi abordate atât implicaţiile medicale, psihologice şi sociale ale abuzului de alcool, riscurile consumului de substanţe „ etnobotanice” , a medicamentelor şi a drogurilor ilegale. Se v-a pune accent și pe comportamentul violent cauzat de consumul acestor substanţe şi pe implicaţiile conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului. De asemenea, elevii vor primi informaţii despre modul în care presiunea grupului şi publicitatea influenţează individul ceea ce îi va ajuta pe elevi să adopte un comportament şi stil de viaţă sănătos.

Noutatea pe care o aduce proiectul constă în organizarea unor activităţi cu caracter practic – demonstrativ care presupun implicarea tinerilor în parcurgerea unui traseu de coordonare vizual – motrică purtând ochelari de simulare a stării de ebrietate ( o alcoolemie între 1,3 şi 1,5 ‰ ) pentru a observa cum afectează alcoolul percepţia individului.

Activităţile de „ informare la clasă ” vor fi derulate de specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ, IPJ Neamţ – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei ai DSP Neamţ – Compartimentul de Evaluare şi Promovarea Sănătăţii în cadrul orelor de chimie susţinute de d-na profesor Neagu Marlena – cadru didactic la cele două unităţi şcolare implicate.

Activităţile care presupun implicarea elevilor în parcurgerea traseului de coordonare vizual – motrică purtând ochelari de simulare a stării de ebrietate vor avea loc la nivelul sălilor de sport ale unităţilor şcolare cu participarea profesorilor de educaţie fizică ai elevilor beneficari.

În cadrul proiectului elevii vor primi pentru familiile lor materiale de informare despre riscurile consumului de alcool, realizate în cadrul campaniei antialcool „ Pune cărţile pe masă ” implementată de Agenţia Naţională Antidrog, precum şi materiale de prevenire realizate de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ – Compartimentul de Evaluare şi Promovarea Sănătăţii şi IPJ Neamţ – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.