16 - 22 septembrie 2017, Săptămâna europeană a mobilităţii
SLOGAN: „ÎMPREUNĂ AJUNGEM MAI DEPARTE!”
Săptămâna Europeană a Mobilităţii este o campanie anuală privind mobilitatea urbană sustenabilă, organizată cu susţinerea politică şi financiară a Direcţiei Generale pentru Mediu şi Transport a Comisiei Europene.
Ediția din anul 2017 a Săptămânii europene a mobilităţii are ca temă „Mobilitate în comun, curată şi inteligentă” şi sloganul „Împreună ajungem mai departe!”.
Scopul campaniei:
- Promovarea formelor alternative de transport ecologic şi întărirea faptului că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.
- Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii imense atât mediului, cât şi sănătăţii personale.
Obiectivele campaniei:
Pentru a deveni o economie care consumă puţină energie şi poluează puţin, UE a adoptat o serie de obiective ambiţioase de climă şi energie care să fie atinse până în anul 2020. Acestea includ:
- reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră;
- creşterea cu 20% a eficienţei energetice;
- o cotă de 20% din consumul total de energie să se constituie energii regenerabile;
cauzate de creşterea traficului în mediul urban.
Consecinţe ale vieţii sedentare şi a creşterii traficului rutier
Viaţa sedentară determină creşterea riscului pentru:
- bolile cardio-vasculare;
- accidentele vasculare cerebrale;
- diabetul zaharat tip 2;
- obezitate.
Creşterea traficului rutier determină:
- creşterea poluării aerului,
- creşterea poluării fonice,
- creşterea riscului de accidente rutiere
Cetăţenii sunt încurajaţi ca în loc să se urce la volanul propriei maşini, să aleagă varianta autobuzului, a tramvaiului, a metroului, a bicicletei sau, de ce nu, a mersului pe jos.
Dacă folosesc transportul public câştigă de două ori: o dată pentru că fac economie la bani şi carburanţi şi a doua oară pentru că produc mai puţină poluare decât dacă ar fi la volanul propriei maşini.