www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Saptămâna europeană a vaccinării 23-29 aprilie 2018 - Săptămâna europeană a vaccinării COMUNICAT DE PRESĂ - Săptămâna Europeană a Vaccinării, 23-29 aprilie 2018

COMUNICAT DE PRESĂ - Săptămâna Europeană a Vaccinării, 23-29 aprilie 2018

Tema: „Să ne protejăm împreună #Vaccinurile sunt benefice”

Slogan: „Prevenire. Protecție. Vaccinare.”

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) a fost concepută în 2004 ca o iniţiativă de a contracara stagnarea sau declinul programelor de imunizare în contextul apariţiei unor focare sporadice dar importante de îmbolnăviri în mai multe ţări din Regiunea europeană OMS (EUR/OMS). In octombrie 2005 un grup-pilot de 9 state membre au implementat cu sprijin informaţional, tehnic şi financiar EUR/OMS activităţi adaptate local, de conştientizare a părinţilor, factorilor de decizie din sănătate şi a personalului medical privind importaţa actualizată a vaccinării.

Scopul SEV 2018 este creşterea acoperirii vaccinale, prin atragerea atenţiei şi prin creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei vaccinării, cu un accent special pe grupurile vulnerabile.

Tema globală a campaniei din anul 2018 ”Să ne protejăm împreună #Vaccinurile sunt benefice” încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale pentru obținerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acțiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare și oamenii trebuie să se vaccineze.

România se confruntă cu epidemia de rujeolă. În perioada 2016-2018, până la data de 02 martie 2018, au fost confirmate 11036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, au fost organizate la nivel naţional campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

În judeţul Neamţ, în anul 2017, s-au confirmat 123 de cazuri de rujeolă din care 2 decese, iar în trimestrul I al anului 2018 s-au confirmat 94 de cazuri de rujeolă din care 2 decese.

În judeţul Neamţ, estimarea acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni, desfăşurată în luna februarie 2018 (pentru copiii născuţi în luna iulie 2016) se prezintă astfel:

  • pentru vaccinul BCG – 90,98 % în urban şi 95,53 % în rural
  • pentru vaccinul hepatitic B – 81,15 % în urban şi 86,59 % în rural
  • pentru vaccinul DTPa – 73,77 % în urban şi 77,65 % în rural
  • pentru vaccinul Hib – 73,77 % în urban şi 77,65 % în rural
  • pentru vaccinul poliomielitic (VPi) – 73,77 % în urban şi 77,65% în rural
  • pentru vaccinul RRO – 72,95 % în urban şi 86,59 % în rural

Pentru realizarea unei acoperiri vaccinale optime (95% şi peste) sunt necesare eforturi din partea echipei ce realizează vaccinările şi nu în ultimul rând creşterea gradului de acceptare a vaccinării  de către părinţi. În centrul acestei echipe se află medicul de familie împreună cu asistentul medical, asistentul medical comunitar şi mediatorul sanitar .

Principalele limite existente în desfășurarea programului de imunizare sunt:

  • mobilizarea defectuoasă la vaccinare datorată personalului insuficient;
  • rezistenţa părinţilor la vaccinare – în judeţul Neamţ în anul 2017 s-a înregistrat la vaccinarea RRO un refuz de peste 30% (media la nivel naţional este de 10%), la care se adaugă refuzul mascat prin neprezentare;
  • creşterea continuă a numărului de copii plecaţi în străinătate împreună cu părinţii;
  • informaţii contradictorii şi neştiinţifice privind vaccinările.

Mesaje cheie:

  • Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii.
  • Prin creşterea acoperirii vaccinale, rujeola şi rubeola pot fi eliminate, din toate ţările europene.
  • Vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii.
  • Vaccinarea salvează vieţi!
  • Prin vaccinare, bolile pot fi controlate şi eliminate.

Activitățile propuse la nivelul judeţului sunt:

  • Transmiterea materialelor informative pe această temă către reţeaua de mediatori sanitari şi asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • Activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele  şcolare;
  • Activități de informare-educare în unităţi de învăţământ şi în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • Distribuire de materiale informative specifice temei în unităţi de învăţământ şi spitalele din judeţ.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.