www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Mondială a Sănătăţii Orale 20 Martie 2018 - Ziua Mondială a Sănătăţii Orale ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII ORALE - 20 MARTIE 2018

ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII ORALE - 20 MARTIE 2018

ZIUA MONDIALĂ  A SĂNĂTĂȚII ORALE - 20 MARTIE 2018

Slogan: Spune Aaaaa! Gândeşte-te la gura ta, Gândeşte-te la sănătatea ta!

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşte-rea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.

Federația Internațională a Dentiștilor (FDI), subliniază, prin tema de anul acesta „Spune Aaaaa! Gândește-te la gura ta, Gândește-te la sănătatea ta!” importanța efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenția deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte și alimentației sănătoase.

În ciuda marilor progrese în domeniul sănătății orale a populației la nivel mondial, problemele privind sănătatea orală rămân în continuare importante în multe comunități din întreaga lume,  în special în rândul grupurilor defavorizate din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare.

Conform OMS, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale şi multe dintre acestea ar putea fi evitate prin programe de prevenţie, detecţie şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii. 

Cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate orală în ţările industrializate, afectând 60-90% dintre elevi şi marea majoritate a adulţilor şi au o prevalenţă crescută în mai multe ţări din Asia si America Latina, în timp ce majoritatea ţărilor africane par să fie mai puţin afectate. Neglijate şi netratate la timp, ele pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sănătate a organismului.

Tendința numărului de consultații și tratamente stomatologice în România a fost una în scădere de la 0,37 consultații și tratamente la 1 locuitor în anul 2008 la 0,02 consultații și tratamente la 1 locuitor în 2014.

Un studiu realizat de GSK Consumer Healthcare în anul 2014 a concluzionat că: „majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacțiune socială, văzându-l ca un act estetic (așa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieși din casă), decât unul pentru propria sănătate.”   Peste 45% au declarat că își periază dinții mai puțin de 2 ori pe zi, în timp ce 10% se spală pe dinți doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional (mai puțin de o dată/săptămână). 

Scopul campaniei de informare este îmbunătățirea utilizării măsurilor eficiente de prevenție, atât la nivel individual cât şi la nivelul comunității, prin conștientizarea populației generale cu privire la importanța sănătății orale și a factorilor de risc care pot afecta sănătatea orală.

Mesaje cheie

  • Promovarea sănătăţii orale la nivel individual şi comunitar reprezintă o strategie cost-eficientă de a reduce povara afecţiunilor orale şi de a menţine sănătatea orală şi calitatea vieţii.
  • Cele mai multe afecţiuni orale pot fi prevenite, ceea ce ar  reduce durerea, suferinţa şi cheltuielile pentru îngrijirile de sănătate, de aceea orice efort de a promova şi implementa măsuri preventive reprezintă o investiţie înţeleaptă.
 

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.