COMUNICAT DE PRESĂ - Boala mână-gură-picior
Boala mână-gură-picior este o boală virală, foarte contagioasă, care apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 1-6 ani şi se manifestă prin apariţia unei erupţii pe palme, tălpi şi în gură. Chiar denumirea bolii provine de la localizarea erupţiei.
Este determinată de enterovirusuri, în special de virusul Coxsackie A 16.
Boala este contagioasă şi se transmite foarte uşor de la copil la copil, pe cale orală, prin mâini murdare şi prin contactul direct cu obiectele recent contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape). Boala apare frecvent în creşe, grădiniţe, dar şi în mediul familial.
Perioada de incubaţie (perioada de la contaminare până la apariţia simptomelor) este de 3-7 zile, iar copilul devine contagios înaintea apariţiei simptomelor.
Semnele şi simptomele bolii sunt următoarele:
- febră mare (39-40 grade Celsius);
- dureri în gât datorită leziunilor veziculare şi ulcerative de la nivelul mucoasei bucale (linguale, gingivale, faringiene), din cauza cărora copilul nu poate mânca. Copiii mai mici pot refuza şi lichidele, ceea ce duce la deshidratare.
- apariţia veziculelor pe fond eritematos (roşiatic), dureroase, care se rup uşor, pe palme, tălpi, în jurul buzelor. Succesiunea erupţiei este de cele mai multe ori următoarea: gura-mână-picior. Leziunile se pot extinde şi la nivelul feselor, unde pot conflua, la nivelul braţelor sau pe zona laterală toracică. Uneori manifestările pot fi atipice. Se pot întâlni şi vezicule mari (bule) dureroase.
- alterarea stării generale, iritabilitate;
- scăderea apetitului;
- deshidratare.
La apariţia primelor semne şi simptome de boală se recomandă prezentarea la medicul de familie!
Boala se poate complica cu:
- deshidratare, deoarece copilul are dureri la înghiţire şi nu poate mânca sau bea;
- meningită virală;
- encefalită.
Nu există un tratament specific bolii, se recomandă doar tratament simptomatic.
Boala se vindecă în 7-10 zile. Este o boală autolimitată, adică organismul reuşeşte singur să neutralizeze virusul. După vindecare copilul rămâne cu imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu va putea să mai contacteze boala, deoarece enterovirusurile sunt numeroase şi din această cauză boala se poate repeta sub forma unei noi infecţii.
Pentru prevenirea bolii se recomandă următoarele măsuri:
- reguli de igienă personală a copiilor (spălarea cât mai frecventă pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletelor, după diverse activităţi sau jocuri);
- spălarea frecventă a jucăriilor copiilor;
- folosirea în familie numai în scop personal a cănii, periuţei de dinţi, prosopului;
- respectarea concentraţiei substanţelor dezinfectante folosite (în săli de clasă, grupuri sanitare), dezinfecţia zilnică a ustensilelor folosite la curăţenie (lavete, mopp-uri) şi folosirea acestora cu destinaţie separată pentru clase şi grupuri sanitare, dezinfecţia zilnică a jucăriilor, suprafeţelor şi veselei (în grădiniţe);
- aerisirea frecventă a încăperilor (dormitoare, săli de clasă);
- consumul apei din surse autorizate şi utilizarea de pahare de unică folosinţă;
- spălarea riguroasă a fructelor şi legumelor înainte de consum.