www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESA - Gripa - o boala de sezon!

COMUNICAT DE PRESA - Gripa - o boala de sezon!

Gripa – o boala de sezon! Vaccinați-vă gratuit la medicii de familie!

      Având în vedere contextual epidemic actual, precum și creșterea la nivel national a numărului de cazuri de infecție cu virusul gripal, dar și a coinfecției SARS-CoV2 – virus gripal vă recomandăm să vă vaccinați antigripal, gratuit, la medicii de familie.

     Singura măsură specifică de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală recomandată grupelor de populaţie care pot transmite gripa cât şi persoanelor cu risc crescut de a face complicaţii datorate gripei (persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide).

     Campania de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unitățile sanitare cu paturi.

     În cadrul programului de imunizare antigripală, pentru sezonul 2021- 2022, Direcția de Sănătate Publică Neamț a primit 60.730 de doze de vaccin antigripal în 6 tranșe. Au fost administrate, până în prezent, 35.619 de doze, în 239 unități sanitare. În ultima săptămână au fost vaccinate 1.084 persoane, în 85 cabinete medicale. Nu au fost raportate reacții adverse după vaccinările efectuate. În prezent, la cabinetele medicilor de familie, sunt în stoc 7592 doze de  vaccin antigripal.

      În sezonul 2021-2022 se utilizează vaccinurile Vaxigrip tetra și Influvac tetra - recomandate pentru profilaxia gripei la adulți si copii cu vârsta de peste 6 luni și care asigură imunizarea activă împotriva a patru tulpini de virus gripal.

      Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Virusul gripal se transmite pe cale aerogenă prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

      Semnele şi simptomele gripei constau în frison, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gât, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare). Tabloul clinic poate varia de la infecţie asimptomatică la pneumonie severă, soldată cu deces.

      Recomandăm populaţiei să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:

  •   evitarea aglomeraţiilor;
  •   evitarea contactului cu persoanele bolnave;
  •   păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
  •   folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
  •   spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
  •   creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
  •   aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
  •   îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
  •   evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
  •   prezentarea obligatorie la medicul de familie odată cu apariţia primelor semne de boală.

Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați antigripal gratuit la cabinet!

        Copyright © 2004-2022 Direcția de Sănătate Publică Neamț.