www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Noul vaccin anti-COVID este disponibil și în județul Neamț

COMUNICAT DE PRESĂ - Noul vaccin anti-COVID este disponibil și în județul Neamț

COMUNICAT DE PRESĂ - Noul vaccin anti-COVID este disponibil și în județul Neamț

Noul  vaccin Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 este disponibil și în județul Neamț - în centrul de vaccinare organizat în cadrul Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț și, la cerere, la medicii de familie, pentru toate persoanele  care doresc să se vaccineze.

Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5.

Vaccinul ne oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii și pentru reducerea transmiterii.
Vaccinul determină sistemul imunitar (sistemul natural de apărare al organismului) să producă anticorpi și celule sanguine, care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva bolii COVID 19.

Vaccinarea este recomandată în mod special persoanelor de este 65 de ani, bolnavilor cronici, celor care sunt la risc de a face forme severe de îmbolnăvire.

Se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19, la cel puțin 3 luni după cea mai recentă doză de vaccin împotriva COVID 19.
Schema primară de vaccinare
poate să însemne:

  • 1 doză de vaccin Janssen/Johnson&Johnson,
  • 2 doze de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca,
  • 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca+1 doză de vaccin Comirnaty/ Pfizer&BioNTech,
  • 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca+1 doză de vaccin Spikevax/Moderna,
  • 2 doze de Comirnaty/ Pfizer&BioNTech (de tip adult sau pediatric),
  • 2 doze de vaccin Spikevax/Moderna.

Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 nu este recomandat la copii cu vârsta sub 12 ani.

Persoanele care doresc, pot contacta medicul de familie pentru a afla cum se pot vaccina la cabinet!
Lista medicilor de familie din județ și a centrelor de vaccinare unde vă puteți vaccina împotriva COVID-19 este disponibilă pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Neamț, în secțiunea Informații utile → Prevenire și control boli transmisibile → Coronavirus → VACCINAREA anti-COVID.

Vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită!

Vaccinarea împotriva COVID-19 NU este obligatorie!
Vaccinarea împotriva COVID-19 este opțională. Vă puteți vaccina la cerere, pe baza consimțământului informat și este GRATUITĂ!

Vaccinurile COVID-19 nu produc variante ale virusului care provoacă COVID-19. În realitate, vaccinurile COVID-19 pot ajuta la prevenirea apariției de noi variante.
Noile variante ale unui virus apar deoarece virusul care provoacă COVID-19 se schimbă în mod constant printr-un proces natural continuu de generare de mutații. Pe măsură ce virusul se răspândește, el are mai multe oportunități de a produce mutații. Atunci când o mare parte din populația unei țări sau a unei comunități este vaccinată, scade capacitatea virusului de a se răspândi și este prevenită apariția de noi variante.

Vaccinarea împotriva COVID-19 reduce riscul de sindrom post COVID (COVID lung).
Afecțiunile post - COVID pot include o gamă largă de probleme de sănătate și pot dura săptămâni, luni sau ani. Și persoanele care au avut o formă ușoară de COVID-19, și cele fără niciun simptom pot dezvolta  sindromul post - COVID.  Persoanele care nu sunt vaccinate și care se infectează pot avea un risc mai mare de a dezvolta sindromul post - COVID, în comparație cu persoanele care au fost vaccinate și au avut boala.

Femeile însărcinate se pot vaccina împotriva COVID-19, după consultarea cu medicul curant.
Femeile însărcinate prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire severă de COVID-19, spitalizare și deces atunci când sunt infectate cu virusul. Beneficiile vaccinării depășesc cu mult orice riscuri potențiale.

OMS recomandă continuarea alăptării și după vaccinare.
Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a sănătății, furnizării anticorpilor și protecției împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei. Mamele care alăptează și care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Vaccinul împotriva gripei si cel împotriva Covid-19 pot fi administrate simultan sau la orice distanță de timp.
În cazul administrării concomitente se folosesc seringi diferite și se administrează în locuri anatomice diferite. Dacă este necesar a fi administrat în același braț, se va injecta separat la o distanță de cel puțin 3 cm.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.