COMUNICAT DE PRESĂ - Recomandări pentru sărbătorile de iarnă!
Iată că am ajuns în ultimele zile din postul Crăciunului şi urmează mult aşteptatele sărbători de iarnă, sărbători care ne aduc bucurie în suflet tuturor, indiferent de vârstă.
Foarte mulţi oameni au reuşit să ţină întreg postul, au făcut o dezintoxicare a organismului şi acum aşteaptă cu nerăbdare venirea Crăciunului, când mesele copioase nu ne ocolesc. Perioada de după post este de obicei o perioadă dificilă şi trebuie făcută o trecere treptată la alimentaţia obişnuită.
Mesele copioase sunt foarte periculoase deoarece stomacul şi ficatul sunt afectate brusc şi pot să apară crize biliare, tulburări de tranzit intestinal, disconfort digestiv, consecinţele fiind uneori deosebit de grave.
Pentru a vă bucura împreună cu familia şi prietenii de sărbătorile de iarnă vă oferim câteva recomandări:
- evitaţi excesele alimentare şi abuzul de alcool mai ales atunci când aveţi boli digestive (ulcer gastro-duodenal, dischinezie biliară, hepatită cronică, ciroză hepatică) şi boli cardiace;
- consumaţi cu moderaţie alimentele grase (slănină, maioneză, smântână, frişcă);
- mâncaţi încet şi mestecaţi mâncarea cât mai mult timp pentru a uşura activitatea stomacului;
- evitaţi alimentele care ştiţi că vă fac rău;
- beţi lichide (apa plată, apă minerală) deoarece ele umplu stomacul şi diminuează dorinţa de a mânca;
- serviţi dulciurile la sfârşitul mesei şi încercaţi să mâncaţi cât mai puţine;
- după o masă copioasă beţi seara, la culcare, un ceai din plante (ceai verde, ceai de sunătoare, păpădie sau muşeţel) cu o felie de lămâie;
- aprovizionarea cu carne de porc trebuie făcută de la comercianţii autorizaţi, care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor, pentru a evita contractarea trichinelozei;
- în cazul cărnii de porc provenită din gospodăriile individuale este obligatorie prezentarea la medicul veterinar, pentru examinarea prin trichineloscopie a acesteia;
- carnea de porc trebuie prelucrată corect (fierbere, coacere sau frigere cel puţin 15 minute la o temperatură de peste 75°C) pentru a distruge larvele de Trichinella spiralis;
- este interzisă utilizarea ouălor de raţă la prepararea cremelor şi maionezelor;
- se va evita consumul de alimente care au culoarea, gustul sau mirosul modificate;
- alimentele preparate vor fi păstrate la temperatura de 4 - 8°C (frigider, beci).
În ceea ce priveşte expunerea la frig, în special a persoanelor care vor participa la evenimentele organizate în aer liber, se recomandă folosirea mijloacelor de protecție adecvate (căciuli, mănuși, fulare, îmbrăcăminte corespunzătoare). De asemenea, este bine ca aceste persoane să se deplaseze, periodic, în locuri încălzite. Hidratarea trebuie făcută cu lichide calde, fără conținut de alcool.