Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESA, 19 martie 2022

COMUNICAT DE PRESA, 19 martie 2022

Având în vedere situaţia specială, inclusiv contextul epidemiologic din Ucraina şi existenţa unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României care pot fi cazate şi în alte locaţii decât cele organizate (tabere pentru refugiaţi, centre de imigrări, locaţii de cazare stabilite de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă), avertizăm că există riscul apariței de cazuri de boli transmisibile printre care şi rujeola.

Riscul este crescut din următoarele considerente:

• existenţa unor acoperiri vaccinale antirujeolice la nivel naţional sub 95% - controlul eficient al acestei boli necesită o acoperire vaccinală constantă de peste 95%,
  • epidemiile de rujeolă din Ucraina  pe fondul unor acoperiri vaccinale suboptimale,
  • creşterea numărului de refugiaţi din Ucraina în perioada imediat următoare.

Au fost deja raportate 2 cazuri confirmate de rujeolă la populaţia autohtonă (1 caz în jud. Bacău şi 1 caz în jud. Satu Mare). În data de 16.03.2022 au fost raportate alte 3 cazuri suspecte de rujeolă, aflate în investigare (1 caz în jud. Suceava la un copil refugiat din Ucraina şi 2 cazuri în jud. Satu Mare - copii aparţinând populaţiei autohtone).

Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea.
.

Vaccinul ROR

Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare. S-au raportat reacții ușoare, de exemplu febră, înroșire și umflare la locul injecției. Unele persoane vaccinate fac o erupție neinfecțioasă ușoară pe piele, asemănătoare cu cea care apare în cazul rujeolei, de regulă după 7-14 zile de la vaccinare, care dispare în interval de 1-3 zile.

Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. Prima doza de vaccin ROR trebuie  administrata la varsta de 12 luni și ofera: 95% protectie impotriva rujeolei, 80% protectie impotriva oreionului, 90% protectie impotriva rubeolei, de lunga durata. A doua doza de vaccin ROR trebuie administrata la varsta de 5 ani și ofera: 99.7% protectie impotriva rujeolei, insa pana la 5% din persoanele imunizate isi pot pierde protectia in timp, 80-95% protectie impotriva oreionului.

Vaccinul ROR se poate administra și la vârste mai mici în caz că există focare. Sugarii cu vârste între șase și nouă luni dintr-o zonă - sau care urmează să călătorească în zone - cu risc mare de expunere la rujeolă ar trebui să primească o doză suplimentară de vaccin ROR. Doza administrată înainte de vârsta de nouă luni este o doză suplimentară la cele două doze cuprinse în programul național de vaccinare, destinate să asigure protecția completă.

Dacă este posibil, în termen de 3 zile de la contactul cu o persoană bolnavă de rujeolă, oreion sau rubeolă, persoanele nevaccinate începând cu vârsta de 9 luni sau persoanele care nu au fost vaccinate sau au fost vaccinate doar o singură dată sau nu este clară situația de imunizare, ar trebui să primească un vaccin ROR.

Cine nu trebuie vaccinat?

Persoanele care suferă de o boală acută cu febră mai mare de 38,5 °C vor fi vaccinate doar după însănătoșire. Persoanele cu o imunodeficiență - congenitală, dobândită, cauzată de medicamente – în general nu pot fi vaccinate. În anumite circumstanțe sunt posibile excepții. Acești pacienți trebuie să solicite sfatul medicilor curanți pentru a afla dacă, cu respectiva imunodeficiență și după evaluarea riscurilor și a beneficiilor, pot primi vaccinul ROR. Consultați medicul dacă după o vaccinare ROR anterioară au apărut simptome de boală sau dacă există o hipersensibilitate severă la componente ale vaccinului. Persoanele cu o alergie severă la proteinele din ou (reacție anafilactică după consumul albușului de ou) pot fi, în general, vaccinate, dar vaccinarea trebuie efectuată respectând măsurile de precauție necesare.

Vaccinarea ROR nu trebuie efectuată la persoanele care au primit imunoglobulină în ultimele luni (în interval de 3 până la 8 luni, în funcție de doza preparatului de imunoglobulină folosit) sau la care, în aceeași perioadă, s-au efectuat transfuzii de sânge (datorită substanțelor protectoare - anticorpi – în sângele donat, vaccinul poate rămâne ineficient împotriva virusurilor menționate). Vaccinarea ROR nu trebuie făcută femeilor gravide, deoarece există un risc teoretic pentru făt datorită virusurilor vaccinului. Din același motiv, trebuie prevenită o eventuală sarcină pentru o perioadă de 1 lună după vaccinare. O vaccinare accidentală în timpul sarcinii nu este însă considerată un motiv pentru întreruperea sarcinii.

Posibile reacții adverse locale și generale după vaccinare

După vaccinarea ROR, la cca. 10% dintre cei vaccinați poate apărea durere, umflătură și roșeață la locul injectării. Aceasta este o manifestare normală a confruntării organismului cu vaccinul și apare în termen de 1 - 3 zile după vaccinare, rar durează mai mult.

Ocazional (între 0,1 și 1%) se umflă ganglionii limfatici din apropiere.

Frecvent (între 1 și 10%) pot apărea simptome generale, cum ar fi dureri de cap, oboseală, stare generală de disconfort sau afecțiuni gastrointestinale.

Frecvent, de obicei după 5 până la 12 zile de la vaccinare, se pot dezvolta simptome ușoare ale unei infectări cu rujeolă, oreion sau rubeolă, non-contagioasă, așa-numita boală vaccinală.

Între 5 și 15% dintre cei vaccinați prezintă febră, frecvent (aproximativ 2%) asociată, de asemenea, cu o erupție cutanată slabă asemănătoare rujeolei.

La adolescenți și adulți sa observat un disconfort articular temporar, acesta fiind foarte rar în cazul copiilor.

Sunt posibile complicații în urma vaccinării?

Complicațiile în urma vaccinării sunt acele consecințe care depășesc cadrul reacțiilor considerate normale în urma vaccinării și care afectează în mod semnificativ starea de sănătatea a persoanei vaccinate. Dacă un sugar sau un copil de vârstă mică reacționează la vaccinarea ROR cu febră, rareori pot apărea convulsii febrile. Acest lucru rămâne, de obicei, fără consecințe.

Reacțiile alergice sunt foarte rare. În general, acestea se datorează excipienților vaccinului, cum ar fi gelatina sau antibioticele (conținute în urme). Un șoc anafilactic s-a raportat doar în cazuri izolate.

De asemenea, în cazuri izolate s-a ajuns la echimoze după vaccinare din cauza reducerii numărului de trombocite. De obicei, acestea dispar rapid și fără consecințe, evoluții mai severe existând numai în cazuri izolate.

Foarte rar, la adolescenți și adulți, s-a observat inflamația prelungită a articulațiilor.

Nu există niciun indiciu că virusul urlian atenuat folosit în acest vaccin poate cauza meningită.

În literatura medicală de specialitate au fost raportate foarte rar alte boli ale sistemului nervos (de ex. convulsii, disconfort, paralizii temporare) sau inflamații vasculare în corelare de timp cu vaccinarea.

Notă: O alergie la proteinele din ou nu constituie contraindicație pentru vaccinarea ROR, deoarece virusurile vaccinului împotriva rujeolei și oreionului nu sunt cultivate pe ouăle de pui, ci în celulele de pui embrionare.

Siguranța vaccinului

În 40 de ani, mai mult de 500 de milioane de doze de ROR au fost administrate în aproximativ 100 de ţări.

Siguranţa sa a fost monitorizată cu atenţie în multe ţări, de ex. în Finlanda, unde copiii au primit două doze de ROR încă din 1982. Reacţiile raportate după administrarea ROR au fost urmărite pe o perioadă de 14 ani. ROR s-a dovedit a fi un vaccin foarte eficient, cu rezultate extraordinare în ceea ce priveşte siguranţa.

Nu există nicio dovadă a vreunei legături între ROR(MMR) şi autism sau boala inflamatorie a intestinului. În Marea Britanie şi în multe alte ţări au fost efectuate cercetări extinse asupra posibilei legături dintre vaccinul ROR(MMR) şi autism, la care au paticipat sute de mii de copii. Nu a fost găsită nicio legătură.

Acoperire vaccinală

Acoperirea vaccinală cu ROR în județul Neamț:

• la copiii de 18 luni, născuţi în luna iulie 2019 - 79.21 %
  • la cohorta de născuţi din anul 2015 - 68.38 %
  • la copiii de 12 luni, născuţi în luna iulie 2020 - 72.87 %
  • la copiii de 24 luni, născuţi în luna iulie 2019 - 84.49 %

Ce este rujeola?

Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă care poate fi contractată la orice vârstă și care se poate răspândi pe scară largă.

Simptome

Simptomele rujeolei apar, de obicei, după 10-12 zile de la infectare:

• simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli cu rinoree, tuse și febră ușoară;
  • ochii se înroșesc și devin sensibili la lumină;
  • între zilele 3 și 7, temperatura poate ajunge până la 41 ⁰C;
  • erupție roșie care durează între 4 și 7 zile apare mai întâi pe față și se întinde apoi pe tot corpul;
  • pot apărea și mici puncte albe pe gingii și în interiorul obrajilor.

Care sunt complicațiile rujeolei?

La 30 % din copiii și adulții bolnavi de rujeolă pot apărea complicații, ca de exemplu otite și diaree.

Pneumonia este o complicație potențial gravă care poate duce la decesul unor pacienți cu rujeolă. Pneumonia este cea mai frecventă cauză de deces în rândul deceselor legate de rujeolă.

Rata mortalității în cazul rujeolei este de 1-3 persoane la 1 000 de cazuri, cel mai mare risc fiind la copiii cu vârsta sub cinci ani și la persoanele imunocompromise.

La circa 1 pacient cu rujeolă din 1 000 apare inflamația țesutului cerebral (encefalită), o afecțiune care duce la handicap neurologic permanent în aproximativ unul din patru cazuri.

Foarte rar, o infecție persistentă cu virusul rujeolei poate produce panencefalită sclerozantă subacută (PESS), o boală în care nervii și țesutul cerebral degenerează progresiv și care este mai probabil să apară dacă infecția cu rujeolă are loc la o vârstă mai mică. PESS apare de obicei după câțiva ani de la îmbolnăvirea pacientului cu rujeolă, în medie după 7-10 ani de la infectare. Printre simptome se numără schimbări de personalitate, deteriorare graduală a stării mentale, spasme musculare și alte simptome neuromusculare. PESS nu se vindecă și duce întotdeauna la deces.

Cum se transmite rujeola?

Virusul rujeolei se transmite prin stropii din aer produși când persoana infectată tușește sau strănută. Stropii care conțin virusul pot rămâne în aer mai multe ore, iar pe suprafețele contaminate virusul rămâne contagios până la 2 ore. Persoana bolnavă poate transmite rujeola chiar înainte de apariția erupției (de obicei 4 zile) și timp de aproximativ 4 zile după apariția erupției.

Rujeola se răspândește cu ușurință în rândul persoanelor nevaccinate. Se estimează că o persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane neprotejate.

Cum se tratează rujeola?

Nu există niciun tratament specific pentru rujeolă. Majoritatea persoanelor se însănătoșesc cu tratament de susținere, care poate cuprinde hidratare și medicamente împotriva febrei.

Antibioticele nu sunt eficace împotriva rujeolei dat fiind că boala este cauzată de un virus. Antibioticele sunt însă deseori folosite pentru a trata complicațiile cu infecții bacteriene care pot apărea din cauza rujeolei, cum ar fi pneumonia și otitele.

În România, de la debutul epidemiei de rujeolă (2016) și până la finalul acesteia (2020), s-au înregistrat 20.204 de cazuri de rujeolă, soldate cu 64 de decese.

Situația Covid-19

Până astăzi, 19 martie 2022, în județul Neamț au fost confirmate 43.421 de cazuri noi de infectare cu SARS Cov 2 și 1.625 cazuri de reinfecții. Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.603 de decese.

58% din persoanele confirmate cu COVID-19 în ultimele 2 săptămâni sunt nevaccinate.
În intervalul 12 – 19 martie 2022, au fost confirmate 152 de cazuri de infectare cu SARS Cov 2. 16 copii au fost confirmati covid – 19 pozitivi în acest interval și 68 din persoanele confirmate erau vaccinate împotriva covid-19.

Săptămâna aceasta a fost depistat un focar COVID-19 în cadrul unui centru rezidential – 5 persoane sunt infectate.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend descrescător și a ajuns, astăzi, la 0,52 cazuri la 1.000 de locuitori. Toate UAT-urile au sub 3 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori.

71% persoanele care au decedat de COVID-19 în ultimele 14 zile erau nevaccinate.
În perioada 12 – 19 martie 2022 au decedat 4 persoane, 3 femei și un bărbat, cu vârste între 61 și 87 de ani, cu antecendente patologice - bolile cardio-vasculare și bolile metabolice fiind preponderente. O persoană din cele decedate în acest interval era vaccinată.

Procentul de pozitivare a testelor este de 4%.
În intervalul 12 – 19 martie 2022 au fost efectuate 4.415 de teste, din care 69% teste rapide antigenice. 436 de persoane au fost testate în cabinetele medicale de medicină de familie.
Au fost testate până în prezent 165.277 de persoane, fiind lucrate în total 393.973 de teste.

83% din persoanele internate cu COVID-19  în ultimele 2 săptămâni sunt nevaccinate.
În prezent, 35 de persoane confirmate COVID-19 sunt internate în spitalele din județ. Nu sunt internați copii. 57% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19. În secțiile ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și ale Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate 3 persoane.

170 persoane au fost evaluate în cele 3 centre de evaluare a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 organizate în județul Neamț în cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în locația Compartimentului Îngrijiri Paliative a Spitalului Municipal de Urgență Roman și în cadrul Ambulatoriului de Boli Infecțioase al Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț. 86 de persoane au primit tratament ambulatoriu cu antivirale – Molnupiravir sau Favipiravir.

Recomandări de protecție împotriva COVID-19

• Purtați masca de protecție în: spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli și universități.
  • Evitați spațiile aglomerate, închise și deschise!
  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială!
  • Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!
  • Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului!

Din data de 9 martie nu se mai aplică măsura carantinei contacților direcți ai cazului confirmat, dar este recomandată respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Direcția de Sănătate Publică Neamț va continua efectuarea de anchete epidemiologice persoanelor confirmate COVID-19 pozitiv. Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate.

Traseul pacientului confirmat COVID-19 pozitiv rămâne același.

Vaccinarea împotriva Covid-19

De la începutul Campaniei de vaccinare au fost administrate 275.112 doze de vaccin, din care
90.453 doza a 2-a. Din data de 28 septembrie 32.625 persoane au fost vaccinate cu doza a 3-a. Au fost raportate 60 de reacții adverse locale și generale. Au fost raportate 2 reacții adverse la administrarea dozei a 3-a de vaccin.

57 de copii cu vârsta între 5 și 11 ani au fost vaccinați cu vaccinul pediatric împotriva COVID-19. 39 de copii au fost vaccinați cu schemă completă. Nu au fost raportate reacții adverse.

În 93 de cabinete ale medicilor de familie au fost administrate până în acest moment 20.056 de doze de vaccin Johnson& Johnson, 2.230 doze de vaccin Pfizer și 8 doze de vaccin pediatric.

Conform Registrului Electronic de Vaccinări, 154.311 de persoane cu domiciliul în județul Neamț, din care 72.351 cu domiciliul în mediul rural, sunt vaccinate anti-COVID cu schemă completă în centrele de vaccinare din județ și din țară.

În perioada 12 – 18 martie 2022 au fost administrate 375 de doze de vaccin, din care 125 de către medicii de familie. 82 de persoane au fost vaccinate cu produsul Johnson&Johnson.

Locațiile de vaccinare din județul Neamț

1.       Piatra Neamţ: „Piata Centrala Sf. Gheorghe”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson și vaccin pediatric Pfizer,

2.       Roman: „Colegiul Tehnic Miron Costin”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson și vaccin pediatric Pfizer,

3.       Tirgu Neamt: „Sală sport - Club Sportiv”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson,

4.       Savinesti: „Cămin Cultural”, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson.

106 medici de familie au încheiat contracte cu CAS Neamț pentru vaccinarea anti-covid. În cabinetele medicilor de familie, vă puteți vaccina cu vaccinul Pfizer, vaccin pediatric și Johnson& Johnson. Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați la cabinet!

Vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită!