www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 19 noiembrie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 19 noiembrie 2020

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 8.425 cazuri covid-19.

Au fost raportate 197 decese - 91 de femei și 106 de bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități.

Au fost testate 23.914 persoane, fiind lucrate în total 65.716 teste.

comunicat de presa 19.11.2020_Page_1 

Grafic  1 Cazuri confirmate, pe luni, de la începutul pandemiei

Localitățile cu cele mai multe infectări înregistrate în ultimele 14 zile sunt Piatra Neamț cu 715 cazuri și municipiul Roman cu 140 cazuri.

 comunicat de presa 19.11.2020 - Page_2

 Grafic 2 Cazuri confirmate, în ultimele 14 zile (după data confirmării)

În perioada 12 noiembrie - 19 noiembrie au fost raportate 779 cazuri noi.

În această perioadă au fost depistate și anchetate mai multe focare de familie și de colectivitate și au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare:

1. În Spitalul Municipal de Urgență Roman a fost depistat un focar COVID-19, în cadrul Secției Chirurgie. În total sunt infectați 7 salariați din care 2 medici și 44 de pacienți.

2. În cadrul unui centru rezidențial din comuna Alexandru cel Bun a fost depistat, un focar COVID-19. În total sunt infectate 19 persoane.

3. În cadrul unității medico sociale Ceahlău a fost depistat, un focar COVID-19. În total sunt infectate 60 de persoane, din care 48 de beneficiari.

În ultimele 14 zile, în cadrul testărilor efectuate conform metodologiei în vigoare, au fost depistate 34 de cazuri noi de infectări Sars-cov-2 în centrele de dializă din Piatra Neamț și Târgu Neamț.

În prezent, 395 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și 28 în Secția Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani.

Până în prezent Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 8.692 decizii de carantinare și 4.040 decizii de izolare.

Vaccinarea anti-covid

Organizația Mondială a Sănătății consideră esenţiale pentru controlul pandemiei, protejarea sistemelor de sănătate, reducerea morbidităţii şi mortalităţii şi relansarea economiilor globale, dezvoltarea, producţia şi distribuirea rapidă a unuia sau mai multor vaccinuri împotriva C0VID-19.

În acest sens, Ministerul Sănătății a demarat organizarea programului de vaccinare anti - COVID – 19, care se va desfăşura în etape, în funcţie de tipul şi disponibilitatea unuia sau mai multor vaccinuri. Prima etapă va include vaccinarea următoarelor categorii de personal: personalul medical şi auxiliar din unităţile medicale publice şi private, personalul care deserveşte activităţile esenţiale din infrastructura critică, personalul din unităţile medicale ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, personalul din instituţiile aflate în subordinea ministerelor de resort, persoanele peste 18 ani vulnerabile (vârstnici peste 65 de ani şi cei cu boli cronice) și, ulterior, populaţia generală.

Direcția de Sănătate Publică  Neamț a efectuat în cursul săptămânii trecute catagrafia, in vederea organizării primei etape a programului de vaccinare anti - COVID - 19.

Ministerul Sănătății precizează că, în mod similar activităţilor desfăşurate prin Programul Naţional de Vaccinare, nu se are în vedere introducerea obligativităţii vaccinării împotriva SARS - CoV-2, participarea la campania de vaccinare urmând a fi voluntară.

Vaccinarea reprezintă cea mai fezabilă strategie pentru a ieşi din situaţia actuala generată de pandemia COVID-19. Siguranţa cetăţenilor este prioritara. Comisia Europeana nu va face niciun compromis şi nici derogări în privinţa furnizării informaţiilor necesare despre siguranţaşi eficiența unui produs.

Orice vaccin care va ajunge pe piaţa UE, înainte de a fi disponibil pentru achiziţie şi utilizare, va trebui sa satisfacă toate criteriile ştiinţifice in privinţa siguranţei, eficienței şi calităţii. În cazul detectării unor efecte adverse severe, vaccinul nu va fi disponibil pentru utilizare în UE.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.