www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESA, 26 martie 2022

COMUNICAT DE PRESA, 26 martie 2022

Evoluția infecțiilor respiratorii acute, săptămânile 40 – 63, sezonul 2020-2021 comparativ cu 2021-2022

Numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) în săptămânile 40-63 din sezonul 2021-2022 a fost de 17.573, mai mic decât cel inregistrat in aceeasi perioada a sezonului precedent (17.875 cazuri).

În sezonul 2021-2022 au fost internate în spital 1.898 de persoane - de 3 ori mai multe față de sezonul anterior (621 persoane).

În sezonul 2020-2021 a fost inregistrat un caz de gripa clinica (ILI).

În sezonul actual au fost raportate 9 cazuri de gripa clinica.

Nu au fost înregistrate decese.

În săptămâna 14-20 martie 2022 au fost înregistrate 1.180 de cazuri de infecții respiratoria acute – aproape dublu față de săptămâna precedent (601 cazuri). 100 de persoane au fost internate.

Au fost înregistrate cu 40% mai multe cazuri comparativ cu aceeasi perioada a sezonului precedent (719 cazuri).

Ponderea cazurilor internate în această săptămână (8%) a fost mai mare comparativ cu aceeași perioada a sezonului precedent (5%).

INFECTII RESPIRATORII ACUTE

TOTAL

0-1 an

2-4 ani

5-14 ani

15-49 ani

50-64 ani

>65 ani

IACRS

927

87

206

391

164

51

28

PNEUMONII

246

29

68

85

23

13

28

GRIPA

7

0

1

5

1

0

0

TOTAL

1.180

116

275

481

188

64

56

Tabel 1 Distribuția cazurilor pe grupe de vârstă, săptămâna 14-20.03.2022

La nivel national, în săptămâna 14-20 martie 2022, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 64.058, cu 36.6% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (46.882) si cu 19,9% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (53.402). În același interval au fost raportate, la nivel national, 557 cazuri de gripa clinica comparativ cu 12 cazuri inregistrate in sezonul anterior.

Vaccinarea antigripală

Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere.

Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de  virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai.

În sezonul 2021-2022 au fost administrate 49.233 de doze de vaccin antigripal, din care 1.835 în ultima săptămână. Nu au fost raportate reacții adverse după vaccinările efectuate.

În cadrul programului de imunizare antigripala pentru sezonul 2021-2022 Direcția de Sănătate Publică Neamț a primit 60.740 de doze de vaccin antigripal, în 6 transe.

În sezonul 2021-2022 se utilizează vaccinurile Vaxigrip tetra și Influvac tetra - recomandate pentru profilaxia gripei la adulți si copii cu vârsta de peste 6 luni și care asigură imunizarea activă împotriva a patru tulpini de virus gripal.

Ar trebui să vă faceți vaccinul antigripal dacă sunteți:

  • însărcinată
  • aveți o afecțiune cronică sau pe termen lung, cum ar fi:
    • afecțiunile cardiace
    • durere în zona toracică sau dificultăți de respirație, inclusiv bronșită, emfizem sau astm sever
    • boală renală
    • imunitate scăzută datorată bolii sau tratamentului (cum ar fi medicația cu steroizi sau tratamentul împotriva cancerului)
    • boala hepatică
    • ați suferit un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu (TIA)
    • diabet
    • afecțiune neurologică, de exemplu, sclerozămultiplă (MS), paralizie cerebrală
    • dificultăți de înțelegere
    • probleme cu splina, de exemplu, siclemie sau dacă splina a fost extirpată
    • sunteți supraponderal/ă (indicele de masă corporală este peste 40)
  • aveți vârsta de 65 de ani, sau peste
  • locuiți în centre de îngrijire sau instituții specializate
  • îngrijiți o persoană mai în vârstă sau persoane cu dizabilități
  • lucrați în domeniul  sanitar sau social.

Vaccinarea antigripală a femeilor însărcinate

Tuturor femeile însărcinate ar trebui să li se administreze vaccinul împotriva gripei pentru a se proteja pe ele și pe copiii lor. Vaccinul antigripal poate fi administrat în siguranță în orice stadiu al sarcinii, începând cu concepția.

Vaccinurile antigripale sunt administrate, în unele țări de peste 50 de ani, femeilor însărcinate, deoarece:

  • reduc riscul de complicații grave, cum ar fi pneumonia, în special în etapele ulterioare ale sarcinii,
  • reduc riscul de avort spontan, de deces la naștere sau de naștere prematură,
  • ajută la protejarea copilului care va continua să aibă o anumită imunitate la gripă în primele câteva luni ale vieții sale - bebeluşii cu vârsta de sub 6 luni sunt copiii cu cel mai mare risc de a fi internaţi în spital dacă se îmbolnăvesc de gripă,
  • reduc șansa ca mama să transmită infecția copilului nou-născut.

Vaccinarea antigripală a copiilor

Dacă aveți un copil cu vârsta peste 6 luni care suferă de afecțiuni cronice, ar trebui să i se administreze un vaccin antigripal. Acești copii sunt mai susceptibili să se îmbolnăvească grav dacă se infectează cu virusul gripal și le-ar putea agrava afecțiunea existentă.

Discutați cu medicul dumneavoastră de familie despre administrarea vaccinului antigripal copilului dumneavoastră înainte de începerea sezonului de gripă.

Vaccinul antigripal nu funcționează bine la copiii cu vârsta sub șase luni, deci nu este recomandat. Acesta este motivul pentru care este atât de important ca femeilor însărcinate să li se administreze acest vaccin – ele vor transmite o anumită imunitate care va proteja copilul în primele luni de viață.

Și alte grupuri de copii pot fi vaccinați antigripal. Acest lucru este necesar pentru a-i proteja împotriva bolii și pentru a ajuta la reducerea răspândirii ei atât la alți copii, inclusiv la frați sau surori, cât și, desigur, la părinți și bunici.

Vaccinul antigripal poate fi administrat în același timp în care se administrează alte vaccinuri de rutină din copilărie. Se poate continua cu administrarea vaccinului dacă copilul dumneavoastră suferă de o boală minoră, cum ar fi o răceală, dar poate fi amânată în cazul în care copilul dumneavoastră suferă de o boală care cauzează febră.

Întrebări frecvente

De ce să mă vaccinez?

Gripa este o boala cu evolutie potential severa. Vaccinarea este cel mai bun mijloc specific de prevenire a gripei.

Gripa poate provoca boli grave şi poate pune în pericol. Printre complicaţiile gripei se numără pneumonia, bronşita şi, rareori, inflamaţia creierului (encefalită).

Infecţia cu virusul gripal în timpul sarcinii creşte riscul de avort spontan, naştere prematură şi chiar naştere a unui copil mort.

Poate fi administrat vaccinul persoanelor alergice la ouă?

Dacă aveţi alergie la ouă, vi se poate administra vaccinul antigripal. Discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie.

Cui nu ar trebui să i se administreze vaccinul antigripal?

Nu ar trebui să faceţi vaccinul antigripal dacă aţi prezentat o reacţie alergică gravă (reacţie anafilactică) la administrarea unei doze anterioare de vaccin antigripal sau la orice componentă a acestuia.

Dacă suferiți de de o afecțiune care vă slăbește sistemul imunitar, este posibil să nu vi se poată administra anumite tipuri de vaccin antigripal - consultați medicul dumneavoastră de familie.

Dacă aveți febră, vaccinarea poate fi amânată până când starea dumneavoastră de sănătate se va ameliora.

Mă pot îmbolnăvi de gripă în urma administrării vaccinului?

Nu. Vaccinul antigripal nu vă poate îmbolnăvi de gripă.

Care sunt efectele adverse ale vaccinului?

Efectele secundare frecvente sunt uşoare. Acestea pot include durere, înroşirea sau umflarea locului injectării.

De asemenea, pot apărea dureri de cap, dureri musculare şi oboseală. Aceste efecte secundare pot dura câteva zile.

Reacţiile grave sunt foarte rare; o reacţie alergică gravă apare la una dintr-un milion de persoane.

Vaccinul antigripal mă va proteja împotriva COVID-19?

Nu. Vaccinul antigripal nu oferă protecţie împotriva virusului COVID-19. Este important să vă vaccinaţi atât antigripal, cât şi împotriva virusului COVID-19. Aceasta deoarece gripa şi COVID-19 sunt cauzate de virusuri diferite.

Atât gripa, cât şi COVID-19 pot cauza afecţiuni grave şi, dacă le contractaţi, este posibil să aveţi nevoie de spitalizare. Poate fi dificil să faceţi deosebirea între simptomele de gripă şi simptomele COVID-19.

Dacă vi s-a administrat vaccinul anti-COVID-19, ar trebui să faceţi şi vaccinul antigripal. Puteţi face vaccinul anti-COVID-19 în acelaşi timp cu vaccinul antigripal dacă este posibil.

Vaccinul antigripal mă va proteja în totalitate?

Există întotdeauna riscul ca vaccinul să nu se potrivească cu virusul circulant, deoarece virusul gripal se poate schimba de la an la an. În ultimii 10 ani, vaccinul a fost, în general, potrivit pentru tulpinile aflate în circulație.

Vaccinul gripal isi face efectul imediat dupa administrare?

Nu. Este nevoie de aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care ofera protectie impotriva infectiei cu virus gripal.

Cât timp voi fi protejat/ă?

Vaccinul ar trebui să ofere protecție pe tot parcursul sezonului de gripă.

Este prea târziu să mă vaccinez antigripal?

Nu. Nu este prea târziu să ne vaccinăm în acest moment, datorită contextului epidemiologic – creșterea numărului de cazuri de gripă și eliminarea restricțiilor anti-COVID.

Discutați cu medicul dumneavoastră de familie pentru a face o programare pentru vaccinare și pentru a obține cea mai bună protecție posibilă. Vaccinul antigripal este gratuit!

Situația Covid-19

Până astăzi, 26 martie 2022, în județul Neamț au fost confirmate 43.527 de cazuri noi de infectare cu SARS Cov 2 și 1.633 cazuri de reinfecții. Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.606 de decese.

În intervalul 19 – 26 martie 2022, au fost confirmate 99 de cazuri de infectare cu SARS Cov 2. 3 copii au fost confirmati covid – 19 pozitivi în acest interval și 55 din persoanele confirmate erau vaccinate împotriva covid-19.

A fost continuată ancheta epidemiologică a focarului în desfășurare.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend descrescător și a ajuns, astăzi, la 0,48 cazuri la 1.000 de locuitori. Toate UAT-urile au sub 3 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori.

În perioada 19 – 26 martie 2022 au decedat 2 persoane, o femeie și un bărbat, de 89 și 74 de ani, cu antecendente patologice - boli cardio-vasculare. Nici o persoană din cele decedate în acest interval nu era vaccinată.

În intervalul 19 – 26 martie 2022 au fost efectuate 3.702 de teste, din care 70% teste rapide antigenice. 371 de persoane au fost testate în cabinetele medicale de medicină de familie.
Procentul de pozitivare a testelor este de 3%.
Au fost testate până în prezent 166.678 persoane, fiind lucrate în total 397.675 de teste.

În prezent, 30 de persoane confirmate COVID-19 sunt internate în spitalele din județ. Nu sunt internați copii. 55% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19. 7 persoane din cele internate sunt vaccinate. În secțiile ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și ale Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate 3 persoane.

Din data de 9 martie nu se mai aplică măsura carantinei contacților direcți ai cazului confirmat, dar este recomandată respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Direcția de Sănătate Publică Neamț efectuează anchete epidemiologice persoanelor confirmate COVID-19 pozitiv. Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate.

Traseul pacientului confirmat COVID-19 pozitiv rămâne același.

Recomandări de protecție împotriva COVID-19

  • Purtați masca de protecție în: spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli și universități.
  • Evitați spațiile aglomerate, închise și deschise!
  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială!
  • Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!
  • Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului!

Vaccinarea împotriva Covid-19

De la începutul Campaniei de vaccinare au fost administrate 275.387 doze de vaccin, din care
90.585 doza a 2-a. Din data de 28 septembrie 32.726 persoane au fost vaccinate cu doza a 3-a. Au fost raportate 60 de reacții adverse locale și generale. Au fost raportate 2 reacții adverse la administrarea dozei a 3-a de vaccin.

57 de copii cu vârsta între 5 și 11 ani au fost vaccinați cu vaccinul pediatric împotriva COVID-19. 40 de copii au fost vaccinați cu schemă completă. Nu au fost raportate reacții adverse.

În 93 de cabinete ale medicilor de familie au fost administrate până în acest moment 20.079 de doze de vaccin Johnson& Johnson, 2.265 doze de vaccin Pfizer și 8 doze de vaccin pediatric.

Conform Registrului Electronic de Vaccinări, 154.428 de persoane cu domiciliul în județul Neamț, din care 72.420 cu domiciliul în mediul rural, sunt vaccinate anti-COVID cu schemă completă în centrele de vaccinare din județ și din țară.

În perioada 19 – 25 martie 2022 au fost administrate 275 de doze de vaccin, din care 58 de către medicii de familie. 50 de persoane au fost vaccinate cu produsul Johnson&Johnson.

Locațiile de vaccinare din județul Neamț

1.       Piatra Neamţ: „Piata Centrala Sf. Gheorghe”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson și vaccin pediatric Pfizer,

2.       Roman: „Colegiul Tehnic Miron Costin”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson și vaccin pediatric Pfizer,

3.       Tirgu Neamt: „Sală sport - Club Sportiv”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson,

4.       Savinesti: „Cămin Cultural”, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson.

106 medici de familie au încheiat contracte cu CAS Neamț pentru vaccinarea anti-covid. În cabinetele medicilor de familie, vă puteți vaccina cu vaccinul Pfizer, vaccin pediatric și Johnson& Johnson. Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați la cabinet!

Vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită!

Situația persoanelor venite din Ucraina, în județul Neamț

Conform legislației în vigoare, România asigură gratuit îngrijire medicală, diagnostic și tratament prin unitățile sanitare de pe teritoriul țării, pentru toți cetățenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Aceștia au dreptul de a primi asistență medicală, în funcție de nevoi, inclusiv dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică pentru prevenirea, supravegherea și controlul Tuberculozei (TB) si HIV/SIDA.

Echipele medicale din cadrul DSP Neamt efectuează triajului epidemiologic și evaluează zilnic starea de sănătate a refugiaților cazați în 7 locații din județul Neamț. Au fost evaluate până în prezent 372 de persoane. În prezent sunt monitorizate 137 de persoane, din care 75 de copii. 13 persoane, din cele monitorizate, au boli cronice care necesită tratament.

O persoană a fost confirmată cu covid-19 și izolată pentru evaluare și tratament în spital.

Începand cu data de 1 martie 2022, a fost introdusă supravegherea de tip sindromic care vizează:

  • persoanele refugiate/în tranzit care se află în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare stabilite de comitetul județean pentru situații de urgență,
  • populația generală.

Se acorda o atenție deosebită depistării cazurilor cu simptomatologie specifică la orice persoană (nu numai persoane venite din Ucraina), pentru următoarele sindroame care corespund unor boli cu risc mare de import de la persoanele venite din Ucraina:

  • sindromul de tip difteric respirator/cu alte localizări,
  • sindromul neurologic acut de tip paralizie acută flască (PAF) și
  • sindrom eruptiv de tip rujeolic/rubeolic.

Au fost raportate până în prezent 18 de cazuri de infecții respiratorii, 8 cazuri de boală diareică acută și o suspiciune, neconfirmata, de sindrom de tip difteric respirator. 5 persoane au fost internate în spital.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.