www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 28 august 2021

COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 28 august 2021

Situația Covid-19

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 19.328 cazuri COVID-19 și 98 cazuri de reinfectare cu SARS Cov 2.

17.772 persoane au fost declarate și raportate ca vindecate.

Au fost raportate 775 decese. În ultimele 7 zile au fost raportate 6 decese – 2 femei si 4 bărbați, cu vârste peste 65 de ani și având comorbidități. Nici una dintre persoane nu era vaccinată împotriva COVID-19.

Au fost testate până în prezent 73.248 de persoane, fiind lucrate în total 207.890 teste, din care 7.591, în perioada 21-28 august.

În ultimele 7 zile, au fost înregistrate 154 cazuri noi de persoane infectate cu SARS Cov 2, din care 17 copii. Paisprezece  persoane au fost vaccinate împotriva covid-19, cu schema completa și trei cu o singură doza. Au fost infectați membrii ai 31 de familii.

În perioada 21-28 august au fost depistate și anchetate:

  • un focar de colectivitate în Girov – 6 persoane au fost confirmate COVID-19 pozitive,
  • zece focare de familie în comunele Girov, Sagna, Borca, Piatra Șoimului, Răucești, Urecheni, Țibucani și Săbăoani.

Au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț a ajuns, astăzi, la 36 cazuri la 100.000 de locuitori. În 29 localități valoarea incidenței cumulate în ultimele 14 zile este sub 1 caz la 1.000 de locuitori. Două localități au incidența cumulată în ultimele 14 zile de peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Precizăm următoarele:

  • Prin „incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date.
  • Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația „corona-forms”, Serviciul de Telecomunicații Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma „alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidență conform formulei de mai sus.

În prezent, 47 de persoane confirmate COVID-19 sunt internate în spitalele din județ. În Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, o persoană este internată în secția ATI și un copil este internat la Pediatrie - Terapie acuți. În Spitalul Municipal de Urgență Roman, în secția ATI sunt internate două persoane.

Până la 28 august 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 18.967 decizii de carantinare și 13.213 decizii de izolare.

Vaccinarea împotriva Covid-19

De la începutul Campaniei de vaccinare au fost administrate 156.104 doze de vaccin, din care
65.833 doza a 2-a. Au fost raportate 53 de reacții adverse locale și generale, care fac parte din categoriile frecvente și foarte frecvente.

În 86 de cabinete ale medicilor de familie au fost vaccinate până în acest moment 10.205 persoane cu vaccinul Johnson& Johnson și 17 persoane cu vaccinul Pfizer. 5.984 persoane au fost vaccinate in mediul rural, în 51 de cabinete de medicina de familie.

În perioada 21-28 august au fost administrate 3.066 de doze de vaccin. 2.429 persoane au fost vaccinate cu doza 1 și 637 cu doza de rapel. 2.019 persoane au fost vaccinate cu produsul Johnson&Johnson. 596 dintre acestea au fost vaccinate în 28 de cabinete medicale de familie.

Conform Registrului Electonic de Vaccinări, 90.315 persoane cu domiciliul în județul Neamț, din care 38.560 cu domiciliul în mediul rural, sunt vaccinate anti-COVID cu schemă completă în centrele de vaccinare din județ și din țară.

Direcția de Sănătate Publică Neamț a ridicat de la Centrul regional de Depozitare Iași 169.138 de doze de vaccin împotriva covid-19: 116.489 doze Pfizer, 13.000 doze Moderna, 11.685 doze AstraZeneca și 27.964 doze Johnson&Johnson, în 56 tranșe. Au fost distribuite până în prezent 11.464 doze de vaccin Johnson& Johnson și 48 doze de vaccin Pfizer către cabinetele de medicină de familie.

Programul „Orașul vaccinează Satul”

Programul „Orașul vaccinează Satul” continuă până la data de 31 august 2021.

Echipele mobile vor efectua activități de vaccinare în următoarele localități:

  • 30.08.2021: BOGHICEA - Primarie
  • 31.08.2021: RAZBOIENI - Dispensar, BALUSESTI, ICUȘEȘTI - Primarie.

Săptămâna aceasta 3 echipe mobile au fost în următoarele comune: Tibucani, Botesti, Gheraiesti, Bodesti, Doljesti, Ion Creanga și Sabaoani și au vaccinat 101 persoane.

În cadrul programului au fost vaccinate cu schema completa 1.221 persoane, din toate comunele din județ.

De ce să ne vaccinăm împotriva COVID-19?

COVID-19 este o boală gravă.

Au fost infectați, de la începutul pandemiei, peste 196 de milioane de oameni din întreaga lume, ucigând peste 4,2 milioane. În România, au murit peste 34.000 de oameni.

Pacienții cu COVID-19 necesită servicii de terapie intensivă în număr extrem de mare (de peste șase ori mai mare decât în timpul pandemiei de gripă din 2009, de exemplu), iar mulți supraviețuitori ai bolii se confruntă cu efecte grave asupra sănătății lor pe termen lung.

SARS–CoV–2 nu este ca gripa. Este mai contagios, mai mortal și s-a răspândit cu rapiditate, în condițiile în care nimeni nu era imun.

Riscul de a dezvolta forme grave este mai mare la persoanele mai fragile (în vârstă de peste 65 de ani, care suferă deja de alte boli etc.), motiv pentru care acestea au prioritate la vaccinare.

Chiar dacă măsurile de protecție, cum ar fi izolarea persoanelor simptomatice, purtarea măștii și distanțarea fizică au încetinit răspândirea virusului, doar vaccinurile oferă o cale mai bună de ieșire din pandemia COVID-19.

Odată cu vaccinarea, scade riscul de infectare și de a face boala.

Practic, persoana care face vaccinul, chiar dacă intră în contact cu virusul, are un risc mult mai mic de a face o boală gravă, cu complicații, spitalizare și efecte secundare pe termen lung.

Odată cu vaccinarea, scade posibilitatea de a transmite altora infecția.

Vaccinarea cu un vaccin anti-COVID-19, împreună cu metodele deja știute (purtarea măștilor, distanțarea fizică, spălarea mâinilor) oferă persoanei protecție împotriva infectării, îmbolnăvirii sau transmiterii virusului. Astfel sunt evitate decesele.

Vaccinarea este gratuită și voluntară!

Cum mă pot vaccina?

Vă puteți vaccina astfel:

  • Pe baza cărții de identitate, vă puteți prezenta la un centru de vaccinare și veți putea beneficia imediat de vaccinare.
  • Puteți apela la medicii de familie care administrează vaccinul COVID-19 la cabinet.
  • Este posibilă vaccinarea prin intermediul unei echipe mobile, pentru persoanele nedeplasabile.

Unde mă pot vaccina în județul Neamț?

În județul Neamț sunt operaționale 16 centre de vaccinare fixe, al căror program de lucru a fost adaptat în funcție de numărul de programări și activitatea echipelor mobile:

  • 1 centru de vaccinare cu AstraZeneca:
    • Piatra Neamţ – „Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ”,
  • 1 centru de vaccinare cu Johnson&Johnson:
    • Piatra Neamţ – „Piata Centrala Sf. Gheorghe”,
  • 2 centre de vaccinare cu Moderna:
    • ·oznov – „Scoala de arta si meserii”,
    • Bicaz – „Bloc ANL”,
  • 11 centre de vaccinare cu Pfizer:
    • Piatra Neamt – „Piata Centrala Sf. Gheorghe”, ,
    • Piatra Neamt – „Grădiniţa cu program normal Ocol”,
    • Roman – „Colegiul Tehnic Miron Costin”,
    • Tirgu Neamt – „Sală sport - Club Sportiv”,
    • Horia – „Casa fotbalistului Stadion comunal”,
    • Simioneşti, Cordun – „Căminul Cultural”,
    • Cracaoani – „Centru de zi pentru copii”,
    • Poiana Teiului – „After school”,
    • Savinesti – „Cămin Cultural”,
    • Lunca, Vinatori-Neamt – „Centru social”,
    • Zanesti – „Fost dispensar Uman”.

În Piatra Neamț și Roman sunt organizate centre de vaccinare temporare și drive-thru, în care vă puteți vaccina, fără programare, cu Pfizer sau Johnson& Johnson.

  • Piatra Neamț, la fiecare sfârșit de săptămână, în intervalul orar 9.00-21.00:
    • Shopping City,

  • Roman:
    • Piața Mare, de luni până vineri în intervalul orar 7.00-11.00 și la fiecare sfârșit de săptămână, în intervalul orar 8-14,
    • Roman Value Center, la fiecare sfârșit de săptămână, în intervalul orar 9.00-21.00.

106 medici de familie au încheiat contracte cu CAS Neamț pentru vaccinarea anti-covid.

Vaccinul Johnson&Johnson este disponibil în toate centrele de vaccinare Pfizer, Moderna, AstraZeneca și la medicii de familie.

În cabinetele medicilor de familie, vă puteți vaccina și cu vaccinul Pfizer.

În centrele de vaccinare cu produsul Moderna, vă puteți vaccina, fără programare și cu vaccinul Pfizer.

5 Mituri privind vaccinarea împotriva COVID-9

Mit: Vaccinul îmi va modifica ADN-ul

Adevăr: Vaccinurile ARN mesager NU interacționează și NU afectează ADNul uman în niciun fel.
Unele vaccinuri anti-COVID-19, inclusiv vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna, se bazează pe tehnologia ARN mesager (ARNm).
Aceste vaccinuri funcționează diferit față de tipurile tradiționale de vaccin.
Astfel, vaccinurile clasice introduc în organism un agent patogen inactivat sau o parte a unui agent patogen pentru a-l „învăța” cum să producă un răspuns imun.
În schimb, un vaccin ARNm oferă instrucțiunile pentru fabricarea proteinei unui agent patogen în celulele noastre.
Odată ce proteina este creată, sistemul imunitar răspunde la aceasta, pregătind răspunsul la viitoarele atacuri ale aceluiași agent patogen.
ARNm nu rămâne în corp și nu este integrat în ADN-ul nostru. Odată ce a furnizat instrucțiunile, celula îl descompune.

Mit: Vaccinurile anti-COVID-19 îmi pot provoca boala COVID-19

Adevăr: Vaccinurile NU pot produce boala COVID 19.

Indiferent de tipul de vaccin, niciunul nu conține virusul viu.

Orice efecte secundare, cum ar fi durerea de cap (cefaleea) sau frisoanele, se datorează răspunsului imun și nu unei infecții.

Boala COVID-19 NU poate fi provocată de vaccin.

Mit: Vaccinul conține un microcip

Adevăr: NU există dovezi că vreunul dintre vaccinurile anti-COVID-19 ar
conține un microcip.
Deși specificul variază de la o teorie a conspirației la alta, unele afirmă că vaccinul conține etichete de identificare cu frecvență radio. Acestea constau dintr-un transportor radio, un receptor radio și un emițător.
În realitate, NU este posibil fizic ca aceste componente să fie micșorate la o dimensiune suficient de mică pentru a putea trece prin acul cu care se face injecția.

Mit: Vaccinurile anti-COVID-19 mă pot face infertil

Adevăr: Nu există dovezi că vaccinurile anti-COVID-19 au un impact asupra fertilității.
La fel, nu există dovezi că acestea vor pune în pericol sarcinile viitoare.
Această teorie a fost lansată la toate vaccinurile noi și nu s-a adeverit la niciunul. În studiile clinice nu au fost raportate cazuri de infertilitate.
În mod particular, la originile acestui zvon de acum se consideră a fi opiniile doctorului Wolfgang Wodarg. În decembrie anul trecut, el a solicitat Agenției Europene pentru Medicamente să oprească studiile cu vaccin anti-COVID-19 în Uniunea Europeană.
Zvonul a început din cauza unei pretinse legături între proteina spike care este codificată de vaccinurile pe bază de ARNm și o proteină numită sincitină-1. Sincitina-1 este vitală pentru ca placenta să rămână atașată la uter în timpul sarcinii.
Deși proteina spike are în comun câțiva aminoacizi cu sincitina-1, ele nici măcar nu sunt suficient de asemănătoare pentru a „provoca confuzii” pentru sistemul imunitar.
Dacă teoria ar fi adevărată, atunci infecția naturală ar trebui să fie și mai periculoasă deoarece virusul determină producerea și a anticorpilor rezultați după vaccinare.
Cu toate acestea, NU există dovezi că vreun vaccin anti-COVID-19 afectează fertilitatea.

Mit: Persoanele care au avut COVID-19 nu au nevoie de vaccin

Adevăr: Chiar și persoanele care au avut un test pozitiv pentru SARS-CoV-2 în
trecut ar trebui să fie vaccinate.
Vaccinul administrat unei persoane care a trecut prin boală nu determină îngrijorare privind siguranța. Practic se produce un booster prin vaccinare fapt care întărește apărarea în fața unor posibile infecții viitoare.
Din acest motiv, este mai bine să fiți prudenți și să faceți vaccinul.

Mit: Persoanele cu afecțiuni preexistente nu pot face vaccinul

Adevăr: Deoarece condițiile preexistente, cum ar fi obezitatea și bolile de
inimă, pot crește riscul de a dezvolta forme COVID-19 mai severe, vaccinarea
este și mai importantă pentru persoanele cu probleme de sănătate preexistente.
Așadar, persoanele cu cele mai multe afecțiuni preexistente - inclusiv boli de inimă, diabet și boli pulmonare - pot face un vaccin anti-COVID-19.
Cu toate acestea, dacă cineva este îngrijorat, este întotdeauna recomandabil să discute despre aceasta cu un medic.
Există o excepție: persoanele care au suferit în trecut anafilaxie la oricare dintre componentele vaccinului nu ar trebui să fie vaccinate. Oricine a avut în trecut o reacție alergică severă la orice vaccin ar trebui să discute mai întâi cu medicul său.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.