www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESA - Situația COVID-19 la 29 ianuarie 2022

COMUNICAT DE PRESA - Situația COVID-19 la 29 ianuarie 2022

Situația Covid-19

Până astăzi, 29 ianuarie 2022, în județul Neamț au fost confirmate 38.021 de cazuri de infectare cu SARS Cov 2.
1.020 de  persoane au fost testate pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În intervalul 22 – 29 ianuarie 2022, au fost confirmate 2.917 de cazuri de infectare cu SARS Cov 2. 478 de copii au fost confirmati covid – 19 pozitivi în acest interval și 1.115 din persoanele confirmate erau vaccinate împotriva covid-19.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend crescător și a ajuns, astăzi, la 8,29 cazuri la 1.000 de locuitori. 27 UAT-uri au peste 6 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori

Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.462 de decese. În perioada 22-29 ianuarie 2022 au decedat 7 persoane  – 5 bărbați și 2 femei, cu vârste între 51 și 91 de ani, cu antecendente patologice, bolile cardio-vasculare fiind preponderente. Două persoane din cele decedate în acest interval erau vaccinate.

Au fost testate până în prezent 149.308 de persoane, fiind lucrate în total 343.740 de teste.
În intervalul 22 – 29 ianuarie 2022 au fost efectuate 10.736 de teste, din care 63% teste rapide antigenice.
Procentul de pozitivare este de 31%.

Au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare. Au fost depistate 2 focare COVID-19 în cadrul a două centre rezidentiale  –  27 de persoane sunt infectate.

În cadrul anchetelor epidemiologice sunt identificate, în vederea carantinării și a limitării transmiterii virusului Sars-Cov-2 în comunitate, toate persoanelor care au fost în contact apropiat cu un caz nou descoperit. Urmare anchetelor epidemiologice, până la 29 ianuarie 2022 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 28.244 decizii de carantinare și 27.267 decizii de izolare.

În prezent, 320 de persoane confirmate COVID-19, din care 13 copii, sunt internate în spitalele din județ. 66% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19.
În secțiile ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și ale Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate 13 persoane.  În ultimele 7 zile a crescut semnificativ numărul de prezentări în UPU/CPU.

Din analiza datelor colectate în ultimele 14 zile, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț, se observă următoarele:

  • 62% din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 înregistrate sunt nevaccinate.
  • 78% din cazurile de COVID-19 spitalizate sunt la persoane nevaccinate.
  • 84% persoanele care au decedat de COVID-19 erau nevaccinate.

Întrebări și răspunsuri referitoare la utilizarea antiviralelor orale

1. Cu cine trebuie să discut despre tratament dacă sunt confirmat cu COVID-19?

R: Cu medicul de familie, care iți va recomanda măsurile potrivite formei tale de boală și istoricului tău de sănătate.

2. Ce fac dacă nu am medic de familie și sunt testat pozitiv?

R: Dacă ai făcut testul acasă, anunță medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică, care te îndrumă mai departe. Testul făcute acasă trebuie confirmat oficial pentru ca tu să poți beneficia de evaluare medicală și de tratament.

3. Dacă sunt confirmat pozitiv pentru COVID-19, este întotdeauna necesar să iau tratament antiviral?

R: NU, tratamentul antiviral poate fi util doar în anumite situații stabilite de medicul care te va evalua.

4. Există tratament antiviral pentru COVID-19 în cazul în care nu e nevoie de internare?

R: La aceasta dată există câteva opțiuni terapeutice de tratament cu administrare orală (comprimate) care pot fi utilizate, dar numai după consultul și analizele de laborator recomandate de un medic dintr-un Centru de Evaluare COVID-19 sau la indicația medicului de familie.  Consultul și analizele sunt necesare deoarece toate antiviralele orale au efecte adverse sau interacțiuni negative posibile cu alte medicamente pe care le iei concomitent.

5. Care sunt medicamentele antivirale care mi se pot recomanda și pe care le pot lua acasă, fără să mă internez?

R: Dacă ai o formă ușoară sau medie de COVID-19 și medicul îți recomandă tratament acasă, acesta îți va putea prescrie sau recomanda unul din următoarele antivirale: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Alegerea acestuia va fi decisă în funcție de situația ta medicală.

6. Exista și situația în care NU voi primi tratament antiviral oral?

R: DA, daca nu ai factori de risc pentru o formă severă, daca ai mai mult de 5-7 zile de la debutul bolii, dacă ești copil (<18 ani), dacă ai contraindicații ori ești femeie gravidă sau care alăptează, nu vei primi tratament antiviral oral.Altă situație în care nu vei primi antiviral oral la domiciliu este cea în care medicul îți recomandă internarea în spital.

7. Am peste 30 de ani, nu am boli cronice, ieri am primit un test PCR pozitiv pentru SARSCoV-2, dar nu am niciun fel de simptome. Am nevoie de tratament antiviral?

R: NU ai nevoie de tratament antiviral, pentru că nu s-a demonstrat eficiența tratamentului antiviral la pacienții la pacienții asimptomatici.

8. Am început să am simptome de COVID-19 și am avut rezultat pozitiv la un test PCR în urma cu 8 zile. La inceput am avut febră, dureri musculare, dureri de cap și durere la înghițit, care între timp s-au ameliorat, acum mai am numai durere la înghițit. Am nevoie de tratament antiviral?

R: NU ai nevoie de tratament antiviral, pentru că s-a demonstrat ca tratamentul antiviral este eficient numai atunci când este administrat în primele 5-7 zile de la apariția simptomelor.

9. Sunt gravidă, sarcină de 4 săptămâni și am un test PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2. Am nevoie de tratament cu medicamente antivirale orale?

R: NU, nici un antiviral oral dintre cele existente nu este recomandat în sarcină. De aceea, supravegherea medicală a gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 este foarte importantă.

10. Am fost diagnosticat cu COVID-19, formă ușoară și am o hepatită cronică cu VHB, în tratament cu Entecavir. Antiviralele orale îmi pot afecta ficatul?

R: Înainte de administrarea antiviralelor este absolut necesară o evaluare clinică și de laborator a funcției hepatice, după care ți se va prescrie tratamentul antiviral adecvat.

11. Am intrat în contact cu cineva pozitiv COVID-19 în urmă cu 2 zile, nu am nici un semn de boală. Pot lua profilactic antivirale?

R: NU, antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ci doar de tratament în cazul în care te imbolnăvești și ai recomandare de tratament de la medic.

12. Sunt consumator de droguri intravenoase, sunt diagnosticat cu infecție HIV și mă aflu sub tratament anti-retroviral și anti-tuberculos. În urmă cu 2 zile am primit un rezultat pozitiv la testul PCR pentru SARS-CoV-2, pe care l-am efectuat fiindcă fac febră de 3 zile. Pot lua antivirale active pe SARS-CoV-2?

R: Este necesar să iei legatura cu medicul infecționist care te are în evidență, iar dacă nu ai unul, trebuie să mergi de urgență la un alt medic.

13. Sunt în dializă cronică de 10 ani. Am fost confirmat cu COVID-19 in urmă cu 1 zi și am febră de 3 zile. Antiviralele orale active pe SARS-CoV-2 mă pot ajuta?

R: În această situație este de preferat internarea în spital. Administrarea de antivirale orale este contraindicată.

14. Sunt diagnosticat cu o boală autoimună pentru care fac tratament cu Metotrexat, motiv pentru care m-am temut să mă vaccinez anti-COVID-19 până acum. Pot utiliza antiviralele orale noi în scop profilactic?

R: NU. Ele sunt recomandate numai la pacienții confirmați cu COVID-19 care prezintă simptome specifice și care au fost evaluați clinic, radiologic și prin examene de laborator.

Vă reamintim faptul că au fost deschise cele 3 centre de evaluare a pacienților COVID-19 dinn județul Neamț.

Tulpina Omicron

Tulpina Omicron, cu transmisibilitate crescută, prezintă mai multe mutații care îi influențează comportamentul. Omicron se răspândește semnificativ mai rapid decât tulpina Delta, în țări în care transmiterea comunitară a fost documentată, cu o dublare a numărului de cazuri la două-trei zile. Riscul asociat acestei noi tulpini rămâne foarte ridicat.

Când un virus este larg răspândit și provoacă multe infecții, iar probabilitatea ca virusul să sufere mutații crește. Cu cât virusul are mai multe ocazii să se răspândească, cu atât are mai multe șanse să sufere modificări.

Tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpinile anterioare. Omicron a fost depistată în majoritatea țărilor, după ce a fost identificată în noiembrie 2021. 

Formele de boală provocate de Omicron au un risc mai redus de spitalizare decât cele cauzate de tulpina Delta. Nu trebuie considerată însă o tulpină „blândă”. Se preconizează că nivelul sporit de transmisibilitate va conduce la creșterea numărului de persoane spitalizate, fapt care supune personalul sanitar din linia întâi și sistemele de sănătate unor presiuni sporite, având ca posibil efect un număr mai mare de decese.

Tulpinile SARS-CoV-2, inclusiv Delta, pot provoca forme grave ale bolii sau decesul. De aceea este foarte important să se prevină răspândirea virusului și să se reducă riscul individual asociat expunerii la virus.

Dovezile de până acum sugerează că trecerea prin boală oferă un nivel mai scăzut de protecție împotriva Omicron decât împotriva celorlalte tulpini, cum ar fi Delta.

Cum pot să mă protejez și cum îmi pot proteja familia împotriva tulpinii Omicron?

  • Cel mai important este să reduceți riscul de expunere la virus. Pentru a vă proteja și a-i proteja pe cei dragi: 
  • Purtați o mască care acoperă nasul și gura. Aveți grijă să aveți mâinile curate când puneți și scoateți masca.
  • Păstrați distanța fizică de minimum un metru față de ceilalți. 
  • Evitați spațiile inadecvat aerisite sau aglomerate.
  • Deschideți ferestrele pentru a aerisi mai bine spațiile interioare.
  • Spălați-vă mâinile frecvent.
  • Vaccinați-vă! Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente..

Vaccinați-vă, chiar dacă ați avut COVID-19. Deși persoanele care au trecut prin boală pot dezvolta un anumit nivel de imunitate naturală la virus, nu se știe cât durează și cât de puternică este protecția. Vaccinurile oferă o protecție mai sigură.

Vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor de rapel (booster) persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar.

Doar prin vaccinare împotriva COVID-19 vom reuși limitarea răspândirii virusului!

Vaccinarea împotriva Covid-19

Direcția de Sănătate Publică Neamț a ridicat de la Centrul regional de Depozitare Iași 297.510 doze de vaccin împotriva covid-19, în 76 tranșe.

De la începutul Campaniei de vaccinare au fost administrate 269.241 doze de vaccin, din care
88.161 doza a 2-a. Din data de 28 septembrie 30.237 persoane au fost vaccinate cu doza a 3-a. Au fost raportate 60 de reacții adverse locale și generale. Au fost raportate 2 reacții adverse la administrarea dozei a 3-a de vaccin.

În 90 de cabinete ale medicilor de familie au fost vaccinate până în acest moment 19.487 de persoane cu vaccinul Johnson& Johnson și 668 persoane cu vaccinul Pfizer. 12.133 de persoane au fost vaccinate, cu schemă completă, în mediul rural, în 54 de cabinete de medicina de familie.

Tabel 1 Doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate în centrele de vaccinare, până la 29 ianuarie 2022

Localitate

Nume centru

Total doze administrate (D1+D2+D3)

Doza 1

Doza 2

Doza 3

Bicaz

P/JJ/M_Bloc ANL

6.036

3.337

1.860

839

Cordun

P/JJ_Căminul Cultural
Activitate suspendată la data de 15.01.2022

5.426

2.841

2.199

386

Cracaoani

P/JJ_Centru de zi pentru copii

3.471

2.040

1.130

301

Horia

P_PED/JJ/M_Casa fotbalistului Stadion comunal
Activitate suspendată la data de 31.12.2021

21.635

13.368

6.484

1.783

Piatra Neamt

P/M/JJ_Piata Centrala„Sf.Gheorghe”

66.501

31.869

23.804

10.828

Piatra Neamt

P/M/JJ_Drive-thru Shopping City
Activitate suspendată la data de 19.12.2021

8.543

5.650

1.818

1.075

Piatra Neamt

P/JJ_Gradinita „Ocol”
Activitate suspendată la data de 02.12.2021

9.217

4.052

3.877

1.288

Piatra Neamt

P_PED/M/JJ/AZ_Campusul Liceului Economic

8.278

5.094

2.684

500

Pipirig

Baza sportivă multifuncţională
Activitate suspendată la data de 15.06.2021

868

462

406

0

Poiana Teiului

P_PED/JJ_After school

3.179

1.622

1.147

410

Raucesti

Sala de sport stadion
Activitate suspendată la data de 01.08.2021

3.737

2.044

1.693

0

Roman

P/M/JJ_Drive-thru Roman Value Centre
Activitate suspendată la data de 15.11.2021

6.957

4.832

1.742

383

Roman

P_PED/JJ/M_Colegiul Tehnic Miron Costin

47.957

23.775

17.222

6.960

Roznov

M/JJ/P_Scoala de arta si meserii

6.862

3.483

2.690

689

Savinesti

P/JJ_Cămin Cultural

5.192

3.340

1.465

387

Tirgu Neamt

P/JJ/M_Sală sport - Club Sportiv

21.477

10.928

7.732

2.817

Vinatori-Neamt

P/JJ_Centru social

3.862

2.268

1.289

305

Zanesti

P/JJ/M_Fost dispensar uman

8.232

4.781

2.907

544

Piatra Neamt

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț

3.255

1.607

1.532

116

Roman

Spitalul Municipal de Urgență Roman

1.675

805

785

85

Tirgu Neamt

Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț

2.636

1.446

1.060

130

Piatra Neamt

CV MAPN
Activitate suspendată la data de 04.06.2021

2.173

1.110

1.063

0

Piatra Neamt

CV MAI
Activitate suspendată la data de 04.06.2021

1.005

515

490

0

Total

248.174

131.269

87.079

29.826

Conform Registrului Electronic de Vaccinări, 151.763 de persoane cu domiciliul în județul Neamț, din care 70.868 cu domiciliul în mediul rural, sunt vaccinate anti-COVID cu schemă completă în centrele de vaccinare din județ și din țară.

Echipele mobile de vaccinare au vaccinat săptămâna aceasta 121 de persoane din Pangarati, Boghicea, Sabaoani, Trifesti, Sagna, Tamaseni, Pastraveni, Tupilati, Garcina, în 3 centre rezidențiale și persoane nedeplasabile din Piatra Neamț.

Săptămâna viitoare sunt programate acțiuni de vaccinare în Botesti, Gheraiesti și Roman.

Vă reamintim că pentru a fi imunizați prin intermediul echipelor mobile, trebuie să anunțați la primării, la cabinetele medicilor de familie, asistenții medicali comunitari sau  asistenții sociali intenția de vaccinare. Vă puteți vaccina cu Pfizer sau Johnson& Johnson.

În perioada 22 - 28 ianuarie 2022 au fost administrate 1.760 de doze de vaccin. 291 persoane au fost vaccinate cu produsul Johnson&Johnson. 90 de persoane au fost vaccinate în 25 de cabinete medicale de familie.

 

Tabel 2 Doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate în perioada 15-21 ianuarie 2022

Ziua

Total doze administrate
(D1+D2+D3)

Doza 1

Doza 2

Doza 3

22-01-2022

195

29

17

149

23-01-2022

168

27

22

119

24-01-2022

173

47

34

92

25-01-2022

361

114

86

161

26-01-2022

222

55

48

119

27-01-2022

334

63

88

183

28-01-2022

307

51

57

199

Total

1.760

386

352

1.022

Locațiile de vaccinare din județul Neamț

  1. Piatra Neamţ:
    • „Piata Centrala Sf. Gheorghe”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson,
    • „Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson
  2. Roman: „Colegiul Tehnic Miron Costin”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson,
  3. Tirgu Neamt: „Sală sport - Club Sportiv”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson,
  4. Roznov: „Scoala de arta si meserii”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson,
  5. Bicaz: „Bloc ANL”, vaccinare cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson
  6. Cracaoani: „Centru de zi pentru copii”, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson,
  7. Poiana Teiului: „After school”, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson,
  8. Savinesti: „Cămin Cultural”, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson,
  9. Lunca, Vinatori-Neamt: „Centru social”, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson,
  10. Zanesti: „Fost dispensar Uman”, vaccinare cu Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna.

106 medici de familie au încheiat contracte cu CAS Neamț pentru vaccinarea anti-covid. În cabinetele medicilor de familie, vă puteți vaccina cu vaccinul Pfizer și Johnson& Johnson. Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați la cabinet!

Vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită!

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.