www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 30 octombrie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 30 octombrie 2020

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 5.959 cazuri covid-19.

Au fost raportate 158 decese - 73 de femei și 85 de bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități.

Au fost testate 17.175 persoane, fiind lucrate în total 56.988 teste.

grafic1

Grafic  1 Cazuri confirmate, pe luni, de la începutul pandemiei

Localitățile cu cele mai multe infectări înregistrate în ultimele 14 zile sunt Piatra Neamț cu 523 cazuri și municipiul Roman cu 177 cazuri.

 grafic2

Grafic 2 Cazuri confirmate, în ultimele 14 zile (după data confirmării)

În perioada 23 octombrie - 30 octombrie au fost raportate 687 cazuri noi și 12 decese.

În această perioadă au fost depistate și anchetate mai multe focare de familie și de colectivitate și au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare.

1. La Complexul de servicii „Ion Creangă” Piatra Neamța fost depistat un focar de infecție cu Sars-cov-2. 10 beneficiari și 4 salariați sunt covid pozitivi. Beneficiarii pozitivi au fost evaluați de catre medici specialisti desemnati de catre DSP Neamt. Starea de sanatate a beneficiarilor este monitorizată de catre personalul sanitar al unitatii si medicii de familie ai acestora. Salariatii negativi vor continua serviciul cu masurile impuse pentru limitarea transmiterii SARS Cov2 (echipamente de protectie, dezinfectii repetate, distantare fizica) si testare la 7 zile conform metodologiei în vigoare si a prevederilor HGR nr. 856/2020. 

În prezent, 395 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în cele 2 spitale suport covid-19 din județul Neamț. 15 persoane confirmate covid și 3 suspecți sunt internate în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

3.413 de persoane infectate Sars-cov-2 au fost externate din spitalele suport covid din județul Neamț

Până în prezent Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 6.725 decizii de carantinare și 2.307 decizii de prelungire a izolării.

Marţi, 27 octombrie, a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1819 care descrie paşii pe care trebuie să-i parcurgă toţi pacienţii confirmaţi cu boala Covid-19, care explică cine şi cum îi va monizoriza în funcţie de gravitatea bolii, dar şi în ce condiţii pot fi declaraţi vindecaţi.

1. Toţi pacienţii depistaţi la testarea RT-PCR cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 au obligaţia de a contacta şi informa medicul de familie despre situația în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie are obligaţia luării în evidenţă şi monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective şi transmite direcţiei de sănătate publică fişa de monitorizare a persoanei izolate.

2. Medicul de familie va evalua zilnic, telefonic, starea de sănătate a pacientului, pe baza următorului chestionar:

  1. De câte zile ați fost confirmat prin test RT-PCR?
  2. Prezentaţi simptome/semne de boală?
  3. Pe care dintre următoarele simptome/semne le aveți?
    • respiraţie cu dificultate/senzație de lipsă de aer;
    • tuse intense;
    • febră;
    • dureri de cap;
    • dureri musculare;
    • dureri în gât;
    • lipsa gustului;
    • lipsa mirosului;
    • diaree;
    • oboseală.
  4. Simptomatologia este mai accentuată faţă de zilele anterioare?
  5. Aveţi şi alte afecţiuni cronice (boli cardiovasculare, diabet, obezitate, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, cancer)?

3. În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pacienţii vor fi încadraţi în următoarele categorii clinice:

a) pacienţi asimptomatici sau cu simptome uşoare, care nu necesită internare - se pot izola la domiciliu sau la locaţia declarată, în situaţia în care declară că au condiţii de izolare, sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, ori în spaţii special desemnate în cazul în care nu au condiţii de izolare; în cazul izolării la domiciliu sau în locaţia declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sănătate. Aceşti pacienţi asimptomatici/simptomatici cu forme uşoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control, îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;

b) pacienţii simptomatici cu factori de risc, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea şi cu acordul lor, vor fi transportaţi prin intermediul SAJ/SABIF la spitalele prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 555/2020, cu modificările şi completările ulterioare, unde vor fi evaluaţi clinic, prin teste de laborator, şi, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului (consult şi examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU);

c) pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internaţi, cu acordul lor, în spitale de faza I sau II care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale-suport, în cazul în care spitalele de faza I sau II nu au secţii de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.