www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - VARIOLA MAIMUȚEI

COMUNICAT DE PRESĂ - VARIOLA MAIMUȚEI

Variola maimuței (monkeypox, mpox) este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în regiunile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul monkeypox, care aparține familiei ortopoxvirusului. Există două tipuri de virus monkeypox, unul din Africa de Vest și unul din bazinul Congo (Africa Centrală).

Numeroase animale au fost identificate ca fiind susceptibile la acest virus. Acestea includ veverițele, unele specii de șobolani, primatele, dar si alte specii. Desigur, maimuțele sunt una dintre cele mai comune gazde ale acestui virus, de unde a provenit și denumirea bolii.

Cum se transmite variola maimuței

Virusul variolei maimuței se poate răspândi prin contact direct cu o persoană infectată, astfel:

-          contact direct cu erupțiile cutanate, rănile sau crustele persoanei infectate cu virusul;

-          atingerea obiectelor, articolelor textile (îmbrăcăminte, lenjerie de pat, prosoape, jucării sexuale, etc.) sau a suprafețelor cu care a intrat în contact persoana infectată;

-          prin  picăturile  respiratorii, prin sărut sau prin contact față în față;

-          prin contact intim: act sexual, atingerea  zonelor genitale sau a anusului persoanei infectate cu virusul variolei maimuței, îmbrățișare, masaj și sărut, atingerea articolelor textile și a obiectelor în timpul actului sexual care au fost folosite de o persoană infectată și nu au fost dezinfectate (lenjerie de pat, prosoapele, jucăriile sexuale).

Cum se manifestă variola maimuței

Simptomele debutează de obicei la 4-21 de zile de la expunerea la virus cu febră, dureri de cap, de mușchi și de spate, frisoane, ganglioni limfatici măriți în volum, astenie.

După 1-3 zile de la debutul primelor semne/simptome apare erupția cutanată: macule (leziuni plane, rosietice), evoluează la papule (leziuni usor reliefate, ce pot fi palpate), vezicule (leziuni circumferentiale umplute cu un lichid transparent) și până la pustule (leziuni umplute cu un lichid galbui). Pustulele se deschidratează, formându-se cruste pe suprafața lor, care eventual se usucă și cad, în cazurile severe, leziunile pot conflua.

Erupția cutanată este concentrata la nivelul feței și a extremităților, mai degraba decat la nivelul trunchiului. Pacienții vor avea leziuni cutanate multiple, nodulare, la nivelul mâinilor, picioarelor, la nivelul feței, în zona organelor genitale externe, la nivelul conjunctivei și a corneei dar și în cavitatea bucală, vagin sau anus.

Variola maimuței este, de regulă, o boală limitată în timp, simptomele fiind prezente între 2-4 săptămâni. Cazurile severe apar mai frecvent în rândul copiilor, fiind strans legate de expunerea prelungită, statusul general al pacientului și apariția unor complicații. De asemenea, pacienții cu boli auto-

imune tind să aibă forme mai severe de variolă.

Cum poate fi redusă transmiterea virusului

-          evitarea contactului apropiat cu persoanele care au variola maimuței;

-          spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea dezinfectantului pe bază de alcool;

-          evitarea contactului piele pe piele, față în față, a sărutului și contactului sexual cu persoane  care au semne/simptome de variola maimuței;

-          purtarea unei măști de protecție atunci când sunt manevrate așternuturile, prosoapele, hainele persoanei infectate;

-          urmărirea apariției semnelor/simptomelor de variola maimuței timp de 21 de zile după ultimul contact apropiat cu o persoană bolnavă și evitarea contactului sexual.

Există un vaccin care a fost aprobat pentru prevenirea variolei maimuței (monkeypox).

În România, conform Ordinului Ministerului Sănătății 2812/2022, vaccinarea este disponibilă  pentru persoanele care au fost expuse  riscului de a contacta virusul variolei maimuței (persoane care fac sex cu persoane de același gen, bisexuale și persoane care au parteneri multipli).

Vaccinarea este gratuită și se efectuează în baza solicitării individuale, prin intermediul unităților medicale avizate.

În prezent, în România există vaccinul JYNNEOS, în următoarele spitale:

-          Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” București;

-          INBI ”Prof. Dr. Matei Balș”București;

-          Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța;

-          Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj;

-          Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași.

Dacă există suspiciunea de infecție cu virusul variolei maimuței:

-          cereți sfatul medicului de familie/medicului infecționist;

-          dacă este posibil, izolați-vă la domiciliu;

-          protejați-i pe cei din jur evitând contactul apropiat cu aceștia;

-          purtați o mască de protecție și evitați atingerea dacă trebuie să veniți în contact apropiat cu alte persoane.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.