www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, 26 iunie 2024

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, 26 iunie 2024

În fiecare an, la 26 iunie, este marcată, la nivel mondial, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri. Această dată a fost stabilită prin Rezoluția 42/112 din 7 decembrie 1987 de Adunarea Generală a ONU ca un moment oportun pentru a face cunoscute nevoia de cooperare și suportul statelor pentru atingerea unui obiectiv comun: o comunitate internațională fără abuz de droguri.

Acțiunile organizate la nivel mondial în acest an urmăresc să pună accent pe faptul că politicile eficiente trebuie să se bazeze pe dovezi, cercetare, respect față de drepturile omului, compasiune și o înțelegere deplină a implicațiilor sociale, economice și a efectelor abuzului de droguri asupra sănătății. Provocările aduse de abuzul și traficul ilicit de droguri nu pot fi rezolvate în izolare de o singură regiune, sau o singură țară, de aceea ne alăturăm eforturilor de informare desfășurate în întreaga lume, cu scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la problema majoră pe care o reprezintă abuzul și traficul ilicit de droguri pentru sănătate.

Consumul de droguri ilicite determină probleme grave de sănătate, dependența de drog, afectarea funcției cognitive, a capacității de a gândi clar, de a lua decizii și de a rezolva probleme, dar și boli de inimă și afecțiuni respiratorii. Consumul de droguri crește riscul de contractare a unor boli infecțioase, precum HIV, hepatită B și hepatită C în situația în care drogurile sunt administrate folosind aceași seringă și/sau dacă nu se protejează în timpul actului sexual.

Zeci de milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza afecțiunilor cauzate de consumul de droguri, deoarece acestea pot afecta pe oricine, fie direct prin consum, fie indirect, prin impactul asupra familiilor, comunităților, instituțiilor și afacerilor. De asemenea, consumul de droguri duce la expunerea oamenilor la fenomenul violenței legată de droguri și la consecințele acesteia.

Disponibilitatea drogurilor rămâne ridicată la nivelul tuturor tipurilor de substanțe, iar amploarea și complexitatea producției de droguri ilegale în Europa continuă să crească. În Raportul mondial privind drogurile al Națiunilor Unite din 2023 se estimează că în anul 2021, la nivel mondial, una din 17 persoane cu vârsta de peste 15 ani a utilizat în ultimul an o substanță ilegală, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 23% în ultimii zece ani.

Potrivit Raportului Național privind Situația Drogurilor din 2022 realizat de Agenția Națională Antidrog, în România, aproximativ 10,7% dintre persoanele cu vârsta între 15-64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții, iar 6% au consumat în ultimul an. S-a observat o pondere mai mare a consumului de-a lungul vieții la populația tânără cu vârsta între 15-34 de ani, în comparație cu populația generală.

Eforturile de combatere a abuzului de droguri în România includ programe de reducere a riscurilor, inițiative de prevenire și acțiuni sporite de aplicare a legii care vizează traficul de droguri. Aceste eforturi urmăresc să abordeze atât consecințele asupra sănătății, cât și cele sociale ale consumului de droguri în țară.

Întrucât problema mondială a drogurilor afectează milioane de oameni, combaterea piețelor ilicite de droguri necesită solidaritate globală, cooperare și construirea consensului între decidenți la nivel internațional.

Mesajele principale ale campaniei:

  • FII LIBER, NU DEPENDENT!
  • Alege sănătatea, nu consumul de droguri!
  • Drogurile pot cauza probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă, probleme respiratorii, tulburări de sănătate mintală și chiar deces.
  • Drogurile vă afectează funcțiile cognitive, afectându-vă capacitatea de a gândi clar, de a lua decizii și de a rezolva probleme.
  • Consumul de droguri duce adesea la relații tensionate cu familia și prietenii. Poate provoca probleme de încredere, întreruperi de comunicare și durere emoțională.
  • Drogurile vă pot anihila ambițiile și vă pot influența capacitatea de a vă îndeplini visele.
  • Consumul de droguri poate duce la probleme legale și financiare.

Campania informării despre efectele consumului de droguri este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică, iar la nivel județean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Neamț și va include următoarele activități:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de medicină școlară, rețeaua medicilor de familie și rețeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ prin intermediul poştei electronice;
  • activități de informare-educare în licee și centre ale DGASPC derulate de personalul compartimentului de evaluare și promovarea  sănătății și de asistenții medicali comunitari;
  • postarea pe site-ul D.S.P.J. Neamț (http://www.sant.ro/) și pe pagina de Facebook a compartimentului (Promovarea Sănătății DSP Neamț) a materialelor primite de la I.N.S.P. București.
Cu legatura cu acest element

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.