www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială fără Tutun, 31 mai 2012

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Mondială fără Tutun, 31 mai 2012

Sloganul: „Stop interferenţei industriei tutunului!

Tutunul ucide aproape jumătate din utilizatorii săi. Numărul deceselor cauzate  de  tutun a fost de 100 de milioane în secolul XX. Dacă tendinţele actuale continuă, se va  ajunge până la un miliard de decese în secolul XXI. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a selectat ca temă a celei de a 24-a Zi Mondiale fără Tutun "Interferența industriei tutunului.

Actualmente fumează circa 1,3 miliarde de locuitori  din populaţia de 7 miliarde a globului, adică în medie 18.6%. Se estimează că aproape 80% dintre fumători trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii. La nivel  global consumul produselor din tutun este în creştere, deşi se înregistrează anumite scăderi în unele ţări cu venituri relativ ridicate.

Tutunul produce în prezent aproximativ 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi foşti utilizatori, iar mai mult de 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv (dintre care 28% erau copii în 2004), astfel că fără aplicarea unor măsuri urgente, numărul deceselor ar putea creşte anual la peste opt milioane până în 2030.

Recentul studiu privind situaţia fumatului la adulţi la nivel global (Global Adult Tobacco Survey – GATS),  pentru România, în anul 2011, indică o prevalență a fumatului de 26,7% (4,85 milioane). Prevalenţa este mai mare în rândul bărbaţilor (37,4% ) faţă de femei (16,7%).  În rândul bărbaţilor, cea mai scăzută prevalenţă este declarată de cei cu studii superioare (36,4%), în timp ce în rândul femeilor prevalenţa a fost mai mare în rândul celor cu studii medii sau superioare (19,6%, respectiv 20,0%) şi minimă în rândul femeilor cu studii elementare (14,7%). 

GATS indică faptul că în România fumatul ucide peste 33.000 de persoane anual, 70% dintre acestea având vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani. Unul din patru decese are loc înaintea vârstei de 35 ani şi este cauzat de boli aflate în legătură cu fumatul. 

Pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun personalul Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătății desfășoară următoarele activități:

  • miercuri, 30 mai 2012:
  1. postarea pe site-ul DSP Neamț a unor materiale referitoare la Ziua Mondială fără Tutun;
  2. activitate de informare și educare a elevilor de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman, ora 12.00.
  • joi, 31 mai 2012: 
  1. activitate sportivă organizată în parteneriat cu Centrul de Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ şi Directia Judeteana de Sport şi Tineret Neamtla Clubul sportiv Ceahlaul (sala Ceahlaul), cu participarea elevilor din clasele a X-a de la Liceul Sportiv şi Liceul de Arta „Victor Brauner” din Piatra Neamţ,  orele 11,00 – 13.00;
  2. activitate de informare și educare a elevilor de la Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman, ora 12.00.
Cu legatura cu acest element

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.