Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă Informare de presă, 23 februarie 2024 - situația cazurilor de rujeolă din județul Neamț

Informare de presă, 23 februarie 2024

În ultima săptămână, în județul Neamț, au fost confirmate 17 cazuri de rujeolă, la 16 copii și un adult din zonele Roman și Târgu Neamț. Au fost depistate și investigate 2 focare de rujeolă în cadrul unei unități de învățământ din Roman și în Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgență Roman – în total sunt infectate 7 persoane.

În județul Neamț au fost înregistrate, de la declararea epidemiei de către Ministerul Sănătății și până în prezent, 23 cazuri de rujeolă, la copii și adulți cu vârste cuprinse între 5 luni și 32 ani.

Pentru fiecare caz, conform metodologiei, a fost efectuată ancheta epidemiologica pentru  depistarea contacților direcți și a fost anunțat medicul de familie  in vederea aplicării masurilor antiepidemice.
Este foarte important ca în timpul relaționării cu reprezentantul Direcției de Sănătate Publică, în cadrul anchetei epidemiologice, să fie comunicate toate informațiile solicitate privind contacții, statusul vaccinal al acestora și orice altă informație relevantă.

În cazul în care un membru al familiei dumneavoastră a intrat în contact cu o persoană bolnavă de rujeolă, anunțați imediat medicul dvs. de familie și solicitați-i sfatul.

Rujeola (pojarul) este o boală virală extrem  de contagioasă, (cu un procent foarte mare, 95% de contagiozitate), determinată de virusul rujeolic, care se manifestă prin febră, erupție, complicaţii frecvente şi severe.

Rujeola poate provoca infecții respiratorii, convulsii, infecții ale urechii, inflamarea creierului și leziuni cerebrale. Rujeola poate fi foarte gravă și poate provoca pierderea auzului, a vederii și chiar deces. Rujeola este mai periculoasă pentru copiii cu vârsta sub un an, femeile însărcinate și persoanele cu imunitate scăzută.

Vaccinul ROR   este cel mai sigur mod de a proteja copiii împotriva rujeolei!

Pentru protecția maximă copiii ar trebui să primească vaccinul ROR la vârsta de 12 luni și o a doua doză la vârsta de 5 ani. Vaccinul ROR se administrează, gratuit, conform Calendarului național de vaccinare, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere. Începând cu luna decembrie 2023, când a fost declarată, de către Ministerul Sănătății, epidemie de rujeolă la nivel național, ca măsură de limitare a efectelor acesteia, este administrată o doză suplimentară copiilor cu vârste între 9-11 luni.

Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare.

Limitarea epidemiei de rujeolă și protejarea copiilor împotriva acestei boli care îi poate ucide sau afecta pe viață nu se poate face decât cu ajutorul părinților.

Contactați medicul dumneavoastră de familie privind procedura de vaccinare și pentru a afla informații suplimentare despre vaccinul ROR.