www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni

Vaccinarea antigripală, sezonul 2024-2025

Vaccinarea antigripală în fiecare an este cel mai bun mod de a preveni gripa şi complicațiile severe cauzate de virusul gripal.

Vaccinarea antigripală anuală este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 6 luni, inclusiv adulților sănătoși. Spre deosebire de adulții tineri și sănătoși, persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de complicații grave din cauza gripei, deoarece imunitatea scade odată cu înaintarea în vârstă.

Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de  virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă durează din octombrie până în luna mai. Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusuri gripale.

Vaccinul antigripal ajută sistemul imunitar să producă anticorpi. Dacă vi s-a administrat vaccinul antigripal și intrați în contact cu virusul gripal, vaccinul vă poate feri de îmbolnăvire. Vaccinul începe să îşi facă efectul în două săptămâni.

Vaccinul antigripal este foarte sigur. Vaccinurile antigripale sunt administrate de mai bine de 60 de ani la milioane de oameni din întreaga lume.

Vaccinul antigripal nu vă poate îmbolnăvi de gripă.

Vaccinul antigripal nu oferă protecție împotriva virusului COVID-19 sau împotriva altor virusuri respiratorii.

În sezonul 2024-2025, Campania de vaccinare antigripală, se derulează prin cabinetele medicilor de familie similar cu sezonul anterior, 2023-2024, pe bază de prescripție medicală, astfel:

  1. vaccinul antigripal va fi procurat de către fiecare pacient asigurat în parte de la farmacie, pe baza unei prescripții electronice emise de către medicul de familie,
  2. pacientul revine la cabinetul medicului de familie unde îi va fi administrat vaccinul.

În cazul în care vaccinul nu va fi administrat imediat după ce a fost preluat de la farmacie, acesta trebuie păstrat în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius. Se recomandă respectarea acelorași condiții de temperatură și pe perioada transportului. Vaccinul va fi păstrat în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Următoarele categorii de persoane asigurate beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință al vaccinului împotriva gripei:

  1. copii cu vârsta ≥ 6 luni și < 19 ani;
  2. gravide;
  3. persoane cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații:
    • au fost diagnosticate cu boli cronice - cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, cu boli metabolice, oncologice, autoimune, cu malformații congenitale, obezitate, asplenie, infecție HIV/SIDA, imunosupresie congenitală;
    • se află în pregătire în vederea efectuării unei splenectomii,
    • urmează terapie imunosupresoare;
    • au transplant de organe;
  4. persoane cu vârsta de peste 65 de ani;
  5. personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.

Persoanele asigurate cu vârsta ≥ 45 de ani și < 65 de ani, fără boli cronice beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință al vaccinului antigripal.

Precizăm faptul că, persoanele care nu sunt incluse în categoriile de compensare (100% sau 50%) din lista de mai sus pot să se vaccineze după achiziția vaccinului cu plata integrală a acestuia.

În sezonul 2024/2025 sunt utilizate vaccinuri inactivate cu doză standard, vaccinuri inactivate cu doză crescută sau vaccinuri vii atenuate, care corespund recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene.

Vaccinuri pentru gripa sezoniera disponibile in Romania sunt:

  • vaccinuri tetravalente cu virus inactivat - injectabile, utilizate pentru toate categoriile de varsta, incepand cu 6 luni
  • vaccin tetravalent cu virus viu, cu administrare intranazala - utilizabil pentru copii 2 - 18 ani.

Eventualele reactii adverse sunt de mica intensitate si de durata scurta.

Vaccinul injectabil - cu virus inactivat (omorat) - poate produce :

  • reactii locale : usoara roseata, durere la nivelul locului de administrare
  • reactii generale : subfebrilitate, usoare dureri de cap, dureri musculare, senzatie de greata, fatigabilitate - simptomatologie cu durata de cateva ore

Vaccinul intranazal - cu virus viu atenuat poate produce pentru cateva ore reactii de slaba intensitate cum ar fi : rinoree, greata, dureri de cap, subfebrilitate.

Ca si in cazul oricarui alt preparat farmaceutic, in extrem de rare situatii pot aparea reactii alergice. De mentionat este faptul că  alergia la ou nu este o contraindicatie pentru vaccinarea gripala, indiferent de tipul de vaccin folosit. 

Nu ar trebui să administrat vaccinul antigripal persoanelor care au prezentat o reacţie alergică gravă (reacţie anafilactică) la administrarea unei doze anterioare de vaccin antigripal sau la orice componentă a acestuia. Persoanelor care suferă de neutropenie severă (niveluri scăzute ale unui anumit tip de celule albe din sânge) sau care au tratament cu două medicamente denumite combinaţii de inhibitori de punct de control, care sunt utilizate pentru tratarea cancerului nu ar trebui să li se administreze niciun vaccin antigripal.

Imunizarea trebuie amânată la pacienții cu afecțiuni febrile sau infecții acute.

Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
  • Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
  • Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului.
  • Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități.
  • Evitați locurile aglomerate , iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc..
  • Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie.
  • Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate.
  • Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală.

Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați antigripal la cabinet!

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.