www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Infecțiile respiratorii acute și gripa - 03.02.2020 - 09.02.2020

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 03.02.2020 - 09.02.2020

În săptămâna 03-09.02.2020 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS) a fost de 2978, cu un număr de 37 internări, marcând o tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (3415 cazuri cu 69 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, a fost de 478 cu un număr de 120 internări cu o tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (630 cu 124 internări). Din analiza pe grupe de vârstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS și pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă 0-1 ani, 2-4 ani și peste 65 ani.

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie , s-au raportat 30 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț, 1 caz la grupa de vârstă 0-1 an, 3 cazuri la grupa de vârstă 2-4 ani, 6 cazuri la grupa de vârstă 5-14 ani, 15 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, 2 cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani, 3 cazuri la grupa de vârstă peste 65 ani; 19 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență P. Neamț (din care 8 internări), 2 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal de Urgență Roman, 9 cazuri de la medicii de familie.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 95 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț .

În actualul sezon epidemic până la data de 09.02.2020 au fost vaccinate antigripal 42412 persoane (359 persoane vaccinate în intervalul 3-9.02.2020) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal (la data de 9.02) in DSP Neamț a fost de 99 doze iar la medicii de familie din județ este 399 doze. DSP Neamț a primit in data de 10.02.2020 o suplimentare de 854 doze de vaccin gripal repartizate de către Ministerul Sănătății pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. S-a recoltat o probă pentru un caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripă.

 Din analiza numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul județului Neamț s-a constatat ca in săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr comparabil cu cel raportat in aceeași săptămână a anului anterior (30 cazuri) .

 În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute si gripă in unitățile școlare si preșcolare (grădinițe, creșe) s-au impus următoarele:

 • realizarea triajului zilnic in colectivitățile școlare;
 • în cazul în care la nivelul unității se înregistrează focare de infecții respiratorii acute/gripa cu minimum 3 cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20 % din efectivul unității de învățământ de aceasta cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor școlare (în clasa, respectiv școala), pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare;
 • suspendarea activității se va face in funcție de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activității în întreaga unitate școlară. 

 În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea măștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon si când părăsește salonul de izolare/grupare.

 Datorită creșterii numărului de infecții respiratorii acute și a declarării evoluției epidemice a gripei facem apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a următoarelor recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa (frison, febră - 39-40°C, dureri de cap, ale globilor oculari, ale mușchilor și articulațiilor, stare de slăbiciune generală, senzația de înțepături în nas şi gât, strănut, secreții nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare) și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • evitarea aglomerațiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanței (cel puțin 1 metru) față de persoanele bolnave care tușesc sau strănută;
 • respectarea etichetei tusei și strănutului (folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosință la coșul de gunoi după utilizare);
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tușim, ne suflăm nasul și înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • creșterea rezistenței generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staționării în frig timp îndelungat;
 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, halate) de către vizitatorii persoanelor internate;
 • continuarea vaccinării antigripale.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.