www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Infecțiile respiratorii acute și gripa - 09.12.2019 - 15.12.2019

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 09.12.2019 - 15.12.2019

In saptamana 9-15.12.2019 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1799, cu un număr de 22 internări, marcănd o tendință usoara de crestere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1750 cazuri cu 30 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, in ușoară crestere, a fost de 396 cu un număr de 101 internări (faţă de 366 cu 98 internări saptămana precedentă).

Din analiza pe grupe de vărsta se constata ca, ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se inregistreaza la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani. Nu s-a inregistrat niciun caz de gripă pe teritoriul judetului Neamt in săptamana precedenta de supraveghere epidemiologică .

In actualul sezon epidemic pana la data de 15.12.2019 au fost vaccinate antigripal 38879 persoane (743 persoane vaccinate in săptamana precedentă) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de catre Ministerul Sănătatii. Stocul de vaccin antigripal la această data in DSP Neamț este de 1605 doze iar la medicii de familie din judet este 2426 doze.

Nu s-au recoltat probe pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă.

Recomandăm populaţiei să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:

 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 • Continuarea vaccinării antigripale.

 Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației.

 În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.