www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Infecțiile respiratorii acute și gripa - 13.01.2020 - 19.01.2020

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 13.01.2020 - 19.01.2020

În săptămâna 13-19.01.2020 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1488, cu un număr de 39 internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (1096 cazuri cu 38 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, în creștere, a fost de 464 cu un număr de 119 internări (faţă de 278 cu 61 internări săptămâna precedentă).

S-au înregistrat 9 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț, 2 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, 3 cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani, 4 cazuri la grupa de varsta peste 65 ani raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență P. Neamț (4 cazuri din Piatra Neamț și 5 cazuri din rural).

Din analiza pe grupe de vârstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS și pneumonie se înregistrează la grupele de varsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani. De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 20 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț .

In actualul sezon epidemic până la data de 19.01.2020 au fost vaccinate antigripal 41344 persoane (477 persoane vaccinate in intervalul 13-19.01.2020) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal la această dată in DSP Neamț este de 753 doze iar la medicii de familie din județ este 813 doze.

Nu s-au recoltat probe pentru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă.

Recomandăm populaţiei să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:

 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
 •  Continuarea vaccinării antigripale.

Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației.

În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.