www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Campanii Informare-Educare-Comunicare Arhiva Campania de informare-educare „Inimi în dar”, decembrie 2023 COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare-educare „Inimi în dar”, decembrie 2023

COMUNICAT DE PRESĂ - Campania de informare-educare „Inimi în dar”, decembrie 2023

Slogan: Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare!

Bolile cardiovasculare (BCV) continuă să rămână principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume. Decesele cauzate de BCV rămân alarmant de ridicate și se estimează că în 2030 vor atinge cifra de 23 milioane, deși ratele generale ale mortalității s-au redus în ultimele decenii.

Grupul bolilor cardiovasculare includ afecțiuni ale inimii, boala vasculară cerebrală și boli ale aparatului circulator. Acestea cuprind toate bolile inimii și ale sistemului circulator, incluzând hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.

Factorii de risc cardio-vascular sunt multipli și se pot împărți în doua categorii: neinfluențabili și influențabili. Primii includ,  genul, vârsta, poziția socioeconomică, factorii de mediu și antecedentele familiale ale bolii. Factorii de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare includ hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, consumul de tutun și produse conexe, stresul, tulburările de somn, stilul de viață sedentar, consumul dăunător de alcool și alimentația nesănătoasă. De asemenea, prezența hipertensiunii arteriale reprezintă un factor de risc pentru apariția accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic, etc.

    Situația bolilor cardiovasculare:

  • Conform datelor Societății Europene de Cardiologie în anul 2019, s-a estimat că sunt aproximativ 113 milioane persoane care trăiesc cu boli cardiovasculare. În România, conform datelor medicilor de familie, 1 din 4 persoane deci peste 4 milioane de români se aflau în evidență cu o boală cardiovasculară.
  • Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în UE.  În 2020 au existat 1,7 milioane decese cauzate de bolile sistemului circulator, un procent echivalent cu 32,7% din totalul deceselor. În România 1 din 2 persoane au decedat printr-o afecțiune cardiovasculară, reprezentând un procent de 52%, aproape dublu față de ponderea de la nivelul UE:
  • Ratele standardizate ale mortalității prin boli cardiovasculare în România sunt de două ori și jumătate mai mari decât media europeană
  • Boala ischemică cardiacă și accidentul vascular cerebral ocupă primele două locuri în ierarhia afecțiunilor care generează  dizabilitate și deces prematur penru români
  • În România, ratele mortalității prin accident vascular cerebral au fost de trei până la patru ori mai mari decât media UE
  • În România, factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt la valori mari, astfel: consum redus de fructe și legume: 98%, activitate fizică inadecvată: 92%, suprapondere și obezitate: 59%, colesterol crescut: 55%, consum episodic abuziv de alcool: 35%, fumat: 19%, hipertensiune arterială: 16%, valori crescute ale glicemiei: 15%.

În județul Neamț, în anul 2022, situația cazurilor noi de boli cardiovasculare înregistrate în cabinetele medicilor de familie a fost următoarea: 9414 cazuri de boli hipertensive (4685 în mediul urban și 4729 în rural), 3990 cazuri de cardiopatie ischemică (2001 în urban și 1989 în mediul rural, 93 de cazuri de cord pulmonar cronic (13 în mediul urban și 80 în rural) și 2017 cazuri de boli cerebro-vasculare (1032 în urban și 985 în mediul rural); situația este puțin mai bună față de anul 2021 când s-au înregistrat 10456 cazuri de boli hipertensive, 5058 de cazuri de cardiopatie ischemică, 106 cazuri de cord pulmonar cronic și 2319 cazuri de boli cerebro-vasculare.

În ceea ce privește bolnavii cu boli cardiovasculare rămași în evidență în cabinetele medicilor de familie, situația se prezintă astfel:

  • la 30.09.2023 – 82701 cazuri de boli hipertensive (41555 în mediul urban și 41146 în rural), 30.110 cazuri de cardiopatie ischemică (13619 în mediul urban și 16491 în rural), 460 de cazuri de cord pulmonar cronic (95 în mediul urban și 365 în rural și 9079 cazuri de boli cerebro-vasculare (4837 în mediul urban și 4242 în rural);
  • la 31.12.2022 – 81169 cazuri de boli hipertensive (41565 în mediul urban și 39604 în rural), 29.830 cazuri de cardiopatie ischemică (13797 în mediul urban și 16033 în rural), 436 de cazuri de cord pulmonar cronic (103 în mediul urban și 333 în rural) și 8576 de cazuri de boli cerebro-vasculare (4684 în mediul urban și 3892 în rural).

În primele 9 luni ale anului 2023, în județul Neamț s-au înregistrat 2435 de decese prin boli cardiovasculare (1697 în mediul rural și 738 în mediul urban; 1288 la femei și 1147 la bărbați).

S-a dovedit faptul că, prin renunțarea la fumat, reducerea cantității de sare, consumul mai mare al fructelor și legumelor, activitatea fizică regulată și evitarea consumului excesiv de alcool se reduce riscul apariției de boli cardiovasculare. 

Politicile de sănătate, precum și identificarea persoanelor cu risc crescut cardiovascular  sunt esențiale pentru un tratament adecvat precoce și pentru prevenirea deceselor premature prin boli cardiovasculare.

Scopul acestei campanii este informarea adulților cu privire la factorii de risc cardiovascular și efectele acestora asupra sănătății în vederea creării unor comportamente orientate către sănătate.

Mesajele principale ale campaniei sunt:

  • Bolile cardiovasculare sunt frecvente
  • Bolile cardiovasculare sunt grave, chiar în lipsa simptomelor
  • Pentru pacienții cu boala cardiovasculară diagnosticată este vital să urmeze sfaturile medicului
  • Este important să ne cunoaștem riscul individual de boală cardiovasculară. Consultația preventivă la medic este necesară încă de la vârsta de 40 de ani
  • Este important să reducem factorii de risc
  • Este important să cunoaștem valorile optime ale analizelor care reflectă riscul metabolic
  • Promovarea utilizării ghidurilor de prevenție la nivelul serviciilor din medicina primară (medicul de familie și asistența medicală comunitară)

La nivel județean se vor organiza activități de informare privind factorii derisc în bolile cardiovasculare și adoptarea unui stil de viață sănătos:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua medicilor de familie și rețeaua de asistenţi medicali comunitari din judeţ prin intermediul poştei electronice;
  • activități de informare desfășurate de asistenții medicali comunitari și personalul Compartimentului de promovare a sănătății;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.