COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua mondială a sănătății orale, 12 septembrie 2012
Slogan: Familia mea are dinţi sănătoşi!
Context mondial
- Distribuţia şi severitatea bolilor orale variază între diferite părţi ale lumii dar şi în cadrul aceleaşi regiuni sau ţări.
- Rolul semnificativ al factorilor socio-comportamentali şi de mediu în bolile orale este evidenţiat într-un număr extins de anchete şi studii epidemiologice.
- Cu ocazia Zilei Mondiale a sănătăţii orale, Federaţia Dentară Internaţională îndeamnă toate părţile interesate să recunoască şi să sublinieze importanţa sănătăţii orale pentru o societate sănătoasă.
Scurt istoric al Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale
- a fost adoptată de Adunarea Generală a Federaţiei Dentare Internaţionale, reprezentată de mai mult de un milion de dentişti şi chirurgi buco-maxilo-faciali din întreaga lume, pe 26 octombrie 2007;
- a fost celebrată pentru prima dată pe 12 septembrie 2008;
- a fost aleasă pe 12 septembrie:
- în onoarea fondatorului Federaţiei Dentare Internaţionale, Dr. Charles Godon, care s-a născut pe 12 septembrie 1854 şi
- pentru a celebra totodată aniversarea Conferinţei Internaţionale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Îngrijirile Primare de Sănătate de la Alma Ata, Kazakhstan, care a avut loc pe 6-12 septembrie 1978.
Ziua Mondială a Sănătăţii Orale în anul 2011, în România
- In anul 2011 campania prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, s-a desfăşurat în perioada 12 – 30 septembrie iar tema campaniei a fost Obiceiuri sănătoase pentru dinţi sănătoşi.
- La desfăşurarea campaniei au participat 23 de judeţe şi municipiul Bucureşti.
- Promotorii campaniei au fost: Ministerul Sănătăţii, INSP, CNEPSS şi CRSP Iaşi.
Date privind medicii dentiști din România:
Conform datelor statistice furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2011, privind afecţiunile orale şi serviciile de sănătate orală, în România se înregistrau un număr de 11855 medici dentişti în anul 2008 cu o densitate de 55,13 medici dentişti la 100000 de locuitori în timp ce în anul 2009 numărul acestora a fost de 12448, cu o densitate de 57,98 de medici dentişti la 100000 de locuitori.
În anul 2010, potrivit Colegiului Medicilor Dentişti din România (CMDR) existau 16486 de medici dentişti în ţara noastră.
Date privind situaţia afecţiunilor dentare în România:Prevalenţa cariilor dentare la un individ s-a exprimat numeric cu ajutorul unor medii (DMTF*) obţinute calculând numărul de carii (decayed (D)), dinţii lipsă/extracţii dentare (Missing (M)), plombe/lucrări (Filled (F)), numărul dinţilor (teeth (T)) sau suprafaţa acestora (surfaces (S)).
Conform
raportului privind prevalenţa cariilor dentare în Europa în perioada 1990-1995
realizat de Marthaler T.M. et al., 83% din
copiii din România în vârstă de 6 ani erau afectaţi de carii, procentul
ajungând la 94% la vârsta de 18 ani (1995).
Pentru marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Orale personalul Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii desfăşoară următoarele activităţi:
- miercuri, 12 septembrie 2012,
ora 12:
- workshop cu personalul medical din sistemul de învățământ din Piatra Neamț, în special din grădinițe:
- la sediul Direcției de Sănătate Publică Neamț;
- sunt invitați
reprezentanți ai presei locale;
- participă specialiști în domeniul medicinii dentare, membri ai conducerii D.S.P. și specialiști în promovarea sănătății
- postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ a unor materiale referitoare la Ziua Mondială a Sănătății Orale
- perioada 12 septembrie 2012 - 28 septembrie 2012:
- activitate de distribuire a materialelor de promovarea sănătății pe tema sănătății orale și a adoptării unui stil de viață sănătos în grădinițe și școli din Piatra Neamț și din județul Neamț.