www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

COMUNICAT DE PRESĂ - Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

În ultimii 3 ani (2021-2023) nu au fost raportate cazuri de rujeola în județul Neamț.

În 2019 au fost raportate 469 de cazuri și în 2020 au fost raportate 117 cazuri.

Singurul mod de protecție specifică împotriva rujeolei este vaccinarea.

Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. Vaccinul ROR se administrează de rutină conform Calendarului național de vaccinare la vârsta de 1 an și 5 ani, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere.

Ca măsură de limitare a efectelor epidemiei, Ministerul Sănătății a decis efectuarea unei doze suplimentare copiilor cu vârste între 9-11 luni. Doza suplimentară, administrată înaintea vârstei de 12 luni este considerată „doza 0” și nu este luată în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR.

De asemenea, au fost instituite și următoarele măsuri:

  • Recuperarea la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 1-4 ani nevaccinați.
  • Recuperarea la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 5-14 ani nevaccinați sau care nu au schemă de vaccinare completă, respectiv 2 doze de vaccin ROR.

Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare. S-au raportat reacții ușoare, de exemplu febră, înroșire și umflare la locul injecției. Unele persoane vaccinate fac o erupție neinfecțioasă ușoară pe piele, asemănătoare cu cea care apare în cazul rujeolei, de regulă după 7-14 zile de la vaccinare, care dispare în interval de 1-3 zile.

Facem următoarele precizări:

  1. În 40 de ani, mai mult de 500 de milioane de doze de ROR au fost administrate în aproximativ 100 de ţări.
  2. Siguranţa sa a fost monitorizată cu atenţie în multe ţări, de ex. în Finlanda, unde copiii au primit două doze de ROR încă din 1982. Reacţiile raportate după administrarea ROR au fost urmărite pe o perioadă de 14 ani. ROR s-a dovedit a fi un vaccin foarte eficient, cu rezultate extraordinare în ceea ce priveşte siguranţa.
  3. Nu există nicio dovadă a vreunei legături între ROR (MMR) şi autism sau boala inflamatorie a intestinului. În Marea Britanie şi în multe alte ţări au fost efectuate cercetări extinse asupra posibilei legături dintre vaccinul ROR(MMR) şi autism, la care au paticipat sute de mii de copii. Nu a fost găsită nicio legătură.

Contactați medicul dumneavoastră de familie privind procedura de vaccinare și pentru a afla informații suplimentare despre vaccinul ROR.

În județul Neamț există doze suficiente de vaccin ROR, atât în stocul DSPJ Neamț cât și al cabinetelor de medicină de familie.

Din 2020 si pana in prezent a scăzut rata de vaccinare cu  vaccinul ROR. În 2020 a fost 83,22%,  în 2021 - 79,21%, în 2022 - 77,52% și în 2023 - 49,31%.

Reamintim următoarele:

Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă care poate fi contractată la orice vârstă și care se poate răspândi pe scară largă.

Simptomele rujeolei apar, de obicei, după 10-12 zile de la infectare:

  • simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli cu rinoree, tuse și febră ușoară;
  • ochii se înroșesc și devin sensibili la lumină;
  • între zilele 3 și 7, temperatura poate ajunge până la 41 ⁰C;
  • erupție roșie care durează între 4 și 7 zile apare mai întâi pe față și se întinde apoi pe tot corpul;
  • pot apărea și mici puncte albe pe gingii și în interiorul obrajilor.

La 30 % din copiii și adulții bolnavi de rujeolă pot apărea complicații, ca de exemplu otite și diaree.

Pneumonia este o complicație potențial gravă care poate duce la decesul unor pacienți cu rujeolă. Pneumonia este cea mai frecventă cauză de deces în rândul deceselor legate de rujeolă.

Rata mortalității în cazul rujeolei este de 1-3 persoane la 1 000 de cazuri, cel mai mare risc fiind la copiii cu vârsta sub cinci ani și la persoanele imunocompromise.

La circa 1 pacient cu rujeolă din 1 000 apare inflamația țesutului cerebral (encefalită), o afecțiune care duce la handicap neurologic permanent în aproximativ unul din patru cazuri.

Rujeola se răspândește cu ușurință în rândul persoanelor nevaccinate. Se estimează că o persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane neprotejate.

Nu există niciun tratament specific pentru rujeolă. Majoritatea persoanelor se însănătoșesc cu tratament de susținere, care poate cuprinde hidratare și medicamente împotriva febrei.

Antibioticele nu sunt eficace împotriva rujeolei dat fiind că boala este cauzată de un virus. Antibioticele sunt însă deseori folosite pentru a trata complicațiile cu infecții bacteriene care pot apărea din cauza rujeolei, cum ar fi pneumonia și otitele.

Cu legatura cu acest element

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.