Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 10 aprilie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 10 aprilie 2021

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 17.317 cazuri COVID-19. 11.525 persoane au fost înregistrate ca vindecate.

Au fost raportate 535 decese - 225 femei și 310 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități – obezitatea, diabetul zaharat și bolile cardio-vasculare fiind preponderente. A fost înregistrat decesul unui cadru medical – 1 medic de familie.

Au fost testate 53.140 persoane, fiind lucrate în total 126.091 teste.

Localitățile cu cele mai multe infectări înregistrate în ultimele 14 zile sunt Piatra Neamț cu 325 cazuri și Roman cu 293 cazuri.

În ultimele 7 zile au fost confirmate COVID-19 518 de persoane.

În perioada 3 – 10 aprilie au fost depistate și anchetate 22 de focare de familie, focare de eveniment și de colectivitate și au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare.

În același interval de timp au fost confirmate pozitiv 2 cadre didactice și 4 elevi.

De la intrarea în vigoare a Ordinului comun nr. 3.235/93/4.02.2021 al ministrului educației și al ministrului sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică, au fost confirmate pozitiv:

• 124 cadre didactice,
  • 143 elevi,
  • 15 persoane personal auxiliar.

Au fost suspendate cursurile, pentru o perioadă de 14 zile, la 58 clase din învatamantul primar. Procesul de învăţământ în aceste clase continuă în sistem online.

A fost depistat 1 focar covid-19, la o școală din Piatra Neamț. În total au fost infectate 4 persoane, din care 3 elevi.

Pentru 825 de persoane sub 19 ani a fost dispusă măsura carantinei la domiciliu.

În prezent, 306 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, din care în secția ATI 13 și 55 în Secția Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. În secția ATI a Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate, în secția ATI, 3 persoane confirmate covid-19.

Până la 10 aprilie 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 17.180 decizii de carantinare și 11.525 decizii de izolare.

Confirmarea afecţiunii COVID-19

Confirmarea afecţiunii COVID-19 se face fie prin identificarea prin RT-PCR a ARN SARS-CoV-2, fie prin teste antigenice rapide în produsele biologice recomandate (exsudat nazal, exsudat faringian, spută, lavaj bronşic), aşa cum este precizat în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Pacienţii simptomatici cu rezultat negativ la testul antigenic rapid care prezintă simptome sugestive pentru infecţia cu SARS-CoV-2 conform definiţiei de caz vor fi retestaţi prin metoda RT-PCR.

Pentru pacienţii simptomatici cu un test cu ARN SARS-CoV-2 nedetectabil se infirmă afecţiunea COVID-19.

Pacienţii simptomatici şi cu imagine radiologică/CT sugestivă, fără altă cauză aparentă, vor fi ţinuţi în izolare şi li se va efectua un alt test pentru detecţia ARN SARS-CoV-2 la interval de circa 48 de ore de la primul test.

Traseul pacienţilor pozitivi SARS-CoV-2

Persoanele depistate la testarea RT-PCR sau prin utilizarea testelor antigenice rapide cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 contactează şi informează medicul de familie despre starea în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie ia în evidenţă şi monitorizează starea de sănătate a persoanelor respective şi transmite direcţiei de sănătate publică fişa de monitorizare a persoanei izolate.

În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pe baza chestionarului prevăzut în fişa de monitorizare, pacienţii vor fi încadraţi în următoarele categorii clinice:

1. pacienţi asimptomatici sau cu simptome uşoare, care nu necesită internare - se pot izola la domiciliu sau la locaţia declarată, în situaţia în care declară că au condiţii de izolare, sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, ori în spaţii special desemnate în cazul în care nu au condiţii de izolare; în cazul izolării la domiciliu sau în locaţia declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sănătate. Aceşti pacienţi asimptomatici/simptomatici cu forme uşoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control, îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
  2. pacienţii simptomatici cu factori de risc, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea şi cu acordul lor, vor fi transportaţi prin intermediul SAJ la spital, unde vor fi evaluaţi clinic, prin teste de laborator, şi, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului (consult şi examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU);
  3. pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internaţi, cu acordul lor, în spital, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.

Criterii de internare şi externare pentru pacienţii cu COVID-19

Internarea şi externarea pacienţilor se realizează în funcţie de următoarele criterii de severitate a cazului şi de prezenţa/absenţa factorilor de risc pentru COVID-19:

a) Pacienţii asimptomatici cu factori de risc pot fi izolaţi în spital la recomandarea medicului de familie, la solicitarea şi cu acordul lor.

Pacienţii asimptomatici cu factori de risc care sunt pozitivi la testul de control pot fi externaţi şi mai devreme de 10 zile, după cel puţin 72 de ore de absenţă a oricărui simptom COVID-19, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice şi paraclinice, cu condiţia izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de pacient până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare, care se calculează de la data recoltării primului test pozitiv, fără a fi obligatorie o a doua testare de control.

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de persoană se face de către medicul de familie, zilnic, telefonic, prin consultaţie medicală la distanţă. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultaţia medicală la distanţă, considerând drept criterii de vindecare absenţa manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanţă direcţiei de sănătate publică.

Pacienţii cu afecţiune renală care necesită dializă şi care sunt pozitivi la proba de control pot fi menţinuţi internaţi până la 14 zile, în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiţii de izolare la domiciliu).

b) Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internaţi în spital. Internarea trebuie să dureze până când sunt îndeplinite toate criteriile următoare: cel puţin 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv şi lipsa febrei pentru cel puţin 72 de ore şi ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control RT-PCR se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menţionate.

Pacienţii cu rezultat pozitiv pentru ARN SARS-CoV-2 la testul de control pot fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice şi paraclinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu sau la locaţia declarată de persoană pentru o perioadă stabilită de medicul curant. Pacienţii cu test de control negativ pentru ARN SARS-CoV-2 sunt declaraţi vindecaţi la externare de către unitatea sanitară, iar cei cărora li s-a recomandat izolarea sunt declaraţi vindecaţi de către medicul de familie, la încheierea perioadei de izolare recomandate. În situaţia în care aceşti pacienţi nu au medic de familie, vindecarea va fi declarată la terminarea perioadei de izolare de către medicul curant care a tratat cazul respectiv.

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de persoană se face de către medicul de familie, zilnic, prin consultaţie medicală la distanţă. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică.

Pacienţii care prezintă sechele post-COVID-19 după externare (dispnee, fatigabilitate, tulburări neurologice şi altele) vor trebui monitorizaţi în continuare atât de medicul de familie, cât şi în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcţiei pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers, alte investigaţii considerate necesare de medicul curant.

După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID-19, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învăţământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic şi nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.

Măsuri care privesc bolnavul infectat cu SARS-CoV-2 în cazul în care prezintă simptome severe de boală

Pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, şi cu acordul medicului curant.

Vizita poate avea loc în următoarele condiţii:

• un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată și timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute;
  • clericul poartă echipament complet individual de protecţie asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul și respectă toate măsurile sanitare care se impun;
  • se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte şi după utilizare, cu acordul medicului curant, nefiind permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

Vaccinarea anti COVID-19

În județul Neamț au fost primite 59.879 de doze de vaccin împotriva covid-19: 46.909 doze Pfizer BioNTech,
6.390 doze Moderna și 6.580 doze AstraZeneca, în 29 tranșe.

De la începutul Campaniei de vaccinare, în județul Neamț, au fost administrate 55.047 doze de vaccin, din care
21.825 doza a 2-a. Au fost raportate 40 de reacții adverse locale și generale, care fac parte din categoriile frecvente și foarte frecvente.

În perioada 2-10 aprilie au fost administrate 5.724 de doze de vaccin. 1.833 persoane au fost vaccinate cu doza 1 și 3.891 cu doza de rapel.

Centru de vaccinare

Total doze

Doza 1

Doza 2

Centrul de vaccinare Batalionul 634 Infanterie „Mareșal Joszef Pilsudski”

Centrul de vaccinare Pipirig

Centrul de vaccinare Bicaz

Centrul de vaccinare C.M.J. Neamţ

Centrul de vaccinare Liceul Tehnologic Economic Administrativ, Piatra Neamţ

Centrul de vaccinare Horia

Centrul de vaccinare Cordun

Centrul de vaccinare Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Roman

Centrul de vaccinare Zanesti

Centrul de vaccinare Grădiniţa cu program normal „Ocol”, Piatra Neamț

Centru de vaccinare Piata Centrala „Sf. Gheorghe”, Piatra Neamț

Sala de sport stadion Răucești

Centru de vaccinare Târgu Neamț

Scoala de arta si meserii Roznov

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț

Spitalul Municipal de Urgență Roman

Spitalul Orășenesc "Sf. Dimitrie" Tg. Neamț

Total

Tabel 1 Situația vaccinărilor pe fiecare centru de vaccinare

In perioada 2 – 10 aprilie 2021 2 echipe vaccinatoare mobile au fost desfasurat 6 misiuni, la persoane nedeplasabile. Au fost vaccinate 150 de persoane, din mediul rural și urban din care 63 cu doza 1.

Au continuat activitățile de pregătire a centrelor de vaccinare pentru Campania de vaccinare: autorizarea centrelor de vaccinare, amenajarea centrelor de vaccinare, identificarea personalului din echipele de vaccinare.

În data de 13 aprilie 2021 vor fi deschise 6 fluxuri de vaccinare noi, cu vaccinul Pfizer BioNTech:

• Crăcăoani - Centru de zi pentru copii,
  • Poiana Teiului - After school Poiana Teiului,
  • Săvinești - Cămin Cultural Savinesti,
  • Vânători Neamț - Centru social Vânători Neamţ,
  • Piatra Neamț - Piata Centrala „Sf. Gheorghe”,
  • Roman - Colegiul Tehnic Miron Costin corpul A, Cămin Internat.

Capacitatea de vaccinare a fiecărui centru este de 72 de persoane pe zi. Astfel, în aceste cabinete se pot vaccina zilnic 432 de persoane.

Toți cei care doresc să se vaccineze se pot programa, prin intermediul listelor de așteptare alocate acestor cabinete. Programarea se poate realiza atât online în platformă, cât și telefonic în Call Center, la numărul 021.414.44.25.

Fiecare persoană se poate înscrie pe o singură listă de așteptare, iar după ce este notificată că este un loc disponibil trebuie să acceseze platforma și să se programeze în termen de 24 de ore. Dacă nu se programează în intervalul respectiv, se mai primesc încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, persoana rămâne pe lista de așteptare, însă pierde poziția ocupată inițial.

La finalizarea cu succes a programării, aplicația generează recipisa cu datele de prezentare pentru administrarea dozelor.

Persoanele care optează pentru programarea prin call center, la numărul 021.414.44.25, vor fi planificate la vaccinare în ziua și în intervalul orar disponibile pentru administrarea vaccinului, fără a fi necesară confirmarea programării. Acestea vor primi un SMS cu data și ora la care sunt programate pentru vaccinare.

Platforma de programare realizează notificarea persoanelor prin respectarea categoriei de populație prioritară stabilită prin Strategia de vaccinare, precum și a ordinii de înscriere pe listele de așteptare.

Prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de așteptare este următoarea:

1.            75% – Populația cu grad ridicat de risc

2.            25% – Persoanele care desfășoară activități esențiale

3.            Populația generală, în cazul în care rămân locuri neocupate

Referitor la notificarea persoanelor din etapa a III-a a Strategiei, platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de așteptare, nefiind aplicată o prioritizare suplimentară între subcategoriile III A, III B și III C.

La înscrierea pe lista de așteptare, platforma asociază utilizatorului data și ora efectuării rezervării.

O persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pe lista altui centru de vaccinare, va ocupa următoarea poziție după persoanele deja înscrise.

O persoană care anulează rezervarea și apoi se înscrie din nou pe lista de așteptare își pierde locul și va fi așezată la finalul listei.

Listele de așteptare se activează în centrele de vaccinare în care nu mai sunt locuri disponibile.