Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 2 aprilie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ - Situația COVID-19 la 2 aprilie 2021

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 16.668 cazuri COVID-19. 11.199 persoane au fost înregistrate ca vindecate.

Au fost raportate 490 decese - 203 femei și 287 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități.

Au fost testate 51.250 persoane, fiind lucrate în total 121.723 teste.

În trimestrul 1 al anului 2021 au fost prelucrate 43.602 teste, in medie 14.545 pe luna:

• 37.331 teste PCR
  • 6.271 teste rapide.

Localitățile cu cele mai multe infectări înregistrate în ultimele 14 zile sunt Piatra Neamț cu 363 cazuri și Roman cu 287 cazuri.

În ultimele 7 zile au fost confirmate COVID-19 582 de persoane.

În perioada 27 martie – 2 aprilie au fost depistate și anchetate mai multe focare de familie și de colectivitate și au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfășurare.

În același interval de timp au fost confirmate pozitiv 8 cadre didactice, 23 elevi, o persoană, personal auxiliar. Au fost suspendate cursurile, pentru o perioadă de 14 zile, la 2 clase din învățământul primar și preșcolar. Procesul de învățământ în aceste clase continuă în sistem online. A fost efectuată dezinfecția claselor.

În prezent, 351 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
și 60 în Secția Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani.

Până la 2 aprilie 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 16.531 decizii de carantinare și 10.970 decizii de izolare.

Vaccinarea anti COVID-19

În județul Neamț au fost primite 54.323 de doze de vaccin împotriva covid-19: 42.253 doze Pfizer BioNTech,
5.490 doze Moderna și 6.580 doze AstraZeneca, în 27 tranșe.

De la începutul Campaniei de vaccinare, în județul Neamț, au fost administrate 49.263 doze de vaccin, din care
17.912 doza a 2-a. Au fost raportate 38 de reacții adverse locale și generale, care fac parte din categoriile frecvente și foarte frecvente.

În ultimele 7 zile au fost administrate 5.774 de doze de vaccin. 1.864 persoane au fost vaccinate cu doza 1 și 3.910 cu doza de rapel.

Categoria

Total doze

Doza
1

Doza
2

Categoria I

Categoria II - beneficiari centre rezidentiale

607

573

Categoria II - adulți cu vârsta peste 65 de ani

Categoria II - persoane încadrate într-un grad de handicap

788

482

306

Categoria II - persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă

Categoria II - personalul din unitățile de învățământ și creșe

Alte categorii de persoane din etapa a II-a

Persoane categoria III

182

Total

Tabel 1 Situația vaccinărilor pe fiecare categorie

Centru de vaccinare

Total doze

Doza 1

Doza 2

Centrul de vaccinare Batalionul 634 Infanterie „Mareșal Joszef Pilsudski”

532

Sala de sport stadion Răucești

4

Centru de vaccinare Târgu Neamț

Scoala de arta si meserii Roznov

9

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț

Spitalul Municipal de Urgență Roman

803

784

Spitalul Orășenesc "Sf. Dimitrie" Tg. Neamț

874

829

Total

Tabel 2 Situația vaccinărilor pe fiecare centru de vaccinare

Din data de 15 februarie 2021, echipele mobile ale centrelor de vaccinare din Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț  și o echipă a Serviciului Județean de Ambulanță Neamț au început vaccinarea persoanelor nedeplasabile, a însoțitorilor acestora și a membrilor familiei.

In perioada 27 martie – 2 aprilie 2021 echipele mobile au fost desfasurat 5 misiuni, la persoane nedeplasabile. Au fost vaccinate 123 de persoane – 15 cu doza 1 și 108 doza 2.

Au continuat activitățile de pregătire a centrelor de vaccinare pentru Campania de vaccinare: autorizarea centrelor de vaccinare, amenajarea centrelor de vaccinare, identificarea personalului din echipele de vaccinare.

Vaccinarea împotriva COVID-19 efectuată în cabinetele de medicină de familie

Începând cu data de 4 mai, vaccinarea împotriva COVID-19 se va putea efectua şi la nivelul cabinetelor medicilor de familie care şi-au afirmat disponibilitatea de aderare Ia campania de vaccinare.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se va realiza cu vaccinul AstraZeneca precum şi cu alte vaccinuri pentru care vor fi îndeplinite condițiile specifice de păstrare.

Medicii de familie vor desfășura această activitate în cadrul cabinetelor de medicina de familie, în conformitate cu prevederile Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Se va aloca un număr fix de doze de vaccin/medic de familie (10 doze/zi, pentru 5 zile lucrătoare pe săptămână).

Planificarea activității de vaccinare de către medicii de familie se va realiza ținând cont de următoarele principii:

• se vor respecta regulile generale de funcţionare pentru cabinetele de medicină de familie;
  • va fi stabilit un circuit/orar diferit astfel încât persoanele sănătoase care se prezintă la vaccinare să nu se intersecteze cu cele bolnave care se prezintă pentru afecţiuni acute/subacute;
  • medicii de familie vor organiza programul de vaccinare fără încălcarea prevederilor contractelor cu CNAS;
  • medicii de familie vor planifica persoanele la vaccinare în ziua următoare de la recepţia vaccinului.