COMUNICAT DE PRESĂ - studiu de prevalenta de moment a infectiilor asociate asistentei medicale si a consumului de antibiotice din spital
In luna iulie 2017 in judetul Neamt, la Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt si la Spitalul Municipal de Urgenta Roman se va desfasura un studiu de prevalenta de moment a infectiilor asociate asistentei medicale si a consumului de antibiotice din spital.
Pentru derularea acestui studiu la nivelul unitatilor sanitare se va utiliza un protocol standardizat .
Studiul are ca obiective:
- analiza situatiei infectiilor asociate asistentei medicale pentru prevenirea si limitarea lor;
- evaluarea rezistentei antimicrobiene;
- utilizarea judicioasa a antibioticelor;
- furnizarea unui instrument standardizat necesar imbunatatirii calitatii serviciilor si sigurantei pacientului.
In aceeasi perioada, acest studiu se va desfasura si in alte 45 unitati sanitare cu paturi din tara.
In data de 19 iunie 2017 a avut loc la Centru Regional de Sanatate Publica Iasi prima instruire cu coordonatorii judeteni ai programului privind prevenirea IAAM si cu sefii serviciilor de prevenire si limitare a IAAM (SPLIAAM)din spitalele din Moldova.
Intrucat la acest studiu participa personal medical (medici, directori de ingrijiri, asistete sefe, asistenti) din cele doua spitale din judet, pe data de 26 iunie 2017 la sediul D.S.P. Neamt a avut loc o a doua instruire cu managerii, directorii medicali, directorii de ingrijiri si cu personalul de la SPLIAAM a fiecarui spital.
Studiul se va desfasura pe tot parcursul lunii iulie.
Protocoalele completate de catre personalul desemnat din spitale vor fi validate de catre personal specializat din cadrul Compartimentului de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din D.S.P. Neamt si apoi trimise catre Centrul National de Prevenire si Control Boli Transmisibile din Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.
Toate aceste date vor fi coroborate, analizate si utilizate de catre Ministerul Sanatatii si Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile in elaborarea noilor politici de prevenire si limitare a IAAM si a rezistentei microbiene cat si pentru o utilizare cat mai judicioasa a antibioticelor.