Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă Informare de presă, 29 ianuarie 2024 - situația cazurilor de rujeolă din județul Neamț

Primul caz de rujeolă (pojar) din județul Neamț a fost confirmat săptămâna trecută, la un băiețel de 3 ani din Roman. Copilul este nevaccinat ROR și a fost internat la Spitalul Municipal de Urgență Roman, pentru simptome de rujeolă. Copilul a fost externat, cu evoluție favorabilă. Este primul caz de rujeolă în ultimii 3 ani.

Conform procedurilor, a fost efectuată ancheta epidemiologica cu depistarea contacților direcți, anunțarea medicului de familie  in vederea aplicării masurilor antiepidemice. În cadrul anchetei epidemiologice au fost identificați 2 copii, care au intrat în contacți direct cu băiețelul, nevaccinați. Unul dintre copii a fost vaccinat ROR iar al doilea, în vârstă de 11 luni, nu a putut fi vaccinat întrucât prezenta simptome specifice unei afecțiuni respiratorii și este monitorizat de către medicul de familie.

Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea.
Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare.

Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. Vaccinul ROR se administrează de rutină conform Calendarului național de vaccinare la vârsta de 1 an și 5 ani, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere.

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național.

Ca măsură de limitare a efectelor epidemiei, Ministerul Sănătății a decis efectuarea unei doze suplimentare copiilor cu vârste între 9-11 luni. Doza suplimentară, administrată înaintea vârstei de 12 luni este considerată „doza 0” și nu este luată în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR.

De asemenea, au fost instituite și următoarele măsuri:

• Recuperarea la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 1-4 ani nevaccinați.
  • Recuperarea la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 5-14 ani nevaccinați sau care nu au schemă de vaccinare completă, respectiv 2 doze de vaccin ROR.

În județul Neamț există doze suficiente de vaccin ROR, atât în stocul DSPJ Neamț cât și al cabinetelor de medicină de familie.

În județul Neamț, de la declararea epidemiei naționale de rujeolă, au fost imunizați: la grupa de vârstă 9-11 luni,  79  copii eligibili cu doza zero, din 465 catagrafiați. La grupa de 12 luni au fost imunizați împotriva ROR, 308  de copii din 2.359 catagrafiați, în timp ce la categoria de vârstă de 5 ani sunt înregistrați 247 copii vaccinați din 3.961 catagrafiați.

Din 2020 si pana in prezent a scăzut rata de vaccinare cu  vaccinul ROR. În 2020 a fost 83,22%,  în 2021 - 79,21%, în 2022 - 77,52% și în 2023 - 49,31%.

Contactați medicul dumneavoastră de familie privind procedura de vaccinare și pentru a afla informații suplimentare despre vaccinul ROR.

Cu legatura cu acest element