Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă Informare de presă, 7 februarie 2024 - situația cazurilor de rujeolă din județul Neamț

Încă 2 cazuri de rujeolă au fost confirmate săptămâna trecută în județul Neamț, la 2 fete de 14 ani și 15 ani din Municipiul Roman. Doar una dintre fete avea schema de vaccinare împotriva rujeolei completă. Adolescentele au fost internate la Spitalul Municipal de Urgență Roman, pentru simptome de rujeolă și au fost externate, cu evoluție favorabilă.

Conform procedurilor, a fost efectuată ancheta epidemiologica cu depistarea contacților direcți și anunțarea medicului de familie  in vederea aplicării masurilor antiepidemice.

Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea cu vaccinul ROR!

Vaccinul combinat ROR oferă atât protecție împotriva rujeolei cât și împotriva oreionului și rubeolei. Nu există medicamente care pot fi folosite pentru a vindeca rujeola, oreionul sau rubeola. Numai vaccinul ROR administrat la timp și consecvent protejează împotriva acestor boli! Antibioticele nu sunt eficace împotriva acestor boli fiind că sunt cauzate de viruși.

Pentru protecția maximă sunt necesare două doze de vaccin. Vaccinul ROR se administrează, conform Calendarului național de vaccinare, la vârsta de 1 an și 5 ani, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere. În județul Neamț există doze suficiente de vaccin ROR, atât în stocul DSPJ Neamț cât și al cabinetelor de medicină de familie.

În luna decembrie 2023, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de rujeolă și a numărului mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național.

Ca măsură de limitare a efectelor epidemiei, Ministerul Sănătății a decis efectuarea unei doze suplimentare copiilor cu vârste între 9-11 luni. Doza suplimentară, administrată înaintea vârstei de 12 luni este considerată „doza 0” și nu este luată în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR.

De asemenea, au fost instituite și următoarele măsuri:

• Recuperarea la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 1-4 ani nevaccinați.
  • Recuperarea la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 5-14 ani nevaccinați sau care nu au schemă de vaccinare completă, respectiv 2 doze de vaccin ROR.

Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare. S-au raportat reacții ușoare, de exemplu febră, înroșire și umflare la locul injecției. Unele persoane vaccinate fac o erupție neinfecțioasă ușoară pe piele, asemănătoare cu cea care apare în cazul rujeolei, de regulă după 7-14 zile de la vaccinare, care dispare în interval de 1-3 zile.

Vaccinul ROR  se administrează de mai bine de 40 de ani şi au fost utilizate peste 500 de milioane de doze. Siguranţa sa a fost monitorizată cu atenţie în multe ţări, de ex. în Finlanda, unde copiii au primit două doze de ROR încă din 1982, reacţiile raportate după administrarea ROR au fost urmărite pe o perioadă de 14 ani. Nu au existat rapoarte privind daune permanente datorate vaccinului. ROR s-a dovedit a fi un vaccin foarte eficient, cu rezultate extraordinare în ceea ce priveşte siguranţa.

Experţii din întreaga lume, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt de acord că nu există nicio legătură între vaccinul ROR  şi autism sau boala inflamatorie a intestinului. Au fost efectuate cercetări extinse asupra posibilei legături dintre vaccinul ROR  şi autism, la care au participat sute de mii de copii.

Contactați medicul dumneavoastră de familie privind procedura de vaccinare și pentru a afla informații suplimentare despre vaccinul ROR.

Reamintim următoarele:

Rujeola (pojarul), oreionul şi rubeola sunt boli virale şi sunt extrem de infecţioase și care pot fi contractate la orice vârstă.

Acestea sunt răspândite când virusul este transmis de la o persoană care are boala la cineva care nu este protejat împotriva acestuia.

Rujeola este o boală cu evoluție frecvent severă, care se transmite ușor de la o persoană la alta, în special în rândul persoanelor nevaccinate. Se estimează că o persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane neprotejate. Simptomele rujeolei apar, de obicei, după 10-12 zile de la infectare. Durează aproximativ 2 săptămâni și este însoțită de febră mare, tuse, conjunctivită și o erupție cutanată tipică. Adesea apar complicații precum pneumonia și infecții ale urechii medii. La aproximativ 1 din 1.000 până la 2.000 de bolnavi, se dezvoltă o inflamație a creierului (encefalită) care, în aproximativ 30 % din cazuri, poate fi fatală sau poate cauza dizabilități psihice și fizice. Cei mai expuși sunt în special copiii sub 5 ani și adulții, dar rujeola prezintă un risc deosebit și pentru adolescenți, deoarece în cazul acestora apar mai frecvent complicații. Dacă rujeola apare în copilărie la vârstă timpurie, există un risc crescut de dezvoltare a bolii rare cerebrale - panencefalită sclerozantă subacută (PEES), întotdeauna fatală.

Oreionul este o boală virală asociată cu febră, dureri de cap și o inflamare a glandelor salivare („parotidită”). La aproximativ 1 din 10 cazuri apare, în plus, inflamarea meningelor (meningită) și, ocazional, a creierului (encefalită). O complicație rară, dar tipică este pierderea auzului. La fiecare al 4-lea adolescent sau adult, apare și umflarea și inflamația testiculelor ceea ce, în cazuri rare, poate duce și la infertilitate.

Rubeola este o boală virală de obicei cu evoluție ușoară, care este însoțită de febră, erupție cutanată și umflarea ganglionilor limfatici. Unele persoane pot fi asimptomatice dar pot infecta persoanele din jur. În cazul îmbolnăvirii de rubeolă în timpul sarcinii, infecția se poate transmite fătului, poate provoca avorturi spontane și nașterea unui făt mort sau poate cauza malformații severe la nivelul ochiului, urechii, inimii și creierului.

Cu legatura cu acest element