www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri Noi norme de funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri la domiciliu!

Noi norme de funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri la domiciliu!

În Monitorul Oficial nr. 852/2022 a fost publicat Ordinul nr. 2520/2022 privind aprobarea Normelor de funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri la domiciliu.

Prin îngrijire la domiciliu se înţelege orice activitate de îngrijire medicală sau conexă actului medical prestată de personal specializat, la domiciliul pacientului, care contribuie la îmbunătăţirea stării de bine a acestuia din punct de vedere fizic şi psihic. Îngrijirea medicală și conexă actului medical la domiciliu se efectuează numai la indicația medicului.

Beneficiarii îngrijirilor la domiciliu sunt persoane cu afecțiuni acute și/sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependență și o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară în vederea asigurării îngrijirilor ambulatorii recomandate de medic.

Pot fi furnizori de îngrijiri la domiciliu persoane juridice sau fizice autorizate de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru a presta aceste servicii, în baza declaraţiei pe propria răspundere.

Se pot autoriza ca persoane juridice şi fizice pentru prestarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu: medici, asistenţi medicali, fizioterapeuţi, psihologi şi logopezi care au autorizată exercitarea profesiei în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Furnizorii de îngrijiri la domiciliu sunt obligaţi să comunice medicului care a recomandat aceste servicii situaţia evoluţiei stării de sănătate a pacientului îngrijit.

Controlul privind respectarea de către furnizorii de îngrijiri la domiciliu a prevederilor prezentelor norme se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătăţii din cadrul Inspecţiei sanitare de stat şi al direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Direcția de Sănătate Publică Neamț autorizează furnizorii de îngrijiri la domiciliu, în baza declarației pe propria răspundere. Autorizația de funcționare pentru furnizorii de îngrijiri la domiciliu este emisă în termen de 20 de zile lucrătoare de la data depunerii documentației

În cazul furnizorilor persoane juridice care asigură furnizarea de îngrijiri la domiciliu prin două sau mai multe puncte de lucru, Direcția de Sănătate Publică emite câte o autorizație de funcționare distinctă pentru fiecare punct de lucru.

Autorizația de funcționare în domeniul îngrijirilor la domiciliu se vizează la interval de 3 ani.

În cazul autorizației eliberate pentru fizioterapeuți pentru îngrijiri la domiciliu, aceasta se eliberează cu obligația acestora de a prezenta direcției de sănătate publică emitente, anual, copia conform cu originalul privind avizul de liberă practică, emis de către organizația profesională.

Furnizorii de îngrijiri la domiciliu autorizați de către Ministerul Sănătății până la data intrării în vigoare a prezentului ordin se vor conforma prevederilor acestuia, odată cu expirarea vizei anuale emise de Ministerul Sănătății.

Cu legatura cu acest element

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.