COMUNICAT DE PRESĂ - Ancheta epidemiologica tabara Neamt
În cursul zilei de 04.08.2017, ora 830, DSP Neamţ a fost informată telefonic de către specialistii compartimentului de prevenire si control al infectiilor asociare asistentei medicale al Spitalul Orășenesc Tg. Neamt că în noaptea de 04.08.2017 s-au prezentat în unitate 4 copii cu tulburări digestive proveniti dintr-o tabara din zona Tg. Neamt.
Un numar de 2 copii au prezentat greţuri, vărsături, scaune moi, ceilalti 2 copii au prezentat greturi si varsaturi. Toţi pacienţii au fost ţinuţi sub supraveghere și tratați în CPU Spitalul Orășenesc Tg. Neamt in intervalul 130 - 830 pentru o perioada de 7 ore, timp in care pacientii nu au mai prezentat niciun simptom, motiv pentru care au fost externati in tabara cu recomandarea de a urma tratamentul prescris.
Diagnosticul de externare: Enterocolita acuta – forma usoara.
La ora 0930 inspectorii Departamentului de Control in Sanatatea Publica din DSP Neamț s-au prezentat la tabăra si la Spitalul Orășenesc Tg. Neamt, pentru efectuarea anchetei epidemiologice cu privire la condițiile de apariție a acestui eveniment.
Ancheta epidemiologica a evidentiat faptul ca un numar de 11 copii au efectuat o excursie la Cetatea Neamtului in ziua de 3. 08.2017,iar dintre acestia cei 4 copii care au prezentat simptome digestive si s-au prezentat la spital.Acestia au declarat ca au consumat mure cumparate de la un vanzator ambulant. Precizam ca in tabara sunt cazati in aceasta serie (seara zilei de 31.07- 6.08 dupa pranz) un numar de 142 copii cu grupa de varsta cuprinsa intre 4-12 ani proveniti din 5 judete din tara. Toti ceilalti copii sunt sanatosi. Asistenta medicala in tabara este asigurata in permanenta de un medic specialist scolar si 4 asistente medicale.
Măsuri luate de către specialiștii DSP Neamț:
- Ancheta epidemiologică
- Pentru lipsa probelor alimentare, inspectorii Departamentului de Control in Sanatatea Publica a aplicat sanctiuni personalului din tabara.
- Echipele de specialisti ai DSP au facut urmatoarele recomandari personalului din unitate:
- recoltarea de coproculturi si exudate nazo-faringiene la personalul din blocul alimentar;
- recoltarea si pastrarea corespuzatoare a probelor alimentare din meniurile zilnice;
- evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate;
- spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea si pastrarea alimentelor;
- -întreţinerea curăţeniei si dezinfectia tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru,utilaje,vesela,tacamuri,etc.);
- spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;
- supravegherea si educatia copiilor cazati in tabara privind spălarea cu apă şi săpun a mâinilor înainte de înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei precum si evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă.