www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Comunicate de presă COMUNICAT DE PRESA - Începe vaccinarea cu vaccin pneumococic!

COMUNICAT DE PRESA - Începe vaccinarea cu vaccin pneumococic!

De la 01 octombrie 2017, în județul Neamț se va derula Campania de vaccinare pentru copiii născuţi în luna august 2017 cu vaccinul pneumococic conjugat (VPC) prin cabinetele medicilor de familie.

Conform calendarului naţional de vaccinare, VPC se administrează în 3 doze la vârsta de 2, 4, respectiv 11 luni, împreună cu vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep B) - Hexacima.

 În judeţul Neamţ s-au primit 2560 doze de vaccin pneumococic. 

Boala pneumococică este o infecţie cauzată de bacteria Streptococcus pneumoniae (pneumococul), localizată în mod normal la nivelul nazo-faringelui, care poate produce o serie de afecţiuni grave ca pneumonia, meningita, septicemia şi infecţii mai puţin severe ca otita medie şi sinuzita.

Boala pneumococică este o cauză frecventă de morbiditate şi mortalitate pe glob. Incidenţa bolii şi mortalitatea sunt mai crescute în ţările în curs de dezvoltare. Este frecvent întâlnită în rândul copiilor şi vârstnicilor.

Manifestările clinice ale infecţiei pneumococice pot fi:  

  • non-invazive: otita acută medie, sinuzita şi pneumonia;
  • invazive, prin pătrunderea agentului patogen în sânge, lichid cefalorahidian sau zone anatomice sterile: meningita, septicemia, peritonita, artrita. Formele invazive sunt asociate cu o rată crescută de mortalitate, în special la grupurile cu risc.

Cum se transmite Streptococus pneumonie?

Streptococus pneumonie se transmite prin tuse, strănut sau contact direct cu secreţiile respiratorii de la bolnavi sau de la purtătorii sănătoşi care au această bacterie în nas şi/sau în gât.

Care sunt semnele şi simptomele bolii?

Semnele şi simptomele  variază în funcţie de locul infecţiei:

  • febra, frisoane şi convulsiile pot apărea în toate formele de boală pneumococică;
  • tuse, respiraţie rapidă, retracţii ale peretelui toracic, junghi toracic - în caz de pneumonie;
  • cefalee, sensibilitate la lumină, rigiditate a gâtului, convulsii şi uneori alterarea stării de conştienţă – în caz de meningită;
  • durere, sensibilitate şi secreţii în zona afectată (otoree sau rinoree) - în caz de otită sau sinuzită.

Complicaţiile bolii pneumococice sunt:

  • pleurezia purulentă;
  • endocardita;
  • meningita;
  • mastoidita.

Cum prevenim îmbolnăvirea

Boala pneumococică poate fi prevenită prin măsuri:

1. specifice - vaccinare cu vaccinul pneumococic conjugat, care se administrează intramuscular, cu excepţia persoanelor  cu trombocitopenie sau orice altă tulburare de coagulare a sângelui (la care se poate administra subcutanat doar dacă beneficiul potenţial depăşeşte în mod clar riscurile). Vaccinul pneumococic conjugat induce memorie imunologică la copiii cu vârsta sub 2 ani.

În unele cazuri pot apărea reacţii adverse uşoare cum ar fi febra, durere, roşeaţă sau umflarea uşoară a locului unde s-a făcut vaccinul.

Contraindicaţiile vaccinării cu vaccin pneumococic conjugat sunt:

  • reacţia alergică gravă (şocul anafilactic) la una din componentele vaccinului sau apărută după administrarea primei doze de vaccin - reprezintă o contraindicaţie pentru administarea următoarelor doze;
  • temporare la persoanele cu boli moderate sau în caz de boală febrilă acută severă - vaccinarea se poate efectua când starea de sănătate se îmbunătăţeşte;

Bolile minore de căi respiratorii ale tractului respirator superior nu constituie o  contraindicaţie de vaccinare.

2. nespecifice - îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă (reducerea aglomeraţiei şi a poluanţilor din aerul din interior), promovarea alimentaţiei la sân în primele 6 luni de viaţă.

Contraindicațiile se vor stabili în urma consultului medicului de familie și constau în:

  • reacție alergică la una din componentele vaccinului, sau apărută după administrarea primei doze de vaccin este o contraindicație pentru administrarea următoarelor doze;
  • persoanele cu boli moderate sau episoade severe acute vor fi vaccinate când starea acestora se îmbunătățește;
  • nu sunt contraindicații în cazuri de boli minore ale tractului respirator.

        Copyright © 2004-2025 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.